Grannsamverkan

Polisen i Vimmerby vädjar till villaägare att vara vaksamma kommande helg. De senaste två helgerna har tjuvar härjat såväl i stan som i mindre orter runt om i kommunen. Tjuvarna har länsat villorna på pengar och smycken. Anmärkningsvärt är att det hela tiden rört sig om villor som stått tomma. Familjerna har rest bort på fredagen och återkommit på söndagen. Inbrotten har skett under lördagskvällen på Bingolottos sändningstid.

Ledaren2003-10-02 11:44
Detta är en ledare.

Nu vill polisen att man ska starta Grannsamverkan, ett projekt som går ut på att man tar grannarna till hjälp för att se till den tomma villan. Grannsamverkan har prövats runt om i landet med goda resultat. Inbrotten har minskat kraftigt och på vissa håll försvunnit helt.
Men det är inte hundraprocentigt. Ett av inbrotten i Vimmerby skedde i ett område där man startat Grannsamverkan. Ändå blev en familj av med värdesaker.

Förebygg stölderna
Det går att göra mycket för att tjuvarna inte ska lyckas. Larm är naturligtvis bäst, men ganska kostsamt. Men i förhållande till vad tjuvarna kan åstadkomma är det billigt. För under 5000 kronor kan man få ett larm i villan som dels skrämmer bort tjuvar men också kallar på vaktpersonal.
Man kan också se till att villan ser bebodd ut genom små enkla åtgärder. En brinnande glödlampa kostar inte många ören per timma. Har man några lampor tända vågar inte tjuvarna in.
Man ska inte städa undan allt på tomten för att poängtera att ingen är hemma. Lämna gärna något på trappan, låt grannen parkera sin bil på garageuppfarten och stäng inte av radion.
Polisen tror att tjuvarna under fredagskvällen rekognoserar vilka villor som är nedsläckta. Om samma villor är svarta även på lördagskvällen vet de att ingen är hemma och tjuvarna kan slå till.
Ett tips kan vara att man låter grannen tända några lampor på lördagen, eller att man installerar timers som slår på ljuset. Tjuvarna väljer då bort en sådan villa och försöker på ett annat ställe.

Ökad gemenskap
Grannsamverkan är alltså till för att störa oinbjudna. Vimmerbypolisen tycker att villaägare just kommande helg ska lägga ned litet extra jobb på att förhindra nya stölder. Gör upp ett schema med grannarna och växla om med att vara ute och gå i kvarteret även om det är Bingolotto på TV.
Grannsamverkan ger också sociala effekter. Man lär känna sina grannar, men umgås mer och det blir en större gemenskap i kvarteret. Det upplevs positivt av barn och ungdomar som får en bra bild av vuxenlivet.
Viktigt ä sammanhanget är att man inte agerar som ett medborgargarde. Att ensam ge sig på främmande människor som är ute i olagliga ärenden kan vara farligt. De kommer att göra allt för att komma därifrån och skyr inga medel.
Iakttag, anteckna och larma polisen. Det finns fredag-söndag minst en radiobil i området som snabbt kan vara på plats.

Tänd gatubelysning
Ett sätt att förhindra stölder och skadegörelse är att använda det gatljus som finns installerat i tätorterna. Idag släcks hälften av ljuspunkterna ned under kvällen. På så sätt sparar kommunen en del pengar. Men samhällsekonomiskt är det ett vansinne. Besparingen för en natt överskrids vida av en så banal sak som litet klotter.
Politikerna bör därför ge order om att all belysning ska användas under dygnets mörka tid. Det är ju därför man satt upp gatuljuset. På dagarna behöver inte lamporna vara tända.


Rolf Johnzon

Läs mer om