Flera frågor som kommer att vålla massor av huvudbry

Från och med nästa år kommer det att finnas en så kallad "Koncernledningsgrupp" i Vimmerby kommun. Den ska enligt planerna sammanträda cirka fyra gånger per år. Sammanträdena ska ske bredvid de möten som kommunens nya så kallade "Centrala finansgrupp" ska hålla.

Ledaren2012-09-14 06:59
Detta är en ledare.

Den sistnämnda finansexpertgruppen har som uppgift att utveckla samarbete mellan kommunen och kommunens bolag. Den sistnämnda gruppen består av ekonomichefen Staffan Leijon, vd för Vimarhem AB Jan Erixon samt vd för Vimmerby och Energi AB, Roger Carlsson.
Det intressanta är att en av de första uppgifterna som finansgruppen har tagit sig an är finanspolicy för dels kommunen som sådan, dels energibolaget. Det ska enligt direktivet vara en "likhet i struktur och uppbyggnad av dessa båda dokument".
För att klara av dessa tunga uppgifter har kommunen dessutom beslutat att upphandla ledarskapsutbildning. Det är chefer och ledare inom organisationen som ska lära sig att ta ett helhetsgrepp om olika frågor istället för att ägna sig "punktvisa insatser", som det står i beslutsunderlaget.
Utöver dessa båda centralt tillsatta och utbildade superchefsgrupper inom Vimmerby kommun ska den demokratiska processen i form av lagstadgade demokratiska beslutsprocesser, nämnder och förvaltningar finnas. Som vanligt.

Hjärnornas kamp
Systemet med uppdelning och flera koncerngrupper fungerar säkert mycket bra i större privata företag, där ägare och åsikter och beslut kan utföras med tydliga ägarmajoriteter i ryggen.
Tyvärr är det så att kommunen har en spelare ytterligare som allt som oftast blandar sig i, nämligen den lagstadgade demokratiprocessen.
Och just invånarna tenderar att inte tycka rätt alltid, och framför allt tycker de inte lika, de dummisarna.
Jag fruktar därmed att det kommer att bli en kamp mellan supergrupperna och de politiskt tillsatta partiledarna i första hand. Kanske en situation där förvaltningscheferna, som jobbar mitt i alltihop och som kanske kan sina respektive fögderier och problemställningar allra bäst, på något sätt blir tredje hjulet under vagnen.
Inte bra alls. Som ett exempel kan nämnas det faktum att kommunen under de tre närmaste åren köper el från ett externt bolag. Samtidigt som man äger ett eget elbolag. Och där vd:n sitter med i såväl Koncernledningsgrupp som Centrala finansgruppen.
Vad säger koncernledningsgruppen om det, vad säger finansgruppen, vad säger partiledarna och framför allt, vad säger förvaltningscheferna?

Massor av förlorare
En som hamnar riktigt mellan en drös av stolar är stackars Roger Carlsson, vd för det energibolag som ratas av sin ägare.
Fast det är inte mycket att säga om det. Lagen om offentlig upphandling, LOU, ska vi vara mycket rädda om. Den styr nämligen upp försök till kringgående rörelser, den styr upp beslutskonstellationer som ovan. Den skyddar skattebetalarnas intressen.
Men ibland blir allt mycket fel. I fallet elen i Vimmerby så finns det en vinnare och massor av förlorare. Vinnaren är Danmark.
Det är nämligen enligt uppgift dansk el som ska bland annat lysa upp Plenisalen i Vimmerby Stadshus en gång i månaden, när kommunfullmäktige sammanträder. Om det blir dansk el i Vimmerby Energis kontorsbyggnad vet jag inte, men det förefaller inte otroligt.
Förutom vinnaren Danmark rör det sig om en övertydlig lose-lose-situation.
Visserligen blir det billigare för Vimmerbys skattebetalare eftersom Vimmerby Energi tydligen inte kan matcha de danska elpriserna, å andra sidan förlorar skattebetalarna eftersom Vimmerby Energis vinst minskar - och därmed har Vimmerby Energi ännu mindre möjligheter att vinna framtida upphandlingar.

Föga lukrativt
Detta är en fråga som kan komma att vålla visst huvudbry i såväl finansexpertgruppen, som koncernledningsgruppen, kommunstyrelsen och bland bolagscheferna. Ett annat huvudbry är bolaget Vimarhems beslut att eventuellt ge sig in i den föga lukrativa vindkraftsbranschen, genom att köpa andelar av Vimmerby Energi, som ska försöka sig på att konkurrera även med detta energislag.
Vad säger Centrala finansgruppen om detta? Vad säger hyresgästerna?
Å andra sidan är det ju bra för Danmark eftersom de får leverera ytterligare ett eller några vindkraftverk. Danskarna är ju marknadsledande på det området.
Eftersom även de danska vidkraftsföretagen går på knäna och avskedar personal i tusental - så välkomnar de säkert att Vimmerby går mot strömmen.
Kanske är det så, hemska tanke, att de små nämnderna med beslutande politiker nära invånarna trots allt är bäst i en kommun av Vimmerbys karaktär. Kanske är det så att de förnuftigaste lösningarna hittas närmare än vägen förbi olika superledningsgrupper och ledarskapsutbildingar.
Man behöver inte vara expert för att begripa att Vimmerby Energi betyder oerhört mycket för Vimmerbys framtid. Jag tänker på bland annat sysselsättning, kunskapsbas, nätinnehav och skattebas.

Alf Wesik