Hallå, här finns röster att hämta för sugna politiker

Astrid Gladh är kostchef i Vimmerby kommun. Avgående eftersom hon med ålderns rätt inom kort går i pension. Solweig Mattsson är kostchef i Tjörns kommun på västkusten. Hon fick nyligen ur landshövdingen Göte Bernhardssons hand ta emot Västra Gastronomiska akademiens pris Det goda målet, för förtjänstfullt kostarbete inom offentliga kök. Priset består förutom äran av en resa till mat-OS i Bryssel i november.

Ledaren2006-06-17 04:18
Detta är en ledare.

Astrid Gladh får förmodligen några blommor och några vackra ord.
Men även om priserna och utmärkelserna är högst olika så är dessa båda damers arbete och inställning exakt densamma. De tar båda strid för matens och kostens betydelse i samhället, och då särskilt för våra yngsta medborgare och våra äldsta, samt alla institutionsboende.
Vimmerbys kostchefs engagemang i matfrågorna behöver ingen tveka om. Hon är stolt över den mat som serveras i skolorna och är ytterst rädd för vad som komma skall, när ett stort centralkök för 20 miljoner kronor ska producera kyld mat i portioner.
Tjörns kostchef vänder sig mot ett liknande förslag i hennes hemkommun. "Kvaliten handlar inte bara om rätt näringshalt och rätt temperatur", säger hon, "upplevelsen kring maten är också viktig".

Orimliga summor
Det är valår och på tidningarnas opinionssidor går det stundtals riktigt hett till i debatten. Jag förvånas ständigt över att inget parti tar direkt ställning för maten - för kvalitetsbegreppet, för närproducerad mat, för lokala råvaror och för våra lokala producenters skull.
Det borde vara en fråga som klippt och skuren för centern exempelvis. Men alla partier kan naturligtvis hitta lockande argument - som medmänsklighet, som demokrati, som trygghet, som mänsklig värme.
Men tyvärr skissas det rakt över partigränserna på en lösning i Vimmerby som för det första kommer att kosta 20 miljoner kronor i ett nytt gigantiskt centralt kök, och för det andra ställa personal på gatan. Av erfarenhet vet vi att arbetsskyddet är sådant att ingen behöver ställas på gatan idag, utan det kommer att bli omplaceringar, och omdispositioner av budgetmedel - men inte ett rött öre billigare för oss finansiärer, alla skattebetalare. Förutom de 20 miljoner kronor som krävs för ett nytt centralkök, så krävs anpassning och ombyggnad vid mottagningsköken, runt om i kommunen, för okända belopp, men troligen lika mycket till.
Helt orimliga summor med andra ord.
Mat i lugn miljö
Astrid Gladh är mycket bekymrad över vad som är på väg att ske, liksom hennes kollega på Tjörn, Solweig Mattsson. Och de får medhåll av bland annat den gamla elitorienteraren, flerfaldige världsmästaren Annichen Kringstad, som numer är projektledare för något som heter Skolmatens vänner, med dels LRF, dels bondeägda livsmedelsföretag, bakom ryggen.
De pekar alla på den oerhörda vikt som maten betyder för hälsan, för lärandet och för livsglädjen. Kommunerna måste börja värdera mat och hälsa på ett helt annat sätt, liksom måste de börja värdera eleverna och skolmåltidspersonalen.
Skolmatens vänner uppmanar kommunerna att införa en kvalitetssäkring på skolmaten. Kommunerna måste ges tvingande regler. Bland idrottsmän och -kvinnor i alla åldrar, är det ett välkänt faktum att kosten är helt nödvändig för att prestera på det allra yppersta. Samma sak gäller självklart i våra skolor runt om, för att prestera bra krävs att barnen gillar det de äter, de måste få äta sin mat i fräscha, rena lokaler, de borde slippa köa, de borde få sitta i fred och äta i lugn och ro och kunna samtala med sin kompis vid sidan om, eller på andra sidan bordet, utan att tvingas skrika.
Snålheten bedrar
Om maten är viktig för skolungarna, så är den ännu viktigare för de äldre i samhället, och alla institutionsboende. De har ju inget alternativ. De kanske har en situation där de tvingas se fram emot exakt avvägda matportioner i unikaboxar resten av sina liv. Skolbarnen kan ju räddas av föräldrar som kompenserar på ett riktigt sätt på morgnar, eftermiddagar, kvällar och helger. Men alla föräldrar har inte den kunskapen eller viljan. Och då blir i bästa fall, alltså bästa fall, onyttig helt himla kass snabbmat alternativet.
Ingen vet väl exakt hur det kommer att bli i Vimmerby. Men det talas ju om att det ska finnas kvar vissa strategiskt utplacerade mottagningskök, där de kylda portionerna åter ska värmas enligt kostens alla regler. Men alla har naturligtvis inte tillgång till sådana mottagningskök. Hur ska dessa personer fixa sin mat, ska det ingå en mikrovågsugn vid första leveransen, och en tjock instruktionsbok? Risken finns att en del av maten kommer att ätas kall, risken finns att de godaste rätterna åker först och det andra blir liggande. Ska de som behöver, erbjudas microvågskurser?
Nej, det borde vara en självklarhet att vi lyssnar på experterna, som Astrid Gladh i Vimmerby, som Solweig Mattsson på Tjörn. Låt inte snålheten bedra visheten, låt oss ha kvar de mindre köken, låt oss ha kvar personalen och låt oss ha kvar matglädjen. Och med den ett så mycket godare liv.
Jag fattar inte att något politiskt parti hoppar på. Hallå, här finns röster att hämta.

Alf Wesik