Ge utan att få förhandlingsordning i Vimmerby

Debatten om Willa Nordics rättighet att få företrädesrätt till 17 av 21 tomter i Vimmerby och därmed undantränga andra husbyggare går vidare. Efter förra ledaren visade det sig att en stor mängd olika husfabrikat finns representerade bland nya hus och hus som är under byggnation i samma område som nu Willa Nordic skall få företrädesrätt till. Utifrån att ha varit och tittat på ett husområde i Habo med standardiserade hus tycks kommunpolitiker ha fått goda intryck av denna typ av bebyggelse.

Ledaren2003-11-04 12:59
Detta är en ledare.

Men vi i kommunen har ingen som helst garanti vilket pris husen kommer att få per kvm eller totalt. Vi får svårt att pruta. Vi har ytterst liten möjlighet att välja individuellt utseende.
Sällan har politiker i Vimmerby kommun varit så på väg att köpa grisen i säcken som nu.

Återigen bordläggning
Om det nu är så bra att någon skall få 17 tomter, se då till att det finns ett pris per kvm eller totalpris på huset. Eller konkurrensutsätt hela projektet. Alltså låt andra husföretag också få lämna offert på exakt samma villkor som Willa Nordic. Först då får politikerna och invånarna i kommunen kunskap om vad man får i jämförelse mellan olika alternativ.
När det nu finns en sådan mängd husföretag och till och med ett lokalt husföretag i Vimmerby, varför skall kommunpolitikerna lägga sig i en mycket hårt konkurrensutsatt marknadssituation och styra efterfrågan och villkoren för invånare som därmed inte får välja vad som är bäst för dem.

Fotnot: Det finns 9 personer i Vimmerbys tomtkö. I aktuella området finns endast 4 lediga tomter om 17 tomter avsätts till ett husföretag. För cirka 6 miljoner planeras 30-40 tomter ytterligare men då måste man låna upp pengar med kostnader för räntor etc.
För slutligt avgörande kommer ärendet att behandlas av kommunfullmäktige 24 november.

Bengt Ingemarsson
Läs mer om