Hög tid att ändra politik från spendersam till sparsam

Vimmerby kommun, inklusive de sju dotterbolagen, sysselsätter 1 421 årsanställda. De här 1 421 personerna har viss anledning att sova oroligt om nätterna - för tyvärr befinner sig arbetsgivarens ekonomi i fritt fall. Om kommunen varit ett privat företag hade förmodligen ledningen kunnat se sig om i stjärnorna efter fortsatt förtroende.

Ledaren2010-04-08 06:30
Detta är en ledare.

Snabbt som sjutton måste nu alla politiker och tjänstemän, oavsett fackmässig eller politisk hemvist, inrätta en kriskommitté. Den här nonchalanta låt-gå-politiken funkar inte längre.
Varenda verksamhet måste ifrågasättas, vartenda gem, varje anställd - och allt som överhuvudtaget luktar tveksamhet, måste snabbt och effektivt avlägsnas från kommunens ansvar.
En snabb genomläsning av koncernbolagens redovisning med resultat- och balansdata för bokslutsåret 2009 visar några häpnadsväckande siffror. I bästa fallet handlar det om tveksamma budgettekniska finesser. I sämsta fallet handlar det om budgetmässiga katastrofer.

Kommunbolagen
Vimmerby kommuns Förvaltningsbolag har nyligen sålt Astrid Lindgrens Värld och redovisar därför ett kraftigt negativt resultat. I detta fallet är det inget märkvärdigt eftersom det just handlar om budgettekniska minussiffror, som blir till inkomster på annat håll inom koncernen. Det blir godkänt.
Astrid Lindgrens Värld visar som vanligt imponerande siffror och redovisar trots 30 miljoner i investeringar under 2009 ett överskott på 15,6 miljoner. Märkvärdigt bra jobbat, särskilt med tanke på att ALV sysselsätter imponerande 112 årsanställda. Med beröm godkänt.

Vimarhem AB sysselsätter 44 års anställda och visar en knapp förlust på 346 000 kronor. Omsättningen ligger på 82 miljoner och investeringarna låg 2009 på 35 miljoner. Den långfristiga upplåningen i Vimarhem ligger på omfattande 304 miljoner kronor. I sakens natur ligger dock att bolaget har stora anläggningstillgångar, värderade till 353 miljoner, så betyget blir ändå godkänt.
Vimmerby Industrifastigheter går i princip plus minus noll, och har en långfristig upplåning på 16 miljoner. Här finns det dock utrymme för högre investeringstakt, faktiskt, i det fallet kommunen verkligen vill underlätta nyföretagande, näringslivsexpansion och fler sysselsättningstillfällen. Betyget blir godkänt, i underkant, med tanke på urusel beredskap vad gäller lediga industrilokaler i olika storlekar.

Vimmerby Turistbyrå AB, numera Vimmerby Turism och Näringsliv AB, sysselsätter 8 årsanställda på en omsättning på 5,9 miljoner och ett resultat på ungefär plus minus noll. Soliditeten ligger på 64,2 procent. Betyget blir godkänt.
Ett frågetecken kan dock utdelas vad avser den framtida arbetsuppgiften för detta bolag. Det kan säkert bli vissa problem rent lojalitetsmässigt att å ena sidan stödja en utveckling av kommunens näringsliv med stöd och hjälp till utvalda företag, oavsett bransch, å andra sidan på ett rättvist sätt rekommendera och sälja in hela turistbranschen i kommunen.

Sedan några dagar ligger dessutom ansvaret för Sommartorget på detta bolag och det har redan skurit sig med bland annat handeln i Vimmerby. Det bådar icke gott.
Vimmerby Energi AB är som vanligt något av kommunens flaggskepp. Roger Carlsson och hans övriga 18 anställda redovisar som alltid finfina siffror. Oroande att kommunen vill att detta bolag delvis ska finansiera förlustar i andra.
Vimmerby Energi omsätter 148 miljoner på sina 19 årsanställda. Resultatet efter finansnetto uppgår till 10,3 miljoner kronor. Det blir MVG, mycket väl godkänt, och pricken över i:et skulle vara om bolaget ändrar sin taxepolicy - så att 19 graders värme i fjärrvärmen i Storebro kostar lika mycket som 19 graders värme i Vimmerby.

Märkliga siffror
Så har vi då Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. Siffrorna som redovisas för 2009 är märkliga och kräver förklaring från ansvariga politiker.
ALN sysselsätter enligt kommunens redovsining 10 årsanställda. Omsättningen ligger på 2 862 000 kronor och resultatet efter finansnetto ligger på minus 6 029 000 kronor. Vi tar det igen, omsättningen ligger på 2,8 miljoner, vilket sysselsätter tio personer året runt och förlusten låg på 6 miljoner.

Jag vet att kommunen budgeterar med årliga förluster och även skjuter till pengar till verksamheten, liksom Astrid Lindgrens Värld.
Men kommunen har tidigare aviserat att detta tillskott ska strypas efter innevarande år - och hur det blir med sponsring från numera privatägda Astrid Lindgrens Värld i framtiden vet vi inget om.
För kommunens skull, för skattebetalarnas skull, och inte minst för de tio anställda på Astrid Lindgrens Näs, borde denna verksamhet ha ingått i försäljningen av Astrid Lindgrens Värld. Soliditeten i ALN ligger på 2,6 procent. Kravet från kommunen inför 2009 års arbete var att soliditeten skulle "behållas på en god nivå".

Vid den senaste budgetdragningen för kommunfullmäktige redovisades ett minusresultatet för januari och februari på 2,2 miljoner kronor jämfört med budget. Bara lönekostnaderna för de två månaderna ligger på cirka en miljon kronor.
Om vi i framtiden inte ska förlita oss på årlig sponsring från privatägda ALV på i storleksordningen sex miljoner kronor, måste något radikalt göras. Betyget blir underkänt.

Ökad skuldbörda
När de politikerna i den närmaste framtiden diskutera kommunens ekonomiska svarta hål så kommer beskyllningarna att hagla över partigränserna. Och vi har redan noterat en tuff inställning från oppositionens sida.
Det är ett spel för gallerierna. En snabb genomgång av de senaste årens stora satsningar och investeringar visar att det i nästan samtliga fall handlat om i det närmaste enhälliga beslut utan större diskussioner eller protester.
Detta är särskilt anmärkningsvärt när fråga efter fråga efter fråga så ihärdigt har diskuterats och ifrågasatts ute bland allmänheten, bland finansiärerna, eller skattebetalarna. Exempelvis den ohemula gymnasiesatsningen på ofattbara 110,5 miljoner konor plus övertrassering på 3,5 miljoner kronor.
Massiva protester från allmänheten, enhälligt beslut från politikerna.

Kanske kan den nu uppkomna krissituationen göra att debatten verkligen kommer igång. Vågar vi hoppas på att politiker från alla politiska läger, nu försöker vinna poäng och röster genom att snåla, spara och verkligen agera ansvarsfullt - istället för att som hittills vinna röster genom att tillmötesgå alla önskemål, genom att ständigt hala upp plånboken och skjuta till lånade pengar..?
Någon borde väl i alla fall reagera på att kommunens långfristiga skulder sedan år 2005 har ökat med 71 procent till 697 miljoner kronor. Eller?
Bara som en upplysning; det är inte det som menas med ansvarsfrihet, att leva över sina tillgångar. De politiska partier som inför kommande val i höst hänger ifrån sig spenderbyxorna och istället drar på sig arbetsoverallerna vinner.

Alf Wesik