Facket måste acceptera att vi lever i EU - och på 2000-talet

Det råder ingen tvekan om att facket genom åren har spelat en avgörande roll för Sveriges utveckling och expansion. Ett samspel mellan facket å ena sidan, där de driver frågor rörande arbetsmiljö, arbetsförhållande och ekonomiska uppgörelser, med den enskildes bästa för ögonen - och arbetsgivaren å andra sidan, som driver en linje där det ekonomiska utfallet ska bli maximalt, är en bra modell för framgång.

Ledaren2007-12-19 07:33
Detta är en ledare.

På så sätt skapar arbetsgivaren genom bra företagande ekonomiskt utrymme att gå fackens krav till mötes och därmed skapa förutsättningar för ytterligare expansion och välfärd.
Men detta sunda, om än ibland mycket hetsiga, spel har med tiden förändrats. De flesta mycket duktiga och framgångsrika företagsledare idag, inser värdet av nöjda och glada medarbetare. Konkurrensen om riktigt bra arbetskraft har drivit upp lönenivåer och ekonomiska uppgörelser så att fackens grundkrav ofta är helt inaktuella.
Facken å sin sida har tvingats vidkänna många skandaler där metoder och roffarmetalitet inte står de värsta kapitalisterna långt efter. Ur denna upp och nedvända värld har skapats en situation där grundvärderingar inte längre betyder något, utan där alla försöker använda diverse mer eller mindre ljusskygga metoder för att ytterligare förbättra sina positioner och möjligheter.

Slag i luften
När skolkonflikten i Vaxholm blev akut 2004 så ställdes gängse uppfattningar om fackets roll på huvudet. Byggnads blev de stora starka busarna som mycket brutalt stoppade ett skolbygge med stackars lettiska byggnadsarbetare. De tvingades bort från skolbygget och metoderna förde tankarna till en amerikansk form av fackföreningsverksamhet.
Det blev en form av tvärtompolitik där fackets anseende, som värnare för de svaga i samhället, och tillvaratagande av enskilde små personers intresse, fick sig alltfler törnar ju längre konflikten och blockaden pågick.
Ganska snart utkristalliserades kraven från att ha varit konkreta, ekonomiska och arbetsmiljömässiga - till att bli en fråga om ideologi och prestige. Ganska snart visade det sig att de lettiska arbetarna var priviligierade och att inte mycket fattades dem, åtminstone inte jämfört med andra lettiska byggnadsarbetare i hemlandet.
De svenska fackets alla krav visade sig vara slag i luften. Helt värdelösa för de lettiska arbetarna som knappast hälsade det svenska fackets hårda arbete med glädje, utan snarare tvärtom.

Kompromissandets konst
Konflikten växte och var ganska snart på agenden i alla EU-länder. Sverige fick snabbt rollen som landet, som gått med i EU, men också landet som endast anammar lagar och paragrafer som passar oss bäst.
Gamla invanda traditioner och decennier av enahanda styre hade gjort att synpunkter om trafik, handelshinder, alkohol, kollektivavtal, och mycket annat, var cementerade in i svenska medvetanden. Jag får ofta uppfattningen, kanske har jag fel, men jag framhärdar, att vi svenskar har en tendens att tro att allt svenskt är bäst. Svenska metoder och svenska uppfattningar och svenska värderingar är bäst. Inte bara för att fakta säger det, utan mest för att det rör sig mest om just "svenska regler".
EU-medlemskapet är säkert bra på många olika sätt och vis. Den kanske bästa är ändå att vi tvingas, hur otäckt det än är, att ställa invanda begrepp helt på huvudet. I själva unionstanken ingår som ett paket på posten att inte bara driva egna förslag och uppfattningar - utan även att acceptera andras åsikter. Det kallas att kompromissa.

Plocka bort fingrarna
Nu är det dags för facket att acceptera faktum. Vi har i sann demokratisk anda röstat igenom ett medlemskap i EU och då ska vi också acceptera de lagar och regler som där gäller. Grundbulten i hela unionen är att det ska råda fri rörlighet av såväl varor som tjänster.
Genom en sådan rörlighet får vi bland annat acceptera att det kommer utländska arbetare till Sverige och utför sina uppdrag. Vi får acceptera att dessa utländska företag kanske är billigare än de svenska, och vi kanske - e och fasa - måste acceptera att de är duktigare. Vad vet jag?
Men en vinst är att konkurrensen ökar för alla svenskar. Priset faller och utbudet blir mycket, mycket större.
Och glöm inte heller att svenska företag i den fria rörlighetens namn även äger rätt att vara ute och fightas på den internationella marknaden. Och det bör de kunna klara av. För på sikt kommer självklart olika länders lönenivåer och personalomkostnader att regleras och integreras, på sikt kommer marknaden via tillgång och efterfrågan att styra upp sig självt.
Om bara det svenska facket kan hålla fingrarna från syltburken och acceptera att vi lever på 200-talet. I EU.

Alf Wesik