Ett råd till nya råd - för att ha råd måste ni ta hänsyn

Ledaren2015-08-20 07:15
Detta är en ledare.

Det talas hela tiden om risken med ett tjänstemannastyre. Med tanke på att Vimmerby kommun just står i begrepp att byta ut ett av två kommunalråd, kan det vara på sin plats att varna för politikerstyre. Det råder ingen tvekan om att man får bra resultat om de ledande tjänstemännen i en kommun har kunskap och tålamod nog att lyssna på vad politikerna beslutar och göra det bästa av de beslut som fattas. Och man får bättre resultat om politikerna har pondus nog att utnyttja tjänstemännens expertkunskaper i olika kunskapsområde. Men allra bäst resultat får man om de två för en kommun så viktiga grupperna, förmår visa respekt för varandra, lyssna och ta beslut i samförstånd.

Gnutta kallare
Vi har fått nog av politiker på allra högsta nivå som inte har den blekaste erfarenhet av de frågeställningar och problem som förekommer inom det privata näringslivet. Men vi har fått ännu mer nog av politiker som snurrar upp hela tjänstemannakollektivet bakom ena talarstolen, taggar ihop dem med gem och döljer allt bakom en hög av post-it-lappar. I någon sorts självpåtagen "starke-man-komplex".
Dags att gråta en skvätt. På den gamla goda tiden, när somrarna var somrar, och vintrarna var kalla - så stod stadsdirektör Inge Salmeus för pondusen och kunskapen i Vimmerby kommun. Han hade en fullspäckad byråkratisk bakgrund med oklanderliga utbildningar inom såväl teknik, som juridik och ekonomi.

Urvattnad modell
På den tiden var det Bengt Johansson (C), som hade hand om ordförandeklubban. Han hade en förmåga att lyssna till vad Salmeus hade att säga, vad motståndarpartierna hade att säga och vad den övriga borgerliga gruppen hade att säga.
Följden blev oftast ett beslut i sparsamhetens tecken, en återhållsam taktik som gick ut på att andra fick göra misstagen och att det mesta skulle vara betalt eller finansiellt säkrat innan spaden sattes i backen.
I dag är det i princip tvärt om. Det har lett en i princip lika stor kris för mjölkbönderna, som för demokratin i Vimmerby. Det är inte många kommuninvånare som röstat på ett koalitionsstyre mellan S och M. Som att gilla Beatles. Och Stones. Samtidigt. Otänkbart.

Den politiska processen drabbas av kallsup efter kallsup av den här urvattnade politiska modellen.
Fundera på det, tänkbara såväl som otänkbara kommunalrådskandidater.

Alf Wesik