Fortsatt kärvt inom länets byggindustri

Martin Timell drar sina strån till stacken för att byggbranschen ska få en efterlängtad uppgång. Det skruvas och hamras så det står härliga till i de svenska hemmen och självsnickrarprogrammen på tv avlöser varandra. Men det räcker inte till. Färsk statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att byggandet av lägenheter i Sverige går ner.

Ledaren2003-05-19 09:58
Detta är en ledare.

Visserligen byggdes det några fler villor under de tre första månaderna i år jämfört med i fjol, men å andra sidan gick lägenhetsbyggandet i flerbostadshus kraftigt nedåt.
Och i Kalmar län - tja, här påbörjades inte en enda lägenhet i flerbostadshus under de tre första månaderna. Statistikerna slänger visserligen ut en brasklapp, det kan vara en viss förskjutning så några lägenheter anmäls först senare.
Men ändå, siffrorna är uppseendeväckande. Under första kvartalet påbörjades 4 600 lägenheter i Sverige, mot 4 816 samma period 2002. I Kalmar län påbörjades i år 14 villor och noll (0) lägenheter i flerbostadshus, att jämföra med 20 villor och 29 lägenheter i fjol.

Brister i regelverket
Detta totala byggmörker märks inte minst i Hultsfreds och Vimmerby kommuner där antalet bygglovsansökningar ligger på mycket låga nivåer. Detta trots att båda kommunerna, och särskilt Vimmerby, upplever stor efterfrågan på fler lägenheter och villor.
Det är många orsaker till det sparsamma byggandet. Ett skäl är naturligtvis den svaga konjunkturutvecklingen, som ju inte ens når upp till de mest pessimistiska utsagorna. Byggbranschen själv pekar dessutom på brister i regelverket för bostadsbyggandet, samt slutligen statliga besparingar.
Ekonomerna hos BI, Sveriges Byggindustrier, uppger att det ser lika hopplöst ut för resten av året och för nästa år.

Viktigt med bra infrastruktur
Det krävs alltså politiska beslut i rätt riktning för att få fart på byggandet. I ett land där byggandet legat på en oerhört låg nivå under så lång tid bör det inte vara något överdrivet djärvt grepp för politiker ur alla falanger att snabbt ta beslut om byggstimulanser. Det är ju definitivt bättre att byggjobbare får en viss lön från olika byggföretag för att rusta upp det svenska lägenhetsbeståndet, än att samma byggjobbare får en lika stor lön från staten, utan att göra något alls?
Av den anledningen är bland annat lokala beslut för att stärka tillgången till tomter, på efterfrågade områden, samt att se till att de är tillgängliga för ett attraktivt pris, ytterst viktiga. Detalj- och översiktsplaner, som styr möjligheterna till olika bygginitiativ, bör snabbt ses över. Lokalpolitikerna måste se över infrastrukturen och därmed öka möjligheten till byggande på flera orter, i flera områden.

Långsiktiga åtgärder efterlyses
Ekonomerna på BI tror att byggandet under 2003 kommer att stanna vid totalt 17 500 lägenheter vilket kommer att innebära att sysselsättningen redan i år kommer att minska med cirka 7 000 personer. Eftersom byggandet inte väntas stiga år 2004 väntas en liknande nedskärning även nästa år. Totalt 14 000 personer på två år, alltså. En bransch i djup kris.
Tyvärr används bygginvesteringar inom offentlig verksamhet som en buffert för ekonomin. Det är tvära kast byggbranschen har att tampas med. Ena dagen byggande, andra dagen tvärtom.
Branschen är inte betjänta av "snabba brandkårsutryckningar", snabba beslut som ideligen ändras. Inte ens om de i förståne verkar vara positiva. Bättre att skynda långsamt men garantera långsiktiga regler och förutsättningar. Det är just ovissheten som gör att många i byggtankar tvekar.

Bättre utveckling än riket
Med alla dess dystra siffror som en grå, halvblöt filt över byggmarknaden kan noteras att det är bostadsbrist i Vimmerby. En allt mer akut bostadsbrist, där såväl villor som lägenheter saknas, utan att det byggs. Visst finns det några projekt igång, men för att klara efterfrågan bör det byggas på många olika håll, i många olika prislägen och lika många geografiska lägen.
Nu är det upp till politikerna att bidra till att snygga till siffrorna för Kalmar län. Det vore väl en trevlig vana för Vimmerby- och Hultsfredspolitikerna, att återigen hamna i ett läge där de kan stoltsera med bättre utveckling än riket i sort!?


Alf Wesik

Läs mer om