Ett riktigt strategiskt beslut,fattat på strategiskt riktigt vis

Så ska en slipsten dras. Det tog ett halvår för nye politikern, och rekordrådet, Micael Glennfalk (M) att begripa att varje ord måste vägas i guldvåg, att åsikter, förslag, yttrande och beslut, granskas och berör. Särskilt när de kommer från kommunens högst ansvarige politiker.

Ledaren2011-05-12 06:46
Detta är en ledare.

Således är det fullt förståeligt när budget-direktiv som innebär stora nedskärningar i befintliga verksamheter inte förklaras, utan istället lämnas ut till personal och användare - fria att tolka hur man vill. Reaktionerna blir givetvis massiva.
Och de politiska poängerna, de ekonomiska vinsterna, de bra förslagen - riskerar att falla innan de ens presenterats. Helt i onödan.
När Micael Glennfalk säger att föreslagna budgetdirektiv ska vara, inte ettåriga, utan istället tvååriga, så preciserar han följderna i tidningen, exempelvis inom skolans och omsorgens ansvarsområde, såsom att de minskade ekonomiska ramarna icke får drabba "service och åtagande hos de gamla, eller skolbarnen" - det är istället "strukturfelen" som ska åtgärdas, det är bättre "samordning" som ska åstadkommas.
Bra så. Riktigt bra.

Helt andra argument
Ännu bättre av Micael Glennfalk att äntligen låta det sunda förnuftet vinna över prestige, låsta politiska positioner och gamla korkade beslut.
Micael Glennfalk har så länge jag kan minnas, alltså långt, långt innan han tog plats bakom kommunalrådets skrivbord, varit av uppfattningen att Södra Industriområdet ska vara just ett industriområde - eftersom infrastruktur, omgivning och tillgänglighet, talar starkt för detta.
Han har alltid tyckt, vad jag minns i alla fall, det enda riktiga, alltså att Lundområdet vid skyttebanorna, is-, idrotts- och tennishallar, ska vara dagens och framtidens sport- och rekreationsområde.
Tyvärr har dessa frågor obstruerats av vissa personer, tydliga så mäktiga att sunt förnuft och logiskt tänkande, helt satts ur spel. Det har helt enkelt inte hjälpt ett jota att stapla argument, siffror, åsikter från näringslivet, från organisationer.
Ceosdebatten har förts med helt andra argument än de gängse. Exempelvis motiverade Glennfalk sin avvaktande inställning med ord som att "han respekterar Vimmerby IF:s åsikter". Tydligen så mycket att han accepterade en sämre lösning.

Växande erfarenhet
Jag ifrågasätter inte den respekten, men efterlyste samma respektfulla inställning för näringslivet, för all kommunal personal, för kommunens ekonomi - som i det fall den fortsätter misskötas drabbar just "de gamla", drabbar just "skolbarnen".
Micael Glennfalk inser nu det enda riktiga, nämligen den inställning som på denna plats framförts otaliga gånger och senast för en vecka sedan - det vill säga att det nu är dags att utfärda kontraorder.
Att ta ett obehagligt beslut om en tydlig kursändring trots att girpunkten ännu inte är nådd, vittnar om stor politisk styrka.
Glennfalk har innan han offentliggjorde sin nya plan, förankrat det hos Vimmerby IF, hos sina kollegor inom det egna partiet - för att därefter kunna lansera planen, med goda förutsättningar att även kunna genomföra den.
Så väger man ord, förslag och beslut, i guldvåg. Så agerar en erfaren politiker.

Avbrottsfritt spel
Okej, en majoritet av kommunens ledande politikerna har genom sina aningslösa och märkliga inställningar i denna fråga orsakat kommunen och invånarna stor skada. Fram till nu.
Nu gäller det istället att i görligaste mån eliminera de negativa följderna.
En av kommunens viktigaste föreningar, Vimmerby IF, måste få glasklara garantier att slippa rollen som en kofot i framtiden.
Precis som tidigare framförts av denna tidning ska den framgångsrika föreningen garanteras avbrottsfri verksamhet. Den ska uppmuntras på sin nuvarande arena på Ceos ända till dess att den nya Lundaarenan är inflyttningsklar.
Micael Glennfalks långsiktiga strategibeslut, är helt riktigt. På detta sätt får vi industrier på rätt plats, lugn och stillsam sport på en plats i staden, mer smattrande och skjutglad sport plats vid Västra skogen, vi får lastbilar samlade, vi får barn och fritid och hästar samlade - liksom bostäder och skolor samlade.
Snacka om strukturvinster, om möjligheter till samordning.
Detta känns som ett viktigt steg av ännu en anledning. Kanske kan detta signalera slutet av märkliga beslut, för att istället inleda en period av ekonomisk återhämtning, sunt bonnförnuft och breda folkliga lösningar.
Så ska en slipsten dras.

Alf Wesik