Fyra hundra skäl att fira

När Vimmerby kommun firar 400 år som stad - ja, det låter lite konstigt, men så är det i alla fall, så finns det anledning att tänka efter en smula. Det är många som med all rätt har all anledning att känna stolthet. Som alla säkert vet är Vimmerby långt äldre än 400 år, men någon småsur kung drog in rättigheterna när Vimmerbyborna tog för sig alltför mycket, som han tyckte. Den 14 januari 1604 upprättades hedern igen när en annan konung lätt udda vara jämnt, och Vimmerby återfick sina privilegier.

Ledaren2003-09-26 07:21
Detta är en ledare.

Som pärlorna i ett halsband
Vimmerby har klarat sig genom årens lopp på ett riktigt bra sätt. Vi ska nu tacka vår förfäder för att de lät så mycket av den gamla staden vara kvar. Staden - jo, jag vet att det heter kommun, men jag är så gammal att jag fortfarande kallar räddningstjänsten för brandkår - är som centralort helt naturlig. Kommunen fick dessutom efter kommunsammanslagningen 1971 en i det närmaste helt perfekt areal, med den gamla hederliga staden och sitt fantastiska torg, i centrum och en rad ungefär lika stora kransorter som pärlorna i ett halsband runt omkring.

Onödigt trycka ihop husen
En bidragande orsak till att Vimmerby klarat sig bra kan vara just denna naturliga formation. Och det är just detta vi ska bevara för all framtid, den vackra staden och de fantastiska småorterna runtomkring som alla bidrar till en strålande enhet.
Det känns mycket skönt att kommunen nu satsar på en heltidsanställd stadsarkitekt, som ska tillvarata de rikliga kulturella och praktiska intressen som finns. Det har onekligen känts lite skakigt med fritidspolitiker, som tagit beslut, som så mycket påverkar oss och kommande generationer.
Men alla de möjligheter till boende och industrier runt om i kommunen känns det främmande att trycka ihop nya bostäder inne i stadskärnan, ofta med kompromisser som följd.

Firande under hela året
Turistnäringen är allt viktigare för Vimmerby och den näringen kan utvecklas ytterligare. Men bara om stadens alla kvalitéer vårdas. Turister kräver så mycket mer idag än bara en karusell till barnen och en pina colada till de vuxna.
På kontinenten är det just byggnadskultur och städernas bevarande som lockar. Så tror vi bestämt att utländska turister lockas till Vimmerby också.
Därför känns det härligt att kunna fira 400-årsjubiléet onsdagen den 14 januari 2004. Firandet kommer sedan att pågå under hela året, med olika aktiviteter som föreningslivet, köpmännen och kommunen arrangerar. Kulmen nås naturligtvis under turistsäsongen 2004.

PS: De lärde träter om Vimmerbys verkliga ålder, någon säger bestämt 1364, andra säger "i mitten av 1300-talet". Ytterliga andra säger att Vimmerby redan på 1100-talet hade en "stadslik bebyggelse". Klart är i alla fall att Gustaf Vasa drog in stadsrättigheterna år 1532 och hans son, Karl IX, gav dem tillbaka 1604. Det ska nu firas.


Alf Wesik

Läs mer om