Gränsöverskridande samarbete för norra Kalmar läns bästa

När kommunalråden i Vimmerby och Hultsfred, Leif Larsson och Bo Bergman, samarbetar slår det gnistor. Det handlar inte bara om geografiskt gränsöverskridande aktioner, utan även om politiska breda ageranden, den ena inbiten centerpartist och den andra lika hängiven socialdemokrat.

Ledaren2005-02-12 05:17
Detta är en ledare.

När de agerar tillsammans och gemensamt så handlar det alltså om att sätta regionala intressen ett steg över politiska. Alldeles utmärkt. Det tackar vi invånare alldeles speciellt för.
Nu är det återigen Försäkringskassan som är i blåsväder. Ännu en gång ska besparingar genomföras och samordningsfördelar utnyttjas. Återigen ska det sparas pengar och återigen är det de större kommunerna i länet, Kalmar, Västervik och Oskarshamn som får glädje av samordningsvinsterna - i norr och i länets inland, handlar det som vanligt bara om samordningsförluster.
Att Leif Larsson och Bo Bergman i dessa lägen viker in partisymbolerna i kavajkragarna, så de inte syns, och agerar utifrån regionens bästa, utifrån Vimmerbys och Hultsfreds bästa, är beundransvärt. Som utifrån betraktande medborgare borde liknande gemensamma aktioner kunna genomföras betydligt oftare. Det är ju trots allt bara ett par mil mellan centralorterna.

Avsevärt förbättrade chanser
När de båda erfarna politikerna dessutom tar till ytterst kraftfulla ordval i sin beskrivning av vad som händer om Försäkringskassan omorganiseras, så stryker det ytterligare under allvaret.
-Om privata företag som Arla, Ljunghälls, Swedspan och Gjutal satsar stenhårt i våra kommuner, varför kan inte staten göra detsamma.
Säger Bo Bergman retoriskt och får medhåll av Larsson.
-Vi ser ett centraliseringsraseri både inom och utom länet, som tenderar att förstöra den positiva utvecklingen. Vi måste stoppa det, annars går regionen sotdöden till mötes.
De både går med dessa kraftfulla ord till krigs mot "koncentrationsvansinnet". Det är alldeles utmärkt. Förbaskat bra uttryckt av de båda.
Länsdirektör Erik Kärnekull lyssnade uppenbarligen på de båda kommunalrådens argument och lovade vid en träff nyligen att ta upp saken igen. Men, som han säger, "kassans ekonomiska verklighet är inte förändrad".
Slutligt beslut kommer att tas i slutet av februari eller början av mars, men helt klart är att kommunalrådens agerande avsevärt förbättrar chanserna för vår del av länet.
En extraskatt
Nu väntar vi på mer samarbete mellan Hultsfred och Vimmerby när det gäller polisen. Där är situationen minst lika alarmerande, som vad gäller Försäkringskassan. Sedan 1994 har 100 polisstationer stängts i Sverige. Justitieminister Thomas Bodström försvarar stationsstängningarna med att polisen har ett ändrat arbetssätt.
Jojo, det ändrade "arbetssättet" innebär bland annat att kommuner tvingas teckna avtal med privata vaktbolag, som sedan invånare får teckna dyra månadsavtal med, det ändrade arbetssättet innebär också att polisen numer måste lite på olika privata initiativ, som grannsamverkan, jourhavande vaktrundor och så vidare.
Även när det gäller polisen bör Bergman och Larsson gräva ner partiböckerna och jobba tillsammans för kommunernas bästa, snarare än för partiets bästa. I det senare fallet innebär det ju till exempel att Bo Bergman tvingas argumentera emot justitieministern och partikollegan Bodström. Det handlar ju trots allt om en "extraskatt" för oroliga kommuner och invånare, inom ett område som borde ingå i det allmänna. I vår samhälliga grundtrygghet.
Ett gnistrande engagemang
Andra frågor vi som invånare skulle uppskatta ett samarbete inom, är utlokalisering av statliga myndigheter. Att förbigå Hultsfred när det gäller permanent lokaliseringen av Svenskt Rockarkiv samt arkivet för Ljud och Bild, verkar inte bara dumt, det är närmast helkorkat. Samarbeta gärna när det gäller infrastrukturfrågor, när det gäller specialutbildningar, gläds tillsammans över Storebro Båtbyggarskolas utmärkelser och ragga elever tillsammans. Se till att Hultsfreds Mätcentrum även kommer Vimmerbyföretagare till del.
Samarbeta över gränserna när det gäller turism. Samla inte allt runt Astrid Lindgrens Värld, i någon form av koncentrationsvansinne, utan inbegrip Lönneberga samhälle, stugbyar i Hultsfred, ädelfiske, härlig camping vid Nossen, autentiska filminspelningsplatser, Rockparty och festivalen, i hela turistbegreppet. Vidga vyerna och utveckla regionen.
Trappa upp kriget mot centraliseringar och samordningsvinster, låt för all del inte det gnistrande engagemanget falna.

Alf Wesik
Läs mer om