Fem över tolv är klockan när alla avtal om byggnation för mellan 110 och nu gissningsvis 130 miljoner kronor tecknats. Fram till dess är klockan före 12.
För det måste väl vara så med kommunen liksom med företag att om man har ett styrelsebeslut att göra en jätteinvestering och att det därefter framkommer uppgifter som ej var kända vid styrelsebeslutet skall styrelsebeslutet ändras. Måtte kommunen ha samma åsikt att ingenting är för sent förrän avtal är tecknade.
Friskolor finns nu i Linköping i alla nivåer och kommer säkert att komma till Vimmerby också med den snabba ökningstakt som tydligtvis finns över landet. Ingen kommunledning eller skolledning torde kunna stoppa en valfrihet i denna fråga som regeringen tydligtvis uppmuntrar.
I onsdagens tidning försvarade Gudrun Brunegård, kd, beslutet.
Lite förvånad blir man över argumentationen om geografisk åtskildhet och att man måste ha längre raster vilket innebär svårt att hinna med lektioner under skoldagen. Jag tror inte detta är något stort problem. Med god schemaläggning kan man göra mycket för att förflyttning inte behöver ske i så stor omfattning från dag till dag.
Ett annat stort argument är att "man kan knappast placera skolan längre bort från centrum än vad som är fallet utan avsevärda merkostnader för transfertrafik om vi även i fortsättningen skall utgöra ett attraktivt alternativ för tågresande elever". Men vad nu då, om det stora antalet bussar som ankommer Vimmerby med skolelever varje morgon tar en sväng förbi Vimmerby järnvägsstation innan man når skolbyggnaden, torde detta lätt undvikas.
Hultsfred-Vimmerby är en enda A-region. Är det verkligen så otänkbart att Hultsfred-Vimmerby samordnade sina utbildningsinsatser så att inte en stor mängd utbildningar är lika både i Hultsfred och Vimmerby.
Kanske man kunde behålla de större klassrummen om även Hultsfredseleverna med intresse för viss utbildning fick sin undervisning i Vimmerby och vice versa att Vimmerbyungdomar med visst intresse fick sin utbildning i Hultsfred.
Tillsammans skulle kommunerna troligtvis spara mycket pengar i byggnationer, i storlek på klasser / lärarkostnader, o.s.v. Har detta alternativ utretts noga och vad var det som hindrade denna goda föresats?
Det finns ingen illvilja mot någon att diskutera gymnasiefrågan. Av vikt är endast att alla vet att vi verkligen gör rätt inför denna jätteinvestering och dess följder på mycket lång sikt.
Fortsatt välkommen med åsikter.
Bengt Ingemarsson
Chefredaktör