För stor risk på längre sikt att bygga arena på Ceosvallen

Beträffande Ceosvallen i Vimmerby och planerna på att bygga en ny fotbollsarena. Är det verkligen rätt att investera åtta miljoner kronor i en del av framtida nödvändig mark när man inte vet priset för resterande mark som kommer att behövas? Förhandlingssitsen blir ju ytterligt svag.

Ledaren2009-09-19 04:05
Detta är en ledare.

Är det verkligen rätt att investera utan att veta kostnaden för helt nödvändiga kringbyggnationer, som läktare, servicebyggnader och tunnlar? De är åtminstone ännu ej redovisade.
Är det verkligen rätt att börja genomföra projektet utan att någon geoteknisk undersökning genomförts? Det finns vederhäftiga uppgifter om att markförhållande är olämpliga vad avser torv.
Är det verkligen rätt att, utan mig veterligen, någon form av konsekvensbeskrivning utföres? Man bygger ju fast sig för oerhört lång tid.
Är det verkligen rätt att bygga en idrottsanläggning för i hög grad barn och ungdomar på en sida av sta?n och tvinga dem att själva eller via föräldrar transportera sig via farliga trafikmiljöer till anläggningen på andra sidan?
Är det verkligen rätt att, mig veterligen, bygga anläggningen utan att ha någon konsekvensbeskrivning om Vimmerby IF stiger upp genom serierna och kommer att ha behov av stora parkeringsplatser och härvid ytterligare andra sedvanliga serviceanläggningar?
Är det verkligen rätt och klokt att efter så många år inte genomlida ytterligare ett år innan Ingvar Bäckmans alternativ med idrottsanläggning mot sjösidan av Krönvägen prövas? Marken lämpar sig väl där och vanligtvis är det inga problem att förhandla med kyrkan. Det torde kunna genomföras snabbt.
Är det verkligen rätt att inte invänta ovanstående och utreda alternativ innan ett eventuellt felaktigt beslut genomföres utan dess like på mycket lång sikt?
Är det verkligen rätt att låta tillfället att använda Ceosområdet till framtida industrimark gå oss förbi? Samtidigt som behov av alternativ och förmodligen dyrare industrimark växer? Samordningsfördelarna att ha ett större industriområde samlat är ju avsevärda, vad avser service för alla som arbetar i området, möjligheten till en lunchrestaurang för alla verksamma, samarbeten företag emellan, etcetera, etcetera.

Domen blir hård
Efter ombyggnad och tillbyggnad av gymnasiet för mer än 60 miljoner kronor mer än motsvarande gymnasiebyggnation i Hultsfred torde inte kommunen ha råd med ytterligare mångmiljonrullning samtidigt som ytterligt hårda besparingar införs på service inom olika områden för kommuninvånarna.
Det finns stor förståelse för frustration inom Vimmerby IF men samtidigt en allt för stor risk att projektet är felaktigt på lång sikt.
Domen torde kunna bli hård i framtiden mot dem som beslutade utan att ta hänsyn till ovanstående och inte allvarligt prövade alla alternativ.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör