Fler förlorare än någonsin

När detta skrivs har just vallokalundersökningen presenteras, liksom ett visst antal distrikt. Alliansen får fortsatt förtroende och moderaterna har av allt att döma gjort ett mycket bra val, liksom övriga allianspartier.

Ledaren2010-09-20 06:40
Detta är en ledare.

Socialdemokraterna har gjort ett katastrofval och allt talar för att partiledaren Mona Sahlin inte klarar ett sådant facit på sitt arbete hittills. Något måste helt enkelt göras, och jag tror inte Mona Sahlin är inkluderad i detta något, längre. I övrigt har de två rödgröna allianspartierna gjort hyggliga val.
Men det mest uppseendeväckande, för allt har ju faktiskt talat för att resultatet skulle bli just detta, är att den sittande alliansen inte får egen majoritet. I opinionsundersökningarna har alliansen ena gång klarat detta och andra gången inte. En sammanfattning är att moderaterna, enligt dessa första resultat, gör sitt bästa val någonsin och socialdemokraterna gör sitt sämsta någonsin, åtminstone på närmare hundra år.

Fastslaget stöd
Men alla dessa fakta betyder egentligen inte så mycket, inte så länge den stora valbomben i år blev att sverigedemokraterna för första gången klarar fyraprocentsspärren och tar plats i Sveriges riksdag. Men inte heller detta kom som någon överraskning eftersom opinionsundersökningarna talat för detta.
Om de tidiga prognoserna fortsättningsvis håller så innebär resultatet att partiet har vunnit den parlamentariska styrka som gör att de härmed måste komma med i debatten på ett helt annat sätt än tidigare. De har faktiskt, oavsett vad man tycker om detta, vunnit så många svenska röttberättigades val, att det inte längre är försumbart.
Och nu är det dessutom demokratiskt fastslaget.

Frågor att lösa
Om vi ser till de enskilda frågorna så är det en räcka tunga frågor som framhålles. Det var således inte nog, att som socialdemokraterna dra fram "fall-politiken", alltså att de plockade fram någar enskilda ärenden, som i och för sig var väldigt uppseendeväckande, och dessutom svårt att värja sig emot.
?men väljarna var smartare än så.
Skolan har hoppat upp som den viktigaste frågan, tätt, tätt följt av jobben och den nationella ekonomin. Oerhört tunga frågor, som visst diskuterades i slutduellerna, men inte tillnärmelsevis så mycket som de borde - för det parti som hade för avsikt att vinna valet.
Nu återstår många frågor att lösa på riksplanet. Vi ska alla veta att det som nu valts är en riksdag, alltså födelningen av de 349 mandat som finns att tillgå.
Det är således ingen regeringen som valts.

Förklarar inte allt
Lokalt ser det ut att vara lite hela havet stormar. Det är moderaterna som kraftigt går framåt och en snabb analys visar att de plockat sina röster från kristdemokraterna, men framför allt centern. Om valet 2010 är en katastrof för socialdemokraterna på riksplanet, så tyder allt på att resultatet är en katastrof för centern på det lokala planet. Vi ska komma ihåg att moderaternas stora framgång på riksplanet naturligtvis spiller av sig även lokalt. Men det kan inte tillnärmelsevis förklara den stora uppgången i Vimmerby kommun.

Hultsfred
I Hultsfred är inte svängningarna lika stora, men flera borgerliga partier går stadigt framåt, medan de två rödgröna partierna socialdemokraterna och vänsterpartiet går kraftigt bakåt. Om centern gör ett mycket dåligt val i Vimmerby, så gäller samma sak socialdemokraterna i Hultsfred.
Det kan inte uttolkas på något annat sätt än att väljarna i såväl Vimmerby som Hultsfred på detta sättet uttrycker ett stort missnöje med den förda politiken hos det maktbärande partiet.

Västervik
Ett råd till alla politiker som nu tar plats i de nya fullmäktigeförsamlingarna i Vimmerby och Hultsfred, är att under kommande fyra år verkligen försöka pejla in vad folket har för åsikt i viktiga frågor, samt att verkligen jobba för en bra framtid i hela kommunerna.
I Västervik är det inga stora förändringar, där ser vi dock ett trendbrott, gentemot övriga partier i vår region. Moderaterna som innehar ordförandeposten i kommunstyrelsen har från ett redan framskjutet stöd, ökat sitt underlag ännu mer. I såväl Vimmerby, som Hultsfred och Västervik går socialdemokraterna bakåt.

Eksjö
Eksjö är kanske den kommun i vår region som har de minsta omsvängningarna i förhållande till 2006. Dock kan konstateras att centern gör ett bra val, och att socialdemokraterna förlorar även här.

Alf Wesik