Gullringen hamnar åter i centrum Stationen rivs och lokstallet rustas

Nu står Gullringen i centrum igen. Samhället med det kanske vackraste namnet av dem alla har fått nytt liv igen. Vi visste att det skulle ske förr eller senare - de fantastiska husfabrikerna fanns ju kvar och vårdades på ett för Gullringshus sedvanligt oklanderligt sätt.

Ledaren2006-11-16 08:14
Detta är en ledare.

Nu byggs det hus i lokalerna igen, och betydligt fler ska det bli. Skanska går nu ut och söker fler anställda till sitt Bo Klok-koncept och inom kort har åter Gullringen en storindustri på orten. En av de större industrierna i kommunen faktiskt.
Gullringshus valde att lägga sin fabrik i malpåse medan tid fanns och medan det kunde ske på ett snyggt sätt. Och nu ska Gullringen bli ett riktigt husbyggar-Mecka igen. Skanska sysselsätter idag ett 75-tal anställda i Gullringen och arbetsstyrkan ska i det närmaste fördubblas enligt de planer vi kan redovisa i dagens tidning.

Mönsteragerande
Detta visar att Gullringshus taktik att välja rätt hyresgäster, och sedermera köpare, till sina lokaler har varit helt rätt. Olika branscher med helt olika konjunkturer har dessutom gjort att Ljunghälls i närliggande Södra Vi expanderat och kunnat suga upp de arbetare som tidigare sysselsattes på Gullringshus. Träarbetarna fick helt enkelt bli metallarbetare.
Det var 1994 som Gullringshus lades i malpåse och eftersom företaget varken gick i konkurs eller formellt upphörde stod garantiåtagandena fast. Detta har skötts perfekt av Gullringshus genom alla åren. Sedan 2004 finns inte några sådana garantibindningar kvar men företagsnamnet har fortfarande kvar sin rätta klang. Huskataloger och andra tillhörande rekvisita är fortfarande eftertraktade.
Kanske är detta mönsteragerande en viktig orsak till att husbyggnationen åter blir en huvudsysselsättning i bruksorten. En annan viktig orsak är självklart de anpassade och ändamålsenliga lokalerna.
Heltokig flytt
Utvecklingen visar också att det finns en inneboende kraft i de små orterna runt centralorten Vimmerby som inte får föringas. När Vimmerby kommun för en tid sedan valde att helt enkelt flytta tomma bostäder från Gullringen till Vimmerby, så var det en ytterst obehaglig handling. Rena fakta kanske talade för flytten, det var överskott av bostäder i Gullringen, och det var underskott i Vimmerby.
Men rent symboliskt var det heltokigt att göra flytten.
De som nu bor i husen i Vimmerby trivs naturligtvis men de hade säkert trivts lika bra i helt nybyggda villor. Och vem vet, när nu Gullringen får en storindustri igen, kan det mycket väl hända att det blir efterfrågan på bostäder på orten igen - och då får väl Vimmerby kommun dra ut på vägarna igen, med en knippe hus.
Storebro station
I Gullringen har fotbollslaget alltid varit viktigt för orten. Liksom har stationsbyggnaden varit en viktig symbol-byggnad.
I Storebro är det arkitektritade stationshuset lika viktigt. Banverket har helt missat sin uppgift att sköta grundläggande underhåll av fastigheten och den har till vissa delar förfallit. Men rent symboliskt är det än värre att den gamla stationsinredningen helt sonika slitits ut och flyttats till Astrid Lindgrens Värld.
Det ter sig idag som mycket märkligt att någon person har mandat att helt släcka det kulturhistoriska lyset utan att första pröva alla tänkbara lösningar. Det är också förvånande att Vimmerby kommun har ett stort intresse av att bevara det gamla Lokstallet i Vimmerby, samtidigt som stationshuset i Storebro slaktas.
Vi ska vara rädda om våra arv, vare sig de sig består av byggnader eller företag. Se exemplet Gullringen, förr eller senare får man nytta av att tänka långsiktigt - av att aldrig ge upp.

Alf Wesik