Gymnasiefrågan

I lördagens tidning publicerades en sent ankommen skrivelse från borgerliga gruppen i Vimmerby. Av tidsskäl kunde ej detta kommenteras samma dag.
Det påstås att "fem minuter över tolv har Vimmerby Tidning inlett ett korståg mot ombyggnation av Vimmerby gymnasium". Härvid kan endast kommenteras att tydligtvis har vi ej samma tidsbegrepp.

Ledaren2007-11-24 05:22
Detta är en ledare.

Fem över tolv är klockan när alla avtal om byggnation för mellan 110 och nu gissningsvis 130 miljoner kronor tecknats. Fram till dess är klockan före 12.
För det måste väl vara så med kommunen liksom med företag att om man har ett styrelsebeslut att göra en jätteinvestering och att det därefter framkommer uppgifter som ej var kända vid styrelsebeslutet skall styrelsebeslutet ändras. Måtte kommunen ha samma åsikt att ingenting är för sent förrän avtal är tecknade.

Projektering
Olika uppgifter figurerar hur mycket projekteringen kostar. 2 miljoner kronor är en uppskattning och mycket mer en annan. Oavsett belopp är ju kostnaden begränsad i förhållande till det totala.
Elevantal
I sitt inlägg i lördagens tidningen påpekar borgerliga gruppen att "nu är antalet som störst och kommer alltså att sjunka drastiskt omkring 2011". Det skulle vara intressant att veta hur uträkningen gått till och till vilka omgivande faktorer hänsyn tagits. Finns konkurrens med friskolor med?
Friskolor
I fredags var undertecknad inbjuden till Idrottsgalan i Linköping och där kom jag att sitta bredvid småbarnsmamma vars barn blivit överflyttade till friskola. Hon var helt lyrisk över friskolans påverkan på barns utveckling. Som en petitess nämndes att barnen handhälsar på sin lärarinna varje morgon.
Friskolor finns nu i Linköping i alla nivåer och kommer säkert att komma till Vimmerby också med den snabba ökningstakt som tydligtvis finns över landet. Ingen kommunledning eller skolledning torde kunna stoppa en valfrihet i denna fråga som regeringen tydligtvis uppmuntrar.
Socialdemokraterna
I tisdagens tidning publicerades insändare med följande: "De borgerliga vid makten i Vimmerby vill göra gällande att det var enighet i beslutet som togs. Det är inte sant". En ordentlig diskussion behövs.
I onsdagens tidning försvarade Gudrun Brunegård, kd, beslutet.
Lite förvånad blir man över argumentationen om geografisk åtskildhet och att man måste ha längre raster vilket innebär svårt att hinna med lektioner under skoldagen. Jag tror inte detta är något stort problem. Med god schemaläggning kan man göra mycket för att förflyttning inte behöver ske i så stor omfattning från dag till dag.
Ett annat stort argument är att "man kan knappast placera skolan längre bort från centrum än vad som är fallet utan avsevärda merkostnader för transfertrafik om vi även i fortsättningen skall utgöra ett attraktivt alternativ för tågresande elever". Men vad nu då, om det stora antalet bussar som ankommer Vimmerby med skolelever varje morgon tar en sväng förbi Vimmerby järnvägsstation innan man når skolbyggnaden, torde detta lätt undvikas.
Skatten
Hur skall Vimmerby kommun klara sig i framtiden med ett av södra Sveriges högsta skatteuttag? Hur skall vi få läkarfamiljer att flytta till Vimmerby och slippa veckans lånedoktorer? Det finns väl ingen läkarfamilj som väljer att lägga 20.000-30.000 kronor mer i kommunalskatt för att få lyckan att bo i Vimmerby. Samma sak med advokater och många andra yrken med höga inkomster. Vi skall inte jaga bort dessa goda skattebetalare. Tvärtom behövs även dessa i kommunen.
Hultsfred
Om nu elevantalet sjunker så drastiskt samtidigt som mångfalden i utbildningsinriktningar rekordökar blir ju mycket riktigt behovet av en många nya men mindre klassrum nödvändiga.
Hultsfred-Vimmerby är en enda A-region. Är det verkligen så otänkbart att Hultsfred-Vimmerby samordnade sina utbildningsinsatser så att inte en stor mängd utbildningar är lika både i Hultsfred och Vimmerby.
Kanske man kunde behålla de större klassrummen om även Hultsfredseleverna med intresse för viss utbildning fick sin undervisning i Vimmerby och vice versa att Vimmerbyungdomar med visst intresse fick sin utbildning i Hultsfred.
Tillsammans skulle kommunerna troligtvis spara mycket pengar i byggnationer, i storlek på klasser / lärarkostnader, o.s.v. Har detta alternativ utretts noga och vad var det som hindrade denna goda föresats?
Utredning
Mer och mer frågeställningar framkommer och det vore intressant att få publicera underlaget för gymnasiebeslutet med klarläggande av vilka alternativ som bearbetats och till vilka hänsyn tagits.
Det finns ingen illvilja mot någon att diskutera gymnasiefrågan. Av vikt är endast att alla vet att vi verkligen gör rätt inför denna jätteinvestering och dess följder på mycket lång sikt.
Fortsatt välkommen med åsikter.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör
P.S. Vecka 49 kommer mera utförlig kostnadskalkyl. Det blir intressant.