Fräckisarna i Östergötland dikterar regiongränserna

Ingen vill bli vald sist. När mobbning ska illustreras i olika sammanhang sker det påfallande ofta genom att använda Fotbollsmallen som exempel.

Ledaren2007-06-18 07:12
Detta är en ledare.

Alltså situationen där klassen ska delas upp i två lag och unge efter unge väljs, tills dess att det bara återstår en handfull ovalda barn - och de fnissande redan valda lagen i princip gör allt för att slippa de kvarvarande i sitt eget lag.
Och allra värst är det naturligtvis för den allra sist valde. Han eller hon får vackert knata iväg till det lag som hade oturen att få Svarte Petter på sin lott. Allt medan de andra, skadeglada eller medlidande, antingen skrattade eller grät.
Ingen vill bli vald sist. Och ingen vill välja sist.
För så var det ju, om vi försöker minnas tillbaka till tiden för Fotbollsmallen. Att det var inte alls helt enkelt att vara ansvarig väljare heller. Ska man välja dribblern, bara för att han eller hon kunde göra grejer som ingen annan, eller skulle man välja den storväxte som på ren fysisk tyngd trängde sig fram till målet, eller hon snygga Anne, som säkert skulle återgälda valet på något sätt.
Nej, att välja var inte heller lätt. Det blev lätt fel. Och då fick man stå där med skammen.


Elitgänget pekar
Rent allmänt har samhället utvecklats i en riktning som premierar den smarte. Lite fräckt så där. Och allra fräckast vinner.
Östgötapolitikerna står nu på rad för att försöka kvala in till epitetet fräckast av dem alla. Hur ska vi annars tolka att partierna har enats om att ansöka hos regeringen om att få bilda en ny storregion före 2011. Landstinget och Regionförbundet slås samman till en enhet och så långt är allt gott och väl.
Men sedan kommer en mycket provocerande inbjudan till andra kommuner och landsting. Så här låter det officiellt; "Östergötlands geografi kommer att vara utgångspunkten för regionens bildande, men det kommer att vara en process där öppenheten är stor och inbjudande mot angränsande kommuner och landsting."
Nog går det mycket enkelt att spåra samma buffelmetod som enligt Fotbollsmallen ovan. Ett elitgäng som står där och pekar - och motiverar lite i smyg för sig själv.
Vimmerby kommun? nej, för sjutton inget att ha. Men vänta Västervik, med en jättefin hamn och vilken skärgård, där kan vi Östgötar köpa sommarstugor. Västervik tar vi!


I gränstrakterna
Politikerna i Östergötland stämmer i bäcken. I ett försök att hindra alla tankar på att själva bli sönderstyckat med en bit hit och en bit dit - vill östgötapolitikerna sköta yxan själva. Utan onödig inblandning från utomstående.
De vill till varje pris hindra risken att bli valda sist själva. Linköping är naturligtvis stora expansiva städer och den förstnämnda har dessutom såväl stort universitet som universitetssjukhus. Med dessa ånglok som dragare hoppas säkert östgötapolitikerna kunna locka angränsande politiker att låta sig sugas upp. Att sälja sin själ, att i ett enda slag byta historia och identitet från snål smålänning, till östgöte "gu skelöv".
Kan någon mer föreställa sig den otänkbara situationen att den framtida regiongränsen dras mitt emellan Vimmerby och Västervik?


Absoluta botten
Hela idén med 5-6 jätteregioner, med en till en och en halv miljoner invånare i varje, är bakåtsträvande i sig själv. Vi har nyss mötts av jätterubriker i tidningarna där något som heter nyhetsmagasinet Fokus rankat Sverige kommuner med avseende på lång rad parametrar.
Själva rankingen är totalt värdelös och helt missvissande. Exempelvis hamnar Hultsfred i den absoluta botten av alla kommuner, men det är bevisligen fel. Fråga bara några av alla ungdomar som var där i helgen. Enligt dem tror jag Hultsfred hamnar i toppen. Och detta trots regnet.
Nej, Fokus, hamnar i den absoluta botten av min egen ranking av alla nyhetsmagasin som försöker koka soppa på spik. Och placeringen är densamma som förra året.


Ändrar mig helt
Istället för gigantiska jätteregioner där områden och städer ofelbart kommer att delas i a- b- och c-lag, behöver vi mindre ansvarsområden och större medbestämmande. Vi har länge tvingats se post, försäkringskassa, skattekontor och arbetsförmedling växla ner och helt bort från vissa delar av länen. I jakt på den heliga effektiviseringen.
Det är fel väg att gå. Det är bakåtsträvande och föga utvecklande. Det bor massor av entreprenörsanda precis över allt.
Där vi minst kan ana det. Det sprudlar av idéer och framåtanda och får bara alla dessa goda krafter chansen så utvecklas hela landet. Inte bara först valda områden.
Och vad är allra märkligast. Jo, att det påfallande ofta är de där stackarna i Fotbollsmallen, de som blev valda allra sist, som utvecklas till drivkrafter i samhället. Vi ska inte negligera nit i skolan, bra betyg, studieflit och fotbollskvalitéer - men det krävs dessutom andra talanger för att bli någon av de mest framgångsrika entreprenörerna.
Se bara på mig. Jag valdes alltid ganska tidigt i Fotbollsmallen. Inte för att jag var skicklig med bollen på något sätt alls, men däremot var jag redan då storvuxen och bufflig. Mina andra kamrater, de som blev valda långt efter mig, har blivit framgångsrika och duktiga personer inom en rad olika områden.
Fast å andra sidan, vad vet jag? Den dag jag blir 50, kanske jag ändrar mig helt. Men vi tar en dag i sänder.
Alf Wesik