Försämrad service och mer ineffektivt för högre kostnad

En positiv befolkningsutveckling. Lika viktigt för alla kommuner. Det kanske viktigaste sättet att åstadkomma en befolkningsökning, eller hejda en minskning, är att stimulera nya arbetstillfällen.

Ledaren2014-03-27 08:42
Detta är en ledare.

Varje enskilt arbete är viktigt. Av den anledningen har alla kommuner i landet, möjligen de allra största storstadsområdena undantagna, särskilda organisationer för att ragga företag, för att ragga arbetstillfällen.

En del av detta arbete sker helt öppet, annat sker under mer ljusskygga förhållanden.
Det brukar vara en strid på kniven. Genom årens lopp har det helt naturligt även pågått en verbal kamp, kommunerna emellan. Mången är de som menar att kommunerna gått för långt i sina försök att locka nya företag till sina egna kommuner.

En viss uppmuntran kan ske utan att det strider mot våra konkurrensregler, men några ekonomiska fördelar får inte förekomma. Då strider kommunen mot kommunallagen som säger att skattebetalarnas pengar måste använda rättvist.

Spelat ut kommunerna
Om ett nytt företag får subventioner eller ekonomiska bidrag, ens i uppstarten av sin verksamhet, så ruckar detta på rättviseregeln gentemot befintliga företag. Inte minst har ett och annat hårt ord slungats mellan Hultsfreds och Vimmerby kommuner, och även mellan Västerviks och Vimmerby kommuner.

Det finns massor av exempel på företag som utnyttjat situationen och spelat ut kommunerna mot varandra för att få egna fördelar, i samband med utbyggnad, företagsflytt eller nyetablering. Det är inte helt säkert att kommunerna stannat inom lagens råmärken för att vinna den kampen.

Vart vill jag då komma? Jo, att varje enskilt arbetstillfälle är av största vikt i denna offentliga dragkamp, med syfte att locka privata aktörer till sina egna domäner.

Därför är det ytterst märkligt att bevittna den utveckla som nu sker. Att kommunerna frivilligt släpper arbetstillfällen ifrån sig.

Jag tänker bland annat på olika former av samarbeten grannkommuner emellan, bland annat på räddningstjänstområdet, energi- och IT-området, samarbete vad gäller sociala myndigheter, gemensamma inköpsavdelningar och så vidare, och så vidare.

Väldigt osmart
Men framför allt tänker jag på Vimmerbys och Hultsfreds kommuners miljö- och byggnadsavdelningar. Jag tycker närmast det låter som ett aprilskämt. Men trots att det i realiteten börjar gälla rent formellt den 1 april, så är det i allra högsta grad verklighet.

Det innebär i korthet att de två kommunerna slår ihop dessa avdelningar. Den högsta ledningen kommer att sitta i Vimmerby och inspektörerna kommer att finnas i Hultsfred.

Bara det känns väldigt osmart om man säger så. Typ Första april, bara det.

Det finns egentligen inga pengar att spara på den här uppdelningen. Tvärtom är det så att det totalt krävs några tjänster fler. Före den 1 april sköts alla dessa ärenden av totalt 31,1 tjänster i Hultsfred och Vimmerby tillsammans. Efter den 1 april åtgår det 33 tjänster till samma uppgifter.

Det är ju klart att det är roligt att Hultsfred och Vimmerby kommuner plötsligt blir vänner. Det var annat ljud i skällan när Vimmerby kommun gjorde en överdådig lyxrenovering av sitt gymnasium för 110 miljoner, i verkligheten 115-120 miljoner, och Hultsfred i princip samtidigt renoverade sitt för 50-60 miljoner.

Då var samarbete otänkbart. Trots att ett sådant samarbete hade haft betydligt större möjlighet att bli lyckosamt inte minst för att lokalkostnaderna skulle bringas ner, att konkurrensen vad gäller utbildningar skulle kunna lindras internt dem emellan, och stärkas utåt mot exempelvis nya privata aktörer.

Stora viktiga beslut
Men åter till miljö- och byggavdelningen. I den nya organisationen får Hultsfred fyra nya tjänster till totalt 19. Vimmerby mister 2,1 tjänster till totalt 14.

Viktiga arbetstillfällen. Men ännu viktigare blir den serviceförsämring som kommer att ske såväl i Hultsfred som i Vimmerby.

I Hultsfred kommer inte invånarna att enkelt kunna ta kontakt med högsta ledningen, exempelvis när det blir delikata frågor att resonera om. I Vimmerby kommer människor som vill söka ett bygglov inte lika enkelt kunna traska upp till stadshuset och diskutera saken öga mot öga med bygglovshandläggarna.

För att exemplifiera problemet kan vi konstatera att det varje dag knackar fyra till fem invånare på Vimmerby Stadshus glasdörr för att diskutera bygglovsärenden. Eftersom det oftast rör sig om viktiga händelser i en människas liv, när det kommer till bygglov, så vill man ofta möte någon person öga mot öga och diskutera någon gräns, något fönsters storlek, någon höjd, eller liknande.

Dessutom rör det sig oftast om stora pengar, stora investeringar. Som inte får gå fel.

Just byggloven är därför viktiga av andra skäl än de rent praktiska.

Försämrad service
Från och med idag torsdag, stängs enligt en uppgift till vår tidning, alla bygglovsdatorer av på stadshuset i Vimmerby, för att flyttas och startas om i Hultsfred. De fyra-fem personer som i Vimmerby kommun varje dag, alltså 20-25 per vecka, eller 80 till hundra varje månad, får helt enkelt sätt sig i bilen och resa söderut till Hultsfred. Eller ta tåget.

Detta blir med andra ord en klar serviceförsämring i Vimmerby kommun. Liksom i Hultsfred.

Samarbete gäller miljöfrågor, bygg- och planärenden, mätningsavdelningen, kanslitjänster och utvecklingsavdelning. Alla dessa uppgifter skötes hädanefter från Vimmerby.

I Hultsfred tar de hand om allt som gäller tillsyn-, lov- och teknik - bland annat med hjälp av åtta miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

Jag har alltid tjatat om att de offentliga organisationerna, exempelvis kommunerna, precis samtidigt som invånarantalet sjunkit och sjunkit, istället vuxit och vuxit.

Vimmerby kommun har, om jag bara tar fritt ur minnet - rätta mig om jag har fel -minskat från knappa 17 000 invånare för några decennier sedan till en bra bit under 16 000. Och Hultsfred har minskat ännu mer, från att ha varit större än Vimmerby, över 17 000 invånare till idag cirka 13 200.

Men antalet anställda i Vimmerby kommun har på samma tid ökat från cirka 1000 till idag 1350. Och Hultsfred har ökat från 1100 till 1200.

Det är bra att samarbete, att försöka hitta nya vägar. Effektivisera. Men absolut inte på bekostnad av invånarnas service, företagens expansionsmöjligheter, antalet arbetstillfällen och ökade personalkostnader.
Rena rama svartbygget, skulle jag vilja säga.

Alf Wesik