Första klassens trygghet ska kunna krävas i hela Östergötland

Jag hörde själv uttalandet i Radio Östergötland. Jag hajade verkligen till och trodde för ett ögonblick att jag hört fel. Men efter en timme var det dags för en ny lokal nyhetsändning och då spetsade jag öronen. Minsann, stämde det inte att farbrorn i intervjun på radio just sa att; "har man valt att bo ute på obygden får man räkna med sämre service. Så är det ju". Inte blev det nämnvärt bättre av att radion lät obygden stå oemotsagt. Inte heller blev det bättre av att det visade sig vara ett landstingsråd som stod för det oerhört plumpa uttalandet.

Ledaren2012-03-22 07:51
Detta är en ledare.

Det var helt enkelt landstingsrådet Lasse Pettersson, (VL) i Östergötlands läns landsting, som på det sättet beskrev Kindabygden, en del av Östergötland. Det är verkligen skrämmande att Lasse Pettersson använder sig av ett sådant i högsta grad oseriöst språkbruk.
Ord kan tolkas olika av olika människor men min tolkning, och förmodligen de flesta boende i Kinda, är att ordet obygd kan sägas vara synonymt med avkrok, oländig terräng, ödemark. I det perspektivet ter sig Lasse Petterssons ordval som verkligen nedlåtande.

Grundläggande trygghetsfaktor
Jag håller verkligen med pensionärsorganisationerna i Kinda som nu kräver en ursäkt från Petterssons sida. Om vi även ska kräva en avgång får framtida agerande från Petterssons sida utvisa.
Nu är det pensionärerna i Kinda som tagit initiativet till protesterna, liksom har kommunalrådet Anders Ljung förtjänstfullt försvarat kommunens färger. Men detta borde vara en fråga för alla. Förr eller senare hamnar de flesta av oss i en situation det krävs en krockkudde, eller en bår.
Att vissa saker är bättre på landet och andra sämre, är fullt naturligt. Den som valt att bosätta sig på en mindre ort än Linköping, eller väljer att bo kvar, får också vara beredd på att viss service är sämre. Det är fullt naturligt.
Men att för den skulle kalla Kinda för obygd och på det sättet motivera en indragning av den trygghet som såväl ambulans som IVPA-larm, alltså att räddningstjänsten skickas ut "I Väntan På Ambulans", är fullständigt heltosigt.
De geografiska förutsättningarna skiljer sig självklart på olika adresser, helt enkelt därför att det är olika långt till till exempelvis US i Linköping. Men när det gäller grundläggande trygghetsfaktorer som ambulans, sjukvård, polis och brandskydd måste alla invånare behandlas lika.

Reglerna har stramats upp
Den nu aktuella frågan gäller alltså tiden man får vänta vid akuta sjukdomsfall. Kisa har en ambulans och när den är på uppdrag måste en annan ambulans från exempelvis Åtvidaberg, Vimmerby eller Linköping rekvireras. Och då kan väntan bli lång, minuterna för den som är drabbad känns som timmar. Och kanske som år för anhöriga.
Den försämrade ambulans och akutservicen i Kindaregionen har till viss del upprätthållits av räddningstjänsten som kallas ut på så kallade IVPA-larm, när det befaras att det tar 15 minuter eller längre för ambulansen att komma på plats. Det har varit en uppskattad tjänst och brandkårskillarna ryckte under 2009 ut hela 205 gånger. De gör ett fantastiskt bra jobb.
Sedan dess har reglerna stramats upp och räddningstjänsten hjälper till vid allt färre fall. Samtidigt får de drabbade lida allt mer, väntan blir längre och i vissa fall försvåras sjukdomsbilden. I de flesta fall är varje minut viktig.

Mängder av indragningar
Obygds-Pettersson föreslår att Kinda kommun gott kan betala extrakostnaderna för IVPA själv. Ett riktigt, riktigt omoget uttalande som visar hur enkelt han verkar ta på denna för Kindabygden så viktiga fråga. Om kommunen ska gå in och täcka upp när landstinget inte klarar av sina grundåtaganden, nämligen säkerställa en grundläggande trygghetsnivå för alla invånare, måste ju i så fall Pettersson vara beredd på en omfördelning av skattemedel. Det blir ett obehagligt Moment 22 för Obygds-Pettersson.
Allt detta handlar i grunden om en fråga som till och med ligger över Lasse Petterssons nivå. Nämligen den grundläggande likabehandlingsregeln, att alla invånare ska behandlas lika. Att samhällets resurser ska fördelas rättvist och alla ska ha samma förutsättningar.
Vi tvingas så gott som dagligen meddela olika indragningar som gör att likabehandlingsprincipen åsidosätts. Ambulansfrågan och akutsjukhusen upprör på många olika håll i landet, liksom indragningar av polisstationer och öppethållande, brandstationer och jourhavandetider. Den senaste trenden är att försöka spara pengar genom att helt enkelt skrota ambulanser och istället sätta in så kallade akutvårdbilar.

I hela Östergötland
Som i Åmsele, den första patienten fick baxas in i bagageutrymmet eftersom ambulansen dragits in. Nu har akutbilen ersatts av en så kallad "förstärkt" akutvårdsbil. En kombi helt enkelt. Att detta dribblande skulle sparar pengar åt någon ser jag som högst otroligt.
I princip samma utrustning, lika stor personal - men med skillnaden att den inte har blåljus, att den inte har förkörsrätt, att personalen inte har lika bra utbildning och den inte får överträda hastighetsgränserna.
Samma sak i Kinda. Kindaborna är inte några andra klassens medborgare som ska tvingas nöja sig med låtsasvård. Det är första klassens trygghet som ska gälla. I hela Östergötland.

Alf Wesik