Hög tid att sätta krokben för nedmonteringen av landsbygden

Det finns ett talesätt som heter, att "det som är bra för Volvo, är bra för Sverige, och vice versa". Okej, tiderna förändras, ekonomierna blir allt mer globala och samarbetena blir allt mer kreativa. Så kreativa att gränser suddas ut.

Ledaren2013-09-20 07:02
Detta är en ledare.

Men fortfarande är det så att vad som är bra för Volvo, och Scania, och ABB och Ljunghälls, och Storebro Service System, och alla andra fantastiska företag - är bra för Sverige. Även om Sverige snart verkar bestå av x antal tusen loppisar, frisörer, span, semiantikbutiker, hunddagis och massageinrättningar, så behövs de tillverkande industrierna som en grund. Även om nya tidens popyrken verkar vara spelutvecklare, app-konstruktör och kock, så är det ingenjörerna och industriarbetarna som är själva grunden.

Men alla behövs för att bollen ska snurra. Även loppisarna, och app-konstruktörerna.

I generationer
Och det är även så att landsbygden behövs - för att hela Sverige ska leva. Det ska av den anledningen inte ses som något sorts onödigt nödhjälpsarbete, att stödja livsbetingelserna i glesbygden. Det är allas vår förbaskade skyldighet att se till att hela landet får leva.

Det man ofta glömmer är att landsbygden är livsnödvändig även för struttiga stadsbor. När det därför centraliseras i en rasande takt, slås ihop myndigheter i någon sorts besparingsiver, flyttas regionkontor till jättekomplex i Stockholmstrakten, jagas samordningsvinster i varenda enbuske - så är det ett kortsiktigt tänkande, som bara funkar teoretiskt.

Vi ska därför, vi måste därför, stoppa alla idéer på minskad service i glesbygden. Det är bara våta fantastiser hos någon skrivbordsnisse, någonstans i ett mörkt kontor utan kontakt med verkligheten, med noggrant neddragna persienner och lika noggrant fördragna gardiner.

Tyvärr bor vi en del av landet som under en mycket lång tid tvingats vidkännas samordningshel-tet. Vi har på denna tidning "alltid" värjt oss mot dylika sammanslagnings- och centraliseringsförslag. I generationer faktiskt. Lite, lite kanske det har bidragit till att hejda utvecklingen. Lite, lite framgång kanske vi har haft.

En omöjlighet
Men tyvärr kommer de här ljusskygga byråkraterna med en så stark ström av knäppa idéer att de inte går att stoppa. Det räcker inte att vi bygger fördämningar, vallar upp dammar och försöker grunda med sunt förnuft.

Men nu är det sannerligen dags att verkligen sätta stopp. Det måste till någon sorts landsbygdsuppror. När ingen får omedelbart sparken, efter att ha påstått att "vi stänger Arbetsförmedlingen i Vimmerby och Hultsfred tre dagar av veckans fem, bara för att ge invånarna en bättre service".

Ja, då har något gått riktigt, riktigt snett i gamla Svedala. Någon måste helt enkelt ta befälet och inse att det inte fungerar längre. Det är en omöjlighet att tro att ett problem blir mindre bara man slipper se det. Om man gömmer undan det.

Antalet brott är i princip konstant och därför är det en usel idé att flytta polisledningen till inte bara en annan stad, ett annat län, utan en helt annan del av landet. Det är en riktigt, riktigt usel idé att tro att antalet arbetslösa blir mindre, om vi drar ner på arbetsförmedlingen, om antalet personer med behov av olika former av hjälp blir mindre bara därför att försäkringskassans öppettider minskar, eller till och med upphör fullständigt.

Ordentligt grundat
Och hur helknasigt är det inte att tro att behovet av sjukvård blir mindre bara genom att minska antalet akutmottagningar och parkera ambulansbilarna längre bort. Verkligen heltosigt. Dra för gardinerna ordentligt och skäms.

Jag kanske är positiv i överkant men nog ser jag tecken på att fler och fler upptäcker de dolda talen i den här ekvationen. Således välkomnar vi de politiker som verkligen kämpar för barnavårdscentralen i Ankarsrum. Kanske inte någon av världens sju viktigaste frågor, kan tyckas, men med ett stort symbolistiskt värde och allra, allra viktigast för just de föräldrar och barn i södra Västerviks kommun som är direkt berörda.

Således välkomnar vi riksdagsman Anders Åkesson som med sin nyss presenterade motion lanserar hela nya tankesätt. Helt nya krav - baserade på ett underifrånperspektiv som verkligen är grundat i myllan.

Det som är bra för Ankarsrum är bra för Sverige. Det som är bra för Kisa, Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund - det är jättebra för Sverige.

Minimigaranti
Anders Åkesson och Anders Ahlgren föreslår i gemensam motion till riksdagen att det ska inrättas en "Nationell servicegaranti" som innebär att alla svenskar har rätt till en miniminivå vad gäller offentlig service. Således över hela landet.

"Vi tydliggör en lägstanivå, helt enkelt", förklarar Anders Åkesson på telefon, "på tillgång till samhällsservice och tjänster som varje medborgare har rätt till".

Områden som nämns är tydlig tillgång till bredband och mobiltäckning. Viktigt kanske men än viktigare är krav på miniminivå för postservice, för arbetsförmedlingar, försäkringskassor, brand- och polisskydd, samt stöd till kommersiella verksamheter som banker, lanthandlare, bensinstationer, apotek. Och naturligtvis skolor.

Detta är av största vikt för möjligheten till kommunerna att hålla en god nivå, liksom alla butiker även på mindre orter, serviceföretag, industrier och näringsliv i stort.

Vad som är bra för Storebro, är bra för Sverige.

Alf Wesik