Fler viktigare frågor bara väntar på att få sin lösning

Som en bil som inte riktigt vill komma igång. Visserligen snurrar startmotorn, men inget händer. Den bara mal vidare. När det gäller Ceosvallen och den framtida fotbollsarnenan i Vimmerby, väntar vi med spänning på vad de oändligt utdragna markförhandlingarna ger för resultat.

Ledaren2007-03-15 07:58
Detta är en ledare.

Men det bara maler vidare. Ändå är ju den frågan ganska central - av helt avgörande betydelse.
Ju längre tid det tar innan något rimligt resultat kan presteras av Vimmerby kommun, desto mer vinner motståndarna till alternativet Ceosvallen. I debatten har det nygamla skjutbanealternativet seglat upp till ytan igen, men det bästa är nog ändå att låta skogsflanörerna, hundrastarna, motionslöparna, elitorienterarna och blåbären vara ifred - på just det området.
Det alternativ vi förordat och förordar är Hannes Ekströms mycket tilltalande skisser, som innebär byggande av ett nytt Vimarvallen, ett Lundavallen, på Lundaområdet, alltså på andra sidan Lundgatan vid Idrottshallen, Bowlinghallen och Tennishallen.
Men markfrågorna bara maler vidare utan att resultat redovisas. Och ovissheten bara stiger.
Samma sak med grustaget vid Krönsnäs, som enligt Ceosvallenanhängarna ska bli nytt framtida industriområde. Där pågår en segsliten process med länsstyrelsen om det lämpliga i att över huvud taget bebygga området, i farlig närhet till den grusås som förser såväl Åbro som törstande Vimmerbybor med drickavatten.

Arena värd namnet
Vad ännu värre är, är dock malandet på Eken. Vad händer egentligen? En grannes överklagan har tydligen helt paralyserat ansvariga för planarbetena. Situationen börjat bli akut - nej, förlåt situationen är akut.
Idag står inte färre än 113 personer i kö och väntar på plats på Granen eller Norrskenet. Vi talade helt nyligen med ett par som stått i kö i över ett år. När de ställde sig på plats längst bak i kön var den 60-70 personer lång - nu är den 113 personer lång.
Antingen måste helt enkelt Eken-förhandlingarna och överklagansprocesserna komma till en snabb lösning, eller också måste helt nya alternativ tillskapas. Tyvärr tillhör ju våra äldre medborgare inte den prioriterade skaran, så de kommunala pengarna används till mycket annat istället.
Det råder således akut brist på servicehus med inackorderingsboende. Många äldre bor kvar hemma så länge de kan, men när kroppen säger ifrån, vill de få den nödvändiga trygghet och hjälp som servicehuset erbjuder, men ändock med valfriheten att få ha kvar en egen lägenhet att rå om.
Det duger inte att skjuta så viktiga frågor på framtiden.
Det gäller i Ceosfallet att ordna situationen för en klubb med 1 400 medlemmar. Det gäller att ordna en arena värd namnet för elitspelarna, och därmed i förlängningen våra ungdomar.
Det gäller i Eken-alternativet att ordna tryggheten och servicen för våra äldre i samhället. Båda frågorna lika viktiga.
När det gäller Vimarvallen och ny arena så är frågan redan 30-40 år gammal.
När det gäller äldreomsorgen så går tiden. Ju äldre man blir desto snabbare pinnar åren dessutom på.
Om inte annat kanske det är dags att damma av det gamla förslaget att köpa Svanen av landstinget. Där är det en bra miljö, närhet till såväl vårdinrättning, som till central service.
Tålamodet prövas
Saktfärdigheten i planärendena och därmed förskjutningen i byggstarten medför dessutom att hemtjänstpersonalen får ta smällen.
Efterfrågan på deras tjänster ökar och situationen är på väg att bli ohållbar. Och inte hjälper det att ta in fler vikarier, eftersom det saknas bilar inom förvaltningen, att ta sig ut till omsorgstagarna. Ett larm kommer sällan ensamt och i de fallen prövas verkligen hemtjänstens, liksom vårdtagarnas, tålamod.
Nej, det är dags att göra en service på den kommunala apparaten. Byt kolen i generatorn, se till att batterierna är fulladdade och se för 17 till att få igång bilen. Nu vill vi komma framåt.

Alf Wesik