Frågan är om det går att ställa Kinda under tvångsförvaltning

Det var en evinnerlig otur för skolfolket i Kinda kommun, med förvaltningschefen Agneta Gatel själv i spetsen, att de valde att bygga en högstadieskola i Kisa för endast 115 miljoner kronor. Om de istället satsat 200 miljoner kronor på om- och nybyggnationen så hade de sju kunskapstörstande skoltjänstemännen kunnat åka jorden runt på konferens, istället för bara till Amerika.

Ledaren2013-03-06 07:59
Detta är en ledare.

Hade å andra sidan Kinda kommun endast ansett sig ha råd med en 50-miljoners renovering av högstadieskolan - ja, då hade de sju skolrepresentanterna bara tagit sig till Säffle på konferens.
Eller kanske ändå inte, för Agneta Gatel påstår utan darr på rösten, att det faktiskt är billigare att konferera i USA än i Sverige. "Faktiskt dubbelt så mycket och själva resan har ju sjunkit i pris".
När det nu framkommer att vanvettigaffärerna i Kinda bara fortsätter, när penningrullandet skjuter ny fart och ingen verkar ha modet eller kraften att stoppa det hela, så föreslår jag att det undersöks om inte Kinda kommun kan ställas under någon form av tvångsförvaltning.
Som vilket vanvårdat hyreshus som helst.
Detta kan helt enkelt inte få fortsätta. Jag ser den här reseverksamheten som ett hån mot invånarna, och eftersom Agneta Gatel, i intervjuer framhåller att hon är beredd på kritik, så blir det ju bara värre. Som någon sorts barnslig protest, som att skolcheferna ganska klumpigt försöker reta dem som står för fiolerna, nämligen skattebetalarna.

Fåfänga försök
Jag vet inte vad som är värst, att Agneta Gatel och hennes kollegor, faktiskt tar beslut om konferensresan till USA:s östkust, eller det faktum att Gatel försöker motivera resan med någon sorts Ebberödsargumentation. Det ena avslöjar en förödande demokratiskt syn, det andra en ytterst märkligt låg retoriknivå.
Inte ens i de absolut lägsta stadierna inom skolans område i Kinda, tror jag att liknande halsbrytande räkneoperationer håller för ens sämsta betyg; nämligen att försöka bevisa att extremt höga andra kostnader inom samma förvaltning gör att kostnaden för resan till Amerika minskar.
Som att det blir billigare att välja till soltak när man köper en dyr bil, jämfört med en billig.
Om inte något annat biter, så bör väl i alla fall det sunda förnuftet träda i kraft. Det verkar helt enkelt som de sju som nu ska åka på en lyxig konferensresa över Atlanten för skattebetalarnas pengar, ägnat fler än ett möte för att försöka skrapa ihop argument i ett fåfängt försök att blidka allmängheten.
De har inte lyckats alls, kan jag konstatera.

Käcka leenden
Tyvärr håller det på att bära iväg helt åt pipan i Kinda kommun. Det är som alla noterat, sedan en tid veritabelt strömhopp av politiker som önskar sluta sina uppdrag i förtid. Jag förstår dem mycket väl.
Anledningen kan mycket väl vara märkliga miljonsatsningar på projekt som alla vi andra, redan i förtid visste att de kommer att leda till inget. Till noll. Och detta utan att någon ansvarig i efterhand ställs till svars, utan att någon ens får vidkännas minsta reprimand; inte ens ett "stygga dej".
Det är ständiga Afrikaresor inlindade i skyddspapper i form av värdeord som "bistånd", "solidaritet" och "demokrati". Men resultatet visar sig bestå av helt transparant plast som "reselusta"," äventyr" och "upplevelser".
Det är tystnadslöften signerade med avtal, där den enda person som inser faktaluckorna, folkpartisten Lars Karlsson, helt sonika sparkas ut ur den politiska majoritetsalliansen. Det är ohemula löneförhöjningar som stinker lång väg, men trots detta genomförs med käcka leenden.
Det är interna bråk inom de politiska leden som knappast tål någon djupare granskning, än "va, vad hände egentligen?".
Tyvärr är det dags att någon drar hårt i handbromsen, som en ledande politiker i Vimmerby, uttryckte saken för några år sedan. Ja till och med nödbromsen.

Resesällskap
Förvaltningschefen Agneta Gatel menar att eftersom Kinda kommun tagit beslut att satsa på elevdatorer, så måste de kunna användas till annat än surfverktyg. Initiativet till resan kommer från Itsam, kommunalförbundet som bildades för att främja samverkansmöjligheterna för kommunal verksamhet. Det bildades för att främja support och IT-funktioner inom kommunerna. Den senaste verksamheten inom Itsam är upprättande av e-arkiv.
Eftersom Itsam är ett kommunalförbund där medlemskommuner är förutom Kinda kommun, Boxholm, Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög och Åtvidaberg, samt Vimmerby kommun - bör väl i så fall även representanter för dessa kommuner vara resesällskap, eller som Agneta Gatel säger; "eftersom det handlar om datorer och teknik".
Ja, och eftersom det är så billigt. Tja, Vimmerby har ju visserligen en väldigt dyr renovering av gymnasieskolan, som gör att resekostnaden procentuellt blir mycket låg. Hur det är i övriga medlemskommuner vet jag inte.

Torpederas
Tyvärr är det så att liknande äventyrliga övertramp gör att de som verkligen försöker göra bra saker i Kinda kommun, hamnar offside. Det måste vara tungt att verkligen jobba för Kinda, men hela tiden torpederas bakifrån, av den ena märkligheten efter den andra.
Tyvärr får skriverier, som just denna jag nu färdigställer, negativa följder för uppfattningen om Kinda, men å andra sidan kan näppeligen märkligheterna tystas ner, eller gömmas bakom lyckta dörrar. Det som nu krävs, är att det sunda förnuftet åter får företräde i Kinda.
Eller vad tycker alla ni som sponsrar Afrika- och Amerikaresor, arkitekttävlingar, fantastiska löneförhöjningar, kommunalrådskaruseller och fulltidsbetalda politiker, alla ni läsare. Skriv till min e-postadress som hittas på annan plats på denna sida, eller använd elektroniskt formulär på vår hemsida.

Alf Wesik