Håll extrempartier utanför

På måndagen överlämnade finansminister Bo Ringholm statsverkspropositionen till riksdagen. Men innehållet är tveksamt. Här finns inte den satsning statsminister Göran Persson i tisdags lovade för att skapa en tillväxt i hela landet.
Inom näringslivet måste statsbudgeten vara en enda stor besvikelse. Sänkt arbetsgivareavgift med 0,25 procent äts snabbt upp av höjda el- och bränsleskatter.
Dessutom har de två stödpartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, ställt krav på ökat inflytande över den ekonomiska politiken. Det gör de med sin EMU-omröstningsseger i ryggen.

Ledaren2003-09-23 06:59
Detta är en ledare.

Det är dags för regeringen att släppa in de borgerliga partierna i någon form av samlingsregering där extrempartierna hålls utanför. Det är enda möjligheten att skapa tillväxt i landet, utan krav på friår, skatteväxling och sociala reformer.
De kommande åren kommer staten att gå med underskott. Regeringen måste låna pengar för att infria givna vallöften. Medborgarna, kommunerna och företagen blir spelbrickor som flyttas fram och tillbaka för att få balans i statskassan.

Tillväxten i centrum
Tillväxten måste stå i centrum för den ekonomiska politiken. Färdriktningen måste vara mot ett företagsamt land där entreprenörskapet uppmuntras och att även de små företagen och nystartade företag får goda möjligheter att överleva och utvecklas.
Arbetslinjen måste gälla. Vi ska gemensamt bidra till den gemensamma välfärden. För detta behöver vi åtgärder som gör det möjligt att kunna återgå till arbete vid arbetslöshet och ohälsa.
Vi behöver skattesänkningar för att öka människors självbestämmande. Skattesänkningar ska riktas mot dem som har störst behov. Ska vi lyckas att minska de sociala och regionala olikheterna, så måste vi vara tydliga i hur vi vill få den gemensamma kakan att växa.
Svagheten i statens finanser är fortfarande påfallande och risken för att budgettaken spräcks är överhängade. I takt med att statsskulden växer ökar också utgifterna för statsskuldräntorna.
Resultatet av årets budgetuppgörelse är en medelmåttig rödgrön kompromiss utan färdriktning. Det finns inga vinnande grupper, det är istället så att alla förlorar i regeringens budgetproposition.

Otillräckligt till vården
Vården får nästa år, enligt Ringholm, en miljard kronor mer än under 2003 när sammanlagt fyra miljarder kronor tillförs för att förbättra vårdens kvalitet.
Satsningen inom hälso- och sjukvården fortsätter alltså som planerat för fjärde året i rad. Resurstillskottet till vården under åren 2001?2004 uppgår till sammanlagt nio miljarder kronor.
Sedan 2002 har dessutom 1,25 miljarder per år tillförts hälso- och sjukvården i en särskild satsning för att förbättra vårdens tillgänglighet.
För 2004 sänks dock anslaget till 1,1 miljarder kronor på grund av det statsfinansiella läget. Under 2004 tillförs vården därmed sammanlagt 5,1 miljarder kronor.
Samtidigt ropar huvudmännen för vården efter mer pengar. Förlusten i år beräknas till tio miljarder kronor.


Rolf Johnzon