Frågan är återigen aktuell, slå ihop turistbyrån och Näs

I de tider som är gäller det för våra kommuner att se över all verksamhet. I Vimmerby dras vi med ett par grundproblem som kommer att få negativa återverkningar under lång tid framåt.

Ledaren2013-10-23 07:59
Detta är en ledare.

Jag tänker på problem med negativ befolkningsutveckling, samt en brist på lediga kvalificerade arbetstillfällen.

De två problemen hör samman och är besvärliga eftersom de gör att andelen ungdomar minskar i kommunen. I synnerhet ungdomar med någon form av kvalificerad utbildning.

Det är dessutom en rad satsningar som i och för sig är nödvändiga, men som dragit ut på såväl tid som kostnadsramar, som spökar i bakgrunden. Men trots att miljonerna rinner mellan fingrarna på politiker och tjänstemän, måste vi ändå konstatera att de oftast är helt nödvändiga. Vi måste helt enkelt ha industrimark tillgänglig, vi måste ha bostäder, äldreboende. Vi måste ha skolor och vi måste ha mat.

Helt nödvändigt
De kunde kanske ha skett på ett annorlunda sätt, dock, dessa satsningar. Kanske med en gnutta eftertänksamhet och med en väldigt, väldigt stor portion hederlig småländsk snålhet inblandad. Som läget är nu är det snarare än känsla av flödig spendersamhet som infinner sig.

Dessa stora kostnader som för närvarande hopar sig som mörka moln på hösthimlen, gör att alla verksamheter måste tas i beaktande. Jag har tidigare på denna plats konstaterat att Astrid Lindgrens Näs, som exempel, är en verkligt kostnadskrävande verksamhet, som kommunen beslutat ägna sig åt.

Men så här med några års perspektiv på den verksamheten på ALN så kan jag ändå konstatera att den är föredömlig. Den är viktig för Vimmerby kommun och i ett långsiktigt perspektiv kanske till och med fullständigt nödvändig.

Stor precision
Det jag inte förstår är dock att vi ska gå vidare med ett nytt mycket kostnadskrävande pengaprojekt, jag tänker på Astrid Lindgrens Trädgårdar, innan de nuvarande åtagandena ens är i närheten av att vara konsoliderade. Utvecklingen rent ekonomiskt är långt ifrån lysande och den organisationsöversyn som beställts av en extern part har ännu inte redovisats offentligt, liksom budgetdetaljer för 2014, liksom framtida finansiering av parkverksamheten med mera, med mera.

Dock, en sak som är helt klar, som spikas fast med förödande precision, är är mötesplan för bolaget. Ingen tveksamhet alls där. De två sista mötena för året genomföres vardera över två dagar, dels den 26 september klockan 18 till 21 i Göteborg, med fortsättning dagen efter klockan 09 till 16, dels den 5 december i Stockholm klockan 17 till 22, med fortsättningen dagen efter klockan 09 till 12.30.

Samordningar
Men även när det gäller trädgårdarna så är det enkelt att hamna i en situation där verksamheten växer med tiden. Man måste acceptera den och helt enkelt gilla läget.

Mitt förslag, som jag tidigare framfört i samband med diverse olika turer, och flyttbestyr av Turistbyråverksamheten i vår stad och i vår kommun, är därför åter lika aktuellt. Tidigare försök från min sida att ens få ansvariga att tänka i sammanslagningsbanor har resulterat i massivt motstånd.

Jag tar därmed upp det igen. Varför inte slå ihop verksamheterna på Vimmerby Turistbyrå och Astrid Lindgrens Näs? Vi har svårt att hitta en lämplig turistchef för närvarande, men har redan en duktig chef på Näs, i vd Kjell-Åke Hansson.

Med trädgårdarna färdiga, med jättestora nya parkeringar, med en helt annan besöksfrekvens, det talas om 100 000 per år, om 150 000 per år, så bör det vara en perfekt lösning att rent administrativt sköta båda verksamheterna från samma plats. Receptionstjänst skulle kunna samordnas, liksom ekonomiavdelning och administration.

Vävstuga kanske
Jag menar, ingen tvekar längre om turismens stora betydelse för Sverige i allmänhet och Vimmerby i synnerhet. Astrid Lindgren är Vimmerby, Vimmerby är Astrid Lindgren - jag kan inte förstå att verksamheterna med turismattraktion, inte skulle kunna sammanfalla med själva lockandet av turister. Något bättre lockbete än Astrid Lindgrens Näs är svårt att hitta.

Det skulle finnas massor av synergieffekter att håva in. Jag tror förståelsen för såväl turistbyråns verksamhet, som verksamheten på Astrid Lindgrens Näs, skulle öka med en ständig ström av besökare året runt på anläggningarna.

Och vilken fin verksamhet skulle inte kunna innerymmas i gamla Rådhuset, varför inte en Sommarsalong under juni, juli och augusti, kanske ett gammalt skolmuseum, kanske nån vävstuga - vem vet?

Alf Wesik