Historiskt, brummande felbeslut om vindkraften

Klart bakåt. Skott kommer. En ganska utsliten ramsa som man hör användas i både möjliga och omöjliga sammanhang. Hm. Själv har jag ett minne från drygt 30 år sedan. På Kosta skjutfält i södra Småland.

Ledaren2014-02-26 08:47
Detta är en ledare.

Ramsan följdes någon sekund efter av... först skriket "Eld", och sedan en makalös tryckvåg. Jag for baklänges och trillade omkull i det lite taggiga morgonvåta ljunggräset och undrade vad tusan som hänt.

Jag for upp igen med en spänst som försvann för nästan lika länge sedan och hann tänka, att "det här var ju kul".

Det var en sekund innan jag hörde pipet. I vänster öra. "Trumhinnan är utblåst", konstaterade doktorn på Kosta lasarett. Vi får sätta in en papperslapp och försöka klistra ihop flikarna.

Han klistrade, doktorn, och sedan dess piper det i vänster öra. Alltid. Ett högfrekvent otroligt irriterande pip. Tinnitus heter det visst på doktorns språk. Tortyr heter det på mitt.

Staplade dumheter
Granatgevärsskytten, 8810 Nilsson från Karlshamn, borde istället ha skrikit;
Klart bakåt. Pip kommer, 3405 Wesik.

Nå, jag klarar mig. Det är visserligen irriterande detta ständiga pip men det är absolut inte mycket att gnälla över. Men det är klart, skulle jag välja mellan att bli av med vänster lillfinger eller vänster öronpip, skulle jag välja det senare.

Min hörsel påverkades inte. Jag hör lika bra. Tyvärr, skulle jag vilja säga. För att ibland skulle man verkligen vilja ha förmågan att stänga av hörseln, för att slippa allt struntprat.

Som i Plenisalen i Vimmerby på måndagskvällen.

Maken till dumheter staplade på varandra, var länge sedan jag hörde.

Klart vindkraft. Brum kommer.

En skev debatt
Som exempelvis från Anna Svensson (C), "lägg inte en våt filt över allt företagande på landsbygden". Eller Caroline Axelsson (MP), som på fullt allvar anförde följande salva som argument för byggande av två vindkraftverk i Vennebjörke vid sjön Kröns strand; "har inte ni moderater hört talas om klimathotet?". Curt Tyrberg (C) levererade det föga övertygande argumentet; "jag vandrade vid Höga Kusten-bron nyligen men kunde inte hitta dom, vindkraftverken. Men de är vackra."

Jag kan upplysa om att de finns där. Och de är inte så jättesvåra att hitta. De är 200 meter höga. Men vackra? Tja, själv tycker jag andra saker är betydligt vackrare.

Det finns olika infallsvinklar i debatten om vindkraftens vara. Tyvärr blir det ofta en mycket skev debatt med argument som knappast hör hemma i ett seriöst sammanhang, se ovan. Det är tyvärr så att den som är emot vindkraft, automatiskt kategoriseras under rubriken "klimatförnekare".

Svårt när replikerna får klara likheter med en riktigt saftig sandlådefight; typ "du är dummast", "nej, du är dummast" och så råsopen då; "men du är dummast i hela världen".

Framtida hinder
Sanningen är den att vindkraften är bra för miljön, i förhållande till många andra energikällor. Men sanningen är också att det kryllar av andra saker man kan göra för miljön, med exakt samma många pengar, som är ännu bättre för miljön. Inte lite bättre, mycket bättre.

Sedan är det det praktiska. Mönstret går igen över hela Sverige. Markägarna och vindkraftsägarna, de som ska kassa in markarrende, respektive subventioner, blir automatiskt miljökramare. Av strikt ekonomiska skäl.

I det konkreta fallet vindkraft vid Vennebjörke, handlar det om två gigantiska torn.

De kommer att utgöra hinder för en framtida expansion av Vimmerby åt det hållet eftersom marken invid snurror är kraftigt reglerad. De kommer knappast att attrahera inflyttare som lockas av nya fantastiska strandnära tomter vid Kröns strand.

Kudden över huvudet
God ekonomi och vindkraft, är varandras motsatser. VEMAB, det alltid så hyllade energibolaget i Vimmerby, är på väg att göra en historisk blunder. Och tyvärr kommer de två förkastliga besluten att synas från i stort sett hela centralorten. Som två gnagande dåliga samveten.

Det är egentligen smått rörande hur ett kommunalt dotterbolag med en katastrofalt ihålig argumentation får sprida 80 miljoner kronor för vinden, ut över sjön Kröns grönskimrande vatten.

I Tyskland flyr invånare till Sverige för att hitta vindkraftsfria områden. I Holland diskuteras att fälla alla landbaserade vindkraftverk som julgranar och istället satsa på havsbaserade kluster av vindkraftverk i cirkelform, så de i viss mån skymmer varandra. Eller i raka linjer rakt ut, så att de i vissa vinklar uppfattas som färre än de är. Samma sak i Skottland. I Danmark är det i princip byggstopp för nya landbaserade verk, och de danska protesterna hörs hela tiden, hver gang.

Och så detta brummande. Ett ständigt brummande, som min tinnitus. Det är inte så farligt i sig, men otroligt irriterande. Det går inte att vända sig bort, att hålla för öronen, att låsa in sig, att dra kudden över huvet, det går helt enkelt inte.

Ett ständigt brummande högt över våra huvuden. Och inne i våra huvuden.

Inte rätt plats
Leif Carlson (M) anförde kommunstyrelsens styrkor. De som vill säga nej, för Vimmerbys skull, för ekonomins skull, för turismens skull, för att Kungliga Vetenskapsakademien KVA, de kanske 19 klokaste i Sverige på liknande frågor, säger stopp och belägg; "De säger att satsningen är meningslös". Carlson fortsatte med sitt recept; "grannarna måste få besked, vi måste kunna säga till dem att de slipper vindkraftverken".

Per Åke Svensson (C), sammanfattade att han är för vindkraft. Men på rätt plats. "Detta är inte rätt plats".

Eller Göran Gustafsson (KD) som sa; "i Gnöst utanför Gullringen blev det nej till vindkraftsplanerna på grund av att det finns fladdermöss i området. I Vennebjörke finns det människor, men där går det bra. Besynnerligt."

Och så detta ständiga brummande. Har kanske doktor Carlson nåt recept för hur vi ska undvika ett historiskt dåligt beslut?

Klart bakåt. Brum kommer.

Alf Wesik