Gott exempel på långsiktig planering för framtiden

På torsdagskvällen avslutades The Great Plan Tour 2006 med stor galaföreställning i Plenisalen i Vimmerby Stadshus. På efterfesten, i vimlet, kunde tjänstemän och politiker fira en ovanligt lyckad turné.

Ledaren2006-03-17 07:45
Detta är en ledare.

Ja, det handlar alltså om den Översiktsplan som med hjälp av ett koppel kommunansvariga valsat runt i de olika orterna i kommunen. Och vi kan bara instämma - det har varit en snygg uppvisning i att förankra beslut, planer och visioner från långt, långt nere på gräsrotsnivå.
Utan att veta säkert antar jag att de kommunala företrädarna har kollegieblocken fullskrivna med förslag på önskemål och förbättringar ute i de olika orterna.
Hela Översiktsplanen är oerhört proffsigt utformad och alla som har det allra minsta intresse av samhällsfrågor, om vår gemensamma framtid, bör kolla in den lite extra.
Vi har vid ett flertal tillfällen, inte minst på denna plats, tvingats klaga på bristande långsiktighet i kommunens arbete.
Inte alls denna gång, här ser vi istället exempel på hur ett gott ledarskap kan bedrivas. I tur och ordning har boende i Pelarne fått säga sitt, sedan Rumskulla, Frödinge, Storebro, Gullringen, Djursdala, Locknevi, Tuna, Södra Vi och Vimmerby.
Puh, jobbigt för alla inblandade, men kanonbra. Jag är ganska övertygad om att kommunfolket har fått större förståelse för vad boende i kransorterna vill, och jag är ännu mer övertygad om att ortsborna har fått större förståelse för de beslut som tas centralt "där inne i Vimmerby".

Bara försmak
Ja, det gäller således att bädda för framtiden. Och hur bäddar man bäst i Vimmerby?
Jo, med hjälp av turism förstås, men också med ett stort mått av butik och handel.
Det gäller att få upp antalet besökare till Vimmerby och det gäller att profilera Vimmerby i stenhård konkurrens med bland annat Eksjö och Västervik, och på längre avstånd, men ändock icke desto mindre viktiga, Tornbyområdet i Linköping och A6 i Jönköping.
När kommunen presenterar ett förslag till hur det ska kunna te sig i kvarteret Abborren i Vimmerby, där Centralförrådet nu finns, men där äldre Vimmerbybor ser Engströms Bilar framför sig - så är det bara första lilla steget i en flerstegsraket. Detta kan bli riktigt, riktigt bra.
När Västervik och för all del Eksjö lyckats få stora och viktiga handelsetableringar till sina orter, så har Vimmerby hamnat lite i lä. Men det borde vara slut på den situationen nu, och beredskapen är mycket god.
Om vi ser mycket långsiktigt på hur Vimmerby skulle kunna utvecklas så är alltså kvarteret Abborren, som vi idag kan presentera på annan plats i tidningen, en liten försmak.
Vi hoppas att den handfull, till antalet, affärer som etablerar sig i området, blir de första brickorna i dominospelet.
Tunnel under järnväg
På ritningsunderlaget ser området tämligen oeffektivt utnyttjat ut. Men det är bara en synvilla, det finns planer på ytterligare utvidgning av området, såväl som planer på en förtätning. Den Gårdsgata som startar i området ska på sikt dels sträcka sig rakt österut och på sikt binda ihop det nya handels- och bostadsområdet med den stora parkeringen vid ICA, AT Outdoor och Albins. Detta innebär att Dahlbergs, Ogebrinks och några andra företag, antingen integreras i området, eller också på sikt omvandlas.
Dessutom är det redan planerat för ytterligare affärsfastigheter inom området, utöver vad som syns på planen.
Med hjälp av bostäder i samma område når man för det första liv och rörelse dygnet runt, vilket främjar serviceinrättningar och restauranger och kaféer. Dessutom skapas det nya moderna lägenheter centralt, vilket på sikt ger tomma villor, vilket på sikt ger tomma mindre lägenheter, vilket gynnar ungdomar och nyinflyttade.
När det nu aktuella området är fullt finns planer på en fortsättning västerut mot Åbroviadukten. Där finns idag kommunal uppställningsyta och några privata fastighets- samt affärsidkare.
För att få en smidig och säker infrastruktur inom området planeras ny avfart från 34:an, med rondell och med tunnel under järnvägen, för fordonstrafiken. Detta för att kunna behålla tågtrafiken på nuvarande markplan och samtidigt centralt i Vimmerby.
När detta aktuella område är klart ska den nya rondellen som planeras vid kommunens förråd, i korsningen Badhusgatan-Vimmerbyallén, öppna upp hela Odalsområdet, dels för infart till Astrid Lindgrens Värld, dels för handels- och bostadsändamål.
Detta område har dessutom fördelen att ha bra exponering från riksvägen.
Tjusigt värre
I en förlängning tänker sig kommunen en långsiktig och försiktig förändring av hela området från Västra Tullen, från gamla Tengvallsfastigheten, till Materialmännen, just för handelsändamål. På detta sätt koncentreras handeln till förhållandevis centralt belägna platser, vilket skulle kunna vara en konkurrensfördel gentemot Västervik, Linköping och Jönköping, där handelsområdena ligger väldigt långt från städernas centrum.
På sikt kommer Södra Industriområdet att förtätas med nya industribyggnader, samt kommer vissa markområde på Ceosvallen-sidan att tas i anspråk till dels nytt fjärrvärmeverk, dels nya industrimarker.
Här stör dock planerna på en ny fotbollsarena, som borde förläggas vid idrottshallen-ishallen-tennishallen.
När det blir ännu mer tryck på industrimark så kommer hela området vid Arla-fabriken att tas i anspråk.
Detta ser ansvariga som framtidens nya industriområdet i Vimmerby.
Sammanfattningsvis förläggs handel och bostäder centralt i en ring runt hela stadskärnan, samtidigt som industrierna får hålla tillgodo med områden mer perifert.
Tänket är helt rätt och småstadsidyllen förstärks, vilket gynnar invånarna, turister, industrier och företag, samt befintlig centrumhandel. På andra orter har det blivit mer av konkurrens mellan olika handelsområden.
Nackdelen är att besökare kommer att välkomnas till Vimmerby med olika industriområden som första synintryck, men duktiga företagare som ansvariga för RM Snickerier och STG, har visat att industrier mycket väl kan vara tjusiga.

Alf Wesik