Felaktig signal

När arbetsutskottet i barn- och ungdomsnämnden i Vimmerby vid sitt senaste sammanträde diskuterade en motion från Bo Lindell (kd) om handlingsplan vid nedläggning av skolor tog majoriteten ett olyckligt beslut som nu rör upp känslor, inte minst i Pelarne. Nämndens ordförande och andre vice ordförande enades om att ställa sig bakom ett tjänstemannaförslag där kommunfullmäktige rekommenderas att följa skolverkets regler för friskolor.

Ledaren2003-10-11 07:37
Detta är en ledare.

Skulle de få sin vilja igenom innebär det att skolor med mindre än 20 elever riskerar att läggas ned.
Motiveringen för majoriteten i arbetsutskottet är att en nedläggning av en skola inte skulle bli så dramatisk, eftersom man tidigt kan se vart elevantalet är på väg.
Naturligtvis upprör det föräldrar i Pelarne, men också andra politiker i Vimmerby kommun.
En sådan här regel är inte förankrad i partiorganisationerna och borde alltså först diskuteras där innan man formellt klubbar den.
Nu ska frågan vidare till nämnden och kommunstyrelsen innan den hamnar på fullmäktiges bord, varför man får hoppas att den stoppas i tid.

Äventyra inte liv
Landstinget i Kalmar län blöder. Pengarna räcker inte till för att bedriva den sjukvård man har idag. Landstinget, som är huvudman för hälso- och sjukvården, måste spara cirka 200 miljoner kronor nästa år.
Från läkarhåll har man reagerat kraftigt mot det enda förslag till besparingar som hittills kommit fram. Besparingarna, om de skulle få gehör hos politikerna, innebär att politikerna tar över det medicinska ansvaret för patienter. Läkarna kan inte längre ta ansvar för verksamheten.
Det är därför viktigt att politikerna är mycket försiktiga med sina beslut och har dem väl förankrade i verksamheten innan man gör något galet.
I dag arrangeras stora demonstrationer för en bibehållen vård i Västervik och Oskarshamn. Affärsmännen i Västervik stänger mitt på dagen sina affärer för att medarbetarna ska kunna deltaga i demonstrationen.

Skattehöjning
Med det massiva motstånd till försämringar av vården som finns i länet är det kanske dags för politikerna att också ta med en skattehöjning i diskussionerna kring nästa års budget.
Länsborna skulle nog acceptera detta om den är kortvarig och man får mer tid på sig att analysera olika besparingsåtgärder.


Rolf Johnzon

Läs mer om