Förmodligen ett helt nödvändigt beslut av kommunalrådet Ljung

Anders Ljung avgår som kommunalråd i Kinda. Hans tillkännagivande på torsdagseftermiddagen kom inte som någon direkt överraskning. Kritiken mot det sätt Kinda kommun har skötts har varit mycket hård under en längre tid och den senaste tidens nya avslöjanden om missförhållanden blev till slut droppen som?

Ledaren2012-10-26 06:56
Detta är en ledare.

När det riktas kritik mot en kommun i så allvarliga termer som har gjorts, och särskilt i den konsultrapport som nyligen redovisats, så är det kommunalrådet som i egenskap av högsta politiker får ta smällen. I detta fall erkänner Ljung även själv att det funnits klara brister från hans sida i sättet att driva sitt ämbete.
Därmed är tillkännagivandet om avgång vid årsskiftet fullt naturligt. Och förmodligen helt nödvändigt för Kinda kommun.

Grannsamverkan
Det krävs nu en omstart. Det sägs som främsta kritik att det är tjänstemännen som fått ta över det verkliga styrandet i kommunen. Eftersom den som pekas ut som värste boven i just det dramat, fd kommunchefen Anders Lind, så är det ytterst viktigt att kommunens styrande majoritet nu verkligen tar tillfället i akt och gör radikala omtag.
Det duger absolut inte att resonera på det viset att de två bondeoffren är tillräckliga - här krävs en stor rockad.
För det första är det inget fel i starka tjänstemän. Faktum är den trend som nu finns i samhället att kommuner, en efter en, pekar på bristande kompetens inom de egna leden - och därför söker samarbeten i så kallade kommunalförbund och annat med en eller flera grannkommuner.
Och den inställningen kan i vissa fall vara riktig. Men endast i det fallet politikerna i de ingående kommunerna har den kraft och kunskap, att säga ifrån och ha egna åsikter. Det är inte alltid så att ett välunderbyggt faktaförslag från en ytterst kompetent tjänsteman är det bästa - i det fallet politikerna och invånarna tycker tvärtom.
Så märkligt kan det vara att framgångsrikt driva en kommun, att det ibland är bäst att välja det näst bästa alternativet. En förståelse och folklig förankring måste nämligen till för att beslut om utveckling ska vara så effektiv som möjligt.

I papperskorgen
Och bästa sättet att agera är att låta olika mindre facknämnder med entusiastiska och kunniga - och förnuftiga - människor få ett stort inflytande i utvecklingen. Just i det fallet har Kinda kommun mycket att lära av närhistorien.
Beslutet att den styrande alliansen skulle styra internt, utan att vända sig till pressen och därmed allmänheten, med olika förslag, var helt förödande. Det måste helt enkelt till en diskussion ner på vardaglig och folklig nivå. Annars blir det någon form av styre över invånarnas huvuden.
Kasta alla tystnadspliktsavtal i papperskorgen. Glöm dem så fort som möjligt och börja agera demokratiskt, det vill säga att politikerna ska föra fram sina respektive åsikter i offentlighetens ljus, argumentera, debattera och övertyga. Det är enda sättet att nå framgång.

Nybäddat
För så är det ju, det kan vi alla vara överens om, att Kinda kommun har ett starkt näringsliv, en bra handel, ett hyggligt serviceutbud, bra bostäder, fantastisk natur, ett strålande geografiskt läge och en hoper trevliga invånare.
Förutsättningarna kan inte vara bättre. Om bara politikerna och den nya kommunregeringen förstår att utnyttja situationen, så tror jag nog att det här ska bli så bra så.
Och Anders Ljung ska ha en stor eloge för sina tio år i ledningen för Kinda. Det är faktiskt han som nu bäddat för en bra utveckling av kommunen.

Alf Wesik