Förberedande diskussioner ska ske i botten, inte i toppen

Foto:

Ledaren2016-07-06 07:30
Detta är en ledare.

Förberedande diskussioner

ska ske i botten, inte i toppen

Det har blossat upp ett riktigt budgetbråk i Vimmerby. Men denna gång är det inte själva budgetförslagets siffror det gäller. Inte om satsningar eller åtstramningar.

Nej, nu handlar det om hur själva beredningen ska gå till. Om hur det politiska arbetet ska ske, innan det är dags för beslut i laga demokratisk ordning.

Vi har en lika bräcklig som märklig politisk majoritetssituation i Vimmerby. Jag personligen är inte ett dugg förvånad över att den politiska soppan i Vimmerby, nu verkar skära sig på allvar. Det räcker inte med att receptet är bra, liksom råvarorna om kocken misslyckas.

När det gäller just Vimmerby kommun så kan vi konstatera att den gamla sanningen är mer aktuell än någonsin, ju fler kockar, desto sämre soppa.

Röstfjäskande

Historiskt har som alla vet centern haft en dominerande roll i Vimmerbypolitiken sedan generationer tillbaka. Det fungerade bra så länge centerpolitikerna agerade med ett stort mått av bondförnuft som grundtanke.

Så länge det skedde kunde opponerande borgerliga partier, liksom vänstersidans partier, oja sig och klaga hur mycket de ville. Då handlade det nämligen om ett "positivt klagande", nämligen att de ville ha mer pengar till för dem behjärtansvärda investeringar och projekt.

Men tyvärr blev den politiska situationen sådan i Vimmerby att jakten på röster medförde att den här försiktiga hållningen förbyttes till en mer spendersam politik. Från att ha väldigt låga låneskulder blev plötsligt Vimmerby kommun en mycket högt belånad kommun.

Lågskattekommunen försvann som ett högtryck i juli.

Några av de investeringar som gjordes var såväl nödvändiga som oerhört kostsamma och det var i vissa fall helt enkelt riktigt att uppta nya och större lån.

Men det fanns också investeringar som var mer resultatet av röstfjäskande eller svårbegriplig argumentering.

Personligt plan

Detta medförde att det blev lite av hela havet stormar inom den kommunala politiken. Mer eller mindre faktagrundande åsikter störde den gängse politiska ordningen, mellan vänster och höger. Gängse majoritetsförhållande ruckades och en plötslig svängning från centerstyre till moderat styre, ställde alla begrepp på huvudet.

De eviga oppositionspartierna fick plötsligt vind i seglen. Först hamnade (M) i "regeringsställning" och när invånarnas förtroende svek sökte sig andra partier till undsättning för att kunna hålla centern borta från det absoluta styret.

Det har väl gått så där, kan vi konstatera. Stormen på havet har förstärkts till orkanstyrka.

Vi ska dock konstatera att den förvirrade investeringspolitiken äntligen besinnats. Vi ska konstatera att de meningsskiljaktigheter som nu poppar upp till ytan är mer på det personliga och politiskt administrativa planet, än inom politikens sakfrågor.

Sammanfattar allt

Ingela Nilsson Nachtsweij som är gruppledare för centern och dessutom oppositionsråd tycker yrvaket, men med rätta, att det vore värdefullt att vissa andra partier i opposition fick vara med och framföra sina åsikter i budgetberedningen.

Som ordningen är nu har endast centern och Nilsson Nachtweij direktkontakt med beredningen, förutom de båda majoritetspartierna socialdemokraterna och moderaterna med respektive partiledare och kommunalråd Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M).

Dessa båda svarar centerledaren att det är märkligt att beslutet om den här ordningen knappt kommit igång, förrän det är dags att ändra sig.

Jag skulle vilja säga att den här dispyten mycket väl sammanfattar den politiska ordningen i Vimmerby för närvarande, eller ska vi kanske säga oordningen.

Toppstyrning

Det finns massor av kunnande och erfarenhet hos de partier och politiker som ställs utanför beredningen, men å andra sidan ska ett demokratiskt valresultat respekteras. Jag har full förståelse för båda sidors argument.

Men däremot har jag ingen förståelse för att detta tjafs tillåts fortgå. Detta är en effekt av att den politiska nämnd- och förvaltningsorganisationen i Vimmerby genom årens lopp har bantats fortlöpande i en fullständigt felaktig jakt på småpengar. Samtidigt som det fört medfört kraftigt försämrad ekonomi.

Precis som om de politiska avgörandena i en kommun blir färre, om man bantar nämnder och antal toppolitiker...

Nej, istället tar man bort den nödvändiga allsidiga belysningen av ärendena.

Inte i toppen som idag, när det är för sent, och leder till sådana här smålöjliga diskussioner, utan i botten, där de mår bra av att diskuteras. När det sedan är dags för kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige, ska hela den processen redan vara avklarad.

Det är alldeles för mycket tjafs i fel forum. Inte lustigt att det är svårt att få unga att intressera sig för politik med oheliga allianser och ohederliga diskussioner.