Fortsatt kÀrvt inom lÀnets byggindustri

Martin Timell drar sina strÄn till stacken för att byggbranschen ska fÄ en efterlÀngtad uppgÄng. Det skruvas och hamras sÄ det stÄr hÀrliga till i de svenska hemmen och sjÀlvsnickrarprogrammen pÄ tv avlöser varandra. Men det rÀcker inte till. FÀrsk statistik frÄn SCB, Statistiska CentralbyrÄn, visar att byggandet av lÀgenheter i Sverige gÄr ner.

Ledaren2003-05-19 09:58
Detta Àr en ledare.

Visserligen byggdes det nÄgra fler villor under de tre första mÄnaderna i Är jÀmfört med i fjol, men Ä andra sidan gick lÀgenhetsbyggandet i flerbostadshus kraftigt nedÄt.
Och i Kalmar lÀn - tja, hÀr pÄbörjades inte en enda lÀgenhet i flerbostadshus under de tre första mÄnaderna. Statistikerna slÀnger visserligen ut en brasklapp, det kan vara en viss förskjutning sÄ nÄgra lÀgenheter anmÀls först senare.
Men ÀndÄ, siffrorna Àr uppseendevÀckande. Under första kvartalet pÄbörjades 4 600 lÀgenheter i Sverige, mot 4 816 samma period 2002. I Kalmar lÀn pÄbörjades i Är 14 villor och noll (0) lÀgenheter i flerbostadshus, att jÀmföra med 20 villor och 29 lÀgenheter i fjol.

Brister i regelverket
Detta totala byggmörker mÀrks inte minst i Hultsfreds och Vimmerby kommuner dÀr antalet bygglovsansökningar ligger pÄ mycket lÄga nivÄer. Detta trots att bÄda kommunerna, och sÀrskilt Vimmerby, upplever stor efterfrÄgan pÄ fler lÀgenheter och villor.
Det Àr mÄnga orsaker till det sparsamma byggandet. Ett skÀl Àr naturligtvis den svaga konjunkturutvecklingen, som ju inte ens nÄr upp till de mest pessimistiska utsagorna. Byggbranschen sjÀlv pekar dessutom pÄ brister i regelverket för bostadsbyggandet, samt slutligen statliga besparingar.
Ekonomerna hos BI, Sveriges Byggindustrier, uppger att det ser lika hopplöst ut för resten av Äret och för nÀsta Är.

Viktigt med bra infrastruktur
Det krÀvs alltsÄ politiska beslut i rÀtt riktning för att fÄ fart pÄ byggandet. I ett land dÀr byggandet legat pÄ en oerhört lÄg nivÄ under sÄ lÄng tid bör det inte vara nÄgot överdrivet djÀrvt grepp för politiker ur alla falanger att snabbt ta beslut om byggstimulanser. Det Àr ju definitivt bÀttre att byggjobbare fÄr en viss lön frÄn olika byggföretag för att rusta upp det svenska lÀgenhetsbestÄndet, Àn att samma byggjobbare fÄr en lika stor lön frÄn staten, utan att göra nÄgot alls?
Av den anledningen Àr bland annat lokala beslut för att stÀrka tillgÄngen till tomter, pÄ efterfrÄgade omrÄden, samt att se till att de Àr tillgÀngliga för ett attraktivt pris, ytterst viktiga. Detalj- och översiktsplaner, som styr möjligheterna till olika bygginitiativ, bör snabbt ses över. Lokalpolitikerna mÄste se över infrastrukturen och dÀrmed öka möjligheten till byggande pÄ flera orter, i flera omrÄden.

LÄngsiktiga ÄtgÀrder efterlyses
Ekonomerna pÄ BI tror att byggandet under 2003 kommer att stanna vid totalt 17 500 lÀgenheter vilket kommer att innebÀra att sysselsÀttningen redan i Är kommer att minska med cirka 7 000 personer. Eftersom byggandet inte vÀntas stiga Är 2004 vÀntas en liknande nedskÀrning Àven nÀsta Är. Totalt 14 000 personer pÄ tvÄ Är, alltsÄ. En bransch i djup kris.
TyvÀrr anvÀnds bygginvesteringar inom offentlig verksamhet som en buffert för ekonomin. Det Àr tvÀra kast byggbranschen har att tampas med. Ena dagen byggande, andra dagen tvÀrtom.
Branschen Àr inte betjÀnta av "snabba brandkÄrsutryckningar", snabba beslut som ideligen Àndras. Inte ens om de i förstÄne verkar vara positiva. BÀttre att skynda lÄngsamt men garantera lÄngsiktiga regler och förutsÀttningar. Det Àr just ovissheten som gör att mÄnga i byggtankar tvekar.

BÀttre utveckling Àn riket
Med alla dess dystra siffror som en grÄ, halvblöt filt över byggmarknaden kan noteras att det Àr bostadsbrist i Vimmerby. En allt mer akut bostadsbrist, dÀr sÄvÀl villor som lÀgenheter saknas, utan att det byggs. Visst finns det nÄgra projekt igÄng, men för att klara efterfrÄgan bör det byggas pÄ mÄnga olika hÄll, i mÄnga olika prislÀgen och lika mÄnga geografiska lÀgen.
Nu Àr det upp till politikerna att bidra till att snygga till siffrorna för Kalmar lÀn. Det vore vÀl en trevlig vana för Vimmerby- och Hultsfredspolitikerna, att Äterigen hamna i ett lÀge dÀr de kan stoltsera med bÀttre utveckling Àn riket i sort!?


Alf Wesik

LĂ€s mer om