Formidabel succé för Stadsfesten i Eksjö

Visst var det skränigt där på Lilla Torget vid hårdrockscenen. Och de öronproppar jag hade kvar i fickan sedan senaste dragracingtävlingen på Mantorp, kom väl till pass när jag och Carolina passerade dansbansscenen. Visst var skräpigt här och där och visst var det köer till restauranger och toaletter. Men dessa miniputtproblem var lätta att svälja, när allt annat bara var helt fantastiskt.

Ledaren2008-09-02 06:30
Detta är en ledare.

Jag tänker på Stadsfesten som arrangerades av Fiesta Eksjö i helgen. Vilken succé, vilken kontinental känsla, och det fanns sannerligen guldkorn för alla att njuta av - läs hårdrockscenen som var otroligt välbesökt av ungdomar i alla åldrar, läs dansbansscenen, som stundtals var helt överbelamrad av dansjävlar - så populär var den.
För egen del trivdes jag allra bäst vid den akustiska scenen inne på en pittoresk stenbelagd och gräsmatteförsedd innergård, med KajsaStina Åkerström nästan hypnotiskt framförande sina fantastiska sånger i ena änden på en liten akustisk scen, och en tillfälligt inrättad pub och vinbar i ett uthus i den andra.
Jag trivdes också toppenbra sittande på uteserveringen på verandan på den japanska restaurangen och med helt enormt sköna Kristoffer Åström och Rainaways, inom perfekt hör- och synhåll. De spelade Graham Parker-toner på bluesscenen vid Åbron. Amanda Jenssen på stora scenen på Stora Torget var inte heller fy skam. Hon har ju en alldeles underbar röst och ett overkligt fantastiskt framförande. Hon har chansen att bli en världsartist, bara hon skaffar sig ett riktigt band, så?

Riktig dragare
Fast en stadsfest är ju inte bara musik allena. I Eksjö passade alla handlare att ha öppet, eftersom det instängslade festivalområdet innefattade i stort sett hela innerstan, inklusive Gamla stan. Och de såg ut att ha god kommers; optikern, skoaffären, sportaffären och alla de andra butikerna. Här fanns mat i massor av alla dofter och färger och provenienser, här fanns gemyt högt staplat utmed vartenda trähus i stan.
Kort sagt - Stadsfesten i Eksjö har kommit för att stanna. När 8 000 människor hade släppts in, fick festivalledningen den angenäma uppgiften att spika upp skylten "Utsålt" i entréerna.
Då var festen sedan länge ekonomiskt i hamn, break even gick tydligen vid 3 500 personer, trots 60-talet artister. Och den ena mer namnkunnig än den andra.
Ett sådant här tilltag ska självklart applåderas. Och arrangerande Fiesta Eksjö, med bland annat tidigare Hultsfredsborna, Björn och Håkan Waxegård, far och son, i ledningen, samt representanter för turistnäringen och näringslivet och restaurangerna - ska ha allt beröm för sin satsning.
Det är just sådana här arrangemang, som gör att invånarna trivs bättre i sin stad och i sin kommun. Arrangemang som vänder sig till absolut alla åldrar - där arrangören verkligen har vågat ganska mycket - och därmed givit sig chansen att vinna ännu mer.
Håkan Waxegård är naturligtvis en idéspruta av rang, och hans idéer har inte slagit helt väl ut - ibland kanske de har varit alltför vilda. Men nu har han hittat sin perfekta plattform och Eksjö kommun bör niga och bocka.
Med Stadsfestivalen har Eksjö skaffat sig en riktig publikdragare. Och med denna troligtvis årligen återkommande succé, bör det härmed bli betydligt lättare att skapa andra liknande arrangemang.
Själv fick jag verkligen upp ögonen för vilken fantastisk stad Eksjö är och det blir garanterat återbesök på exempelvis Vaxblekaregården och någon av de återkommande trubadur- och grillkvällarna.

Bjuder på tårta
Västervik har sin Visfestival som arrangeras av bland annat Hansi Schwartz att falla tillbaka på. Denna har gjort det möjligt att bredda utbudet med Per Johanssons Mc-dagar och Boatmeet och en hel del annat. I Hultsfred har vi förstås Rockfestivalen med Per Alexandersson och de andra i Rockparty, som ger Hultsfredsborna och särskilt ungdomarna självkänsla och stolthet.
I Kisa finns Öppet Torg varje fredag under sommarhalvåret, där kultur blandas med närproducerad mat och underhållning av alla de slag. Pensionärerna i kommunen bjuds på tårta och det är så mycket folk på fredagarna i det lilla samhället, att det stundtals är svårt att hitta parkering.

Egna upptåg
I dessa lägen kan vi inte göra annat än att tänka på Vimmerby och bara sucka tungt. Få eller ingen ort har väl ett bättre utgångsläge än Vimmerby - med 400 000 besökare årligen på Astrid Lindgrens Värld. Men samtidigt har väl få eller ingen ort, ett magrare utbud av trivsel, kultur och underhållning. De viktigaste arrangemangen är på det sportiga planet där urduktiga föreningarna Vimmerby IF och Vimmerby MS arrangerar välbesökta fotbollscuper och folkrace-fester.
Vi har visserligen vårt Avstängda Torg, gubevars, och som följd av detta butiker som kämpar för överlevnad. Den torgunderhållning som tidigare år ordnats för en spottstyver - och som rymdes på en rådhustrappa - drogs i det närmaste helt in. Efter många påtryckningar fann sig ansvariga tvungna att falla tillföga och kalla in några artister trots allt. Men intresset har varit lika svalt som senare delen av sommaren. Kanske främst av den anledningen att programmet länge hölls hemligt?
Vi ska glädja oss åt aktiviteterna i söder, norr, öster och väster - men samtidigt ställa tuffare krav på egna upptåg. Klart att även Vimmerbyborna vill kunna gå ut på sommarkvällarna och ta en öl, äta en bit exotiskt mat, träffa andra männskor, skratta och ha en gnutta skojsigt.
Det Tabberas som startades av Björn Danielsson och fritidsnämnden i stor stil och var mycket uppskattat, sparades bort till oigenkänlighet - och intresset dalade självklart i samma takt. Den tv-sända gala som planerades att sändas mitt från Stortorget, och som kunde bli en marknadsmässig raketavfyringsplats för Vimmerby - stoppades och blev till ett i och för sig trivsamt, men ändock, arrangemang vilket som helst.

Studiebesök
Nej, det är dags att Vimmerby kommun och dess turistansvariga inser att konkurrensen hårdnar. Det måste till proffesionella idésprutor i ledningen och framför allt måste ju de försök till lokala arrangemang som trots allt skapas av företrädesvis privata näringsidkare - uppmuntras, istället för tvärtom.
Likaväl som Astrid Lindgren hämtade inspiration till många av sina dråpliga historier i Vimmerbys mysiga gränder, i Vimmerbys stolta handels- och marknadshistoria, i Vimmerbys kullerstensgator och torg och prång och läskedrycksfabriker - likaväl borde dessa miljöer kunna ge Eksjö, Hultsfred, Västervik och Kisa en hygglig match.
Jag hoppas verkligen turistansvariga i Vimmerby var i Eksjö i helgen. Om inte annat i studiesyfte. Hatten av för Fiesta Eksjö och hatten av för Waxegårdarna.
Bara hon Jenssen kunde skaffa sig ett riktigt band, så. Skulle vilja höra en, bara en enda, låt med Amanda kompad av exempelvis Rainaways.

Alf Wesik