Hög tid att släppa Skånefrågan, och gå vidare i regiondebatten

Jag har en jobbarkompis som lever efter devisen "det gäller att inte bli fast". Han har så rätt, gode Jimmy, men tyvärr är det lättare sagt än gjort. Det är betydligt enklare att lova att man hela tiden ska utvecklas, gå vidare och se framåt, än att faktiskt göra det.

Ledaren2012-12-31 05:06
Detta är en ledare.

Det beror på den gamla sanningen att man vet vad man har, men inte vad man får. Av den anledningen är det betydligt enklare att driva en linje att konservativt leva med dagens situation, än våga ta steget och kasta sig in i något helt nytt.
Det kan gälla arbete, livssituation, vänskapsumgänge, hobby, sport eller politik. Eller något helt annat.
Bara för att ge exempel på en fråga där det inte verkar gå framåt alls trots att argumenten för en motsats är överväldigande vill vi avsluta året genom att titta på regionfrågan. Går vi inte vidare med den, och med kraft börjar argumentera för samarbete Östergötland och norra Småland, kan det snart vara för sent.
För jämnt ett år sedan skrev vi om vad varje infödd smålänning behöver veta för att bli en tvättäkta skåning. Det var med anledning av storregiondiskussionen, som ju är så viktig, men hörs så lite.
Vi ställde oss då som nu tveksamma till hela upplägget att Skåneregionen skulle gå ihop med Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Som underlag ställde vi oss frågor som att det knappast blivit bättre i Storebro, sedan lilla Sevede kommun slukades av jätten Vimmerby. Inte blev det väl bättre för Saab att företaget slukades av GM, att Sverige gick med i EU..?
Är det kanske därför det går så erbarmligt dåligt för miniputtlandet Luxemburg. Och så fantastiskt strålande bra för jättelandet Spanien.
Visserligen presenterades för någon vecka sedan ett förslag vad gäller de statliga regionala förvaltningarna. Där sades det att 21 länsstyrelser ska bli 11 och att det är lämpligt att Jönköpings och Östergötlands län slås samman, liksom Kalmar och Kronoberg.

När det gäller de viktiga storregionfrågan, dvs 5-8 regioner i Sverige, med 1 till 1,5 miljoner invånare i varje, talas det fortfarande om ovan nämnda Sydsverigeregionen, som kommer att göra smålänningar till skåningar.
Och vad behöver vi smålänningar då veta för att bli riktiga skåningar? Jo, lär er följande tio punkter utantill och briljera vid varenda middagsbjudning - som exempelvis kvällens nyårssupé - det gäller ju som bekant att ta skeden dit man kommer:
1. Sveriges högsta byggnad ligger i Malmö. Den heter Turning Torso och toppen svajar 50 cm i orkan.
2. Skånes djurpark har 80 olika djurarter att titta på, bland annat Ätlig groda och Vanlig padda.
3. Landskapsblomman i Skåne är prästkrage. Den blommar i juni och juli.
4. Kyddboulleh är skånska och betyder köttbulle. Den hittas enklast på Ikea i Väla. Där är ledarhundar välkomna.
5. Arnolds kannibalmuseum ligger mellan Önneköp och Huaröd. Muséet hade 500 besökare förra månaden - bara 499 kom ut.
6. Spiddekauge är ett bakverk dekorerat med kristyr, namnet är varumärkesskyddat av EU. Som Falukorv. Till Falun är det 41 mil från Västervik. Exakt lika långt som mellan Västervik och Malmö.
7. Det finns 200 slott i Skåne, bland annat Skabersjö från 1510. Skabersjö IF förlorade avgörande kvalmatchen till fyran mot FBK Balkan med 1-3.
8. I nordvästra Skåne kan man prova på bergsklättring. Det räcker att ha med sig ett fyra meter långt rep.
9. Snorregatan ligger i Perstorp och varje år är det julmarknad där. Med massor av stora och små stånd.
10. Länsbokstaven är M. Ej att förväxla med N som är Halland. Hallands fläder är liksom Skåne en skål.
Gott nytt år.

Alf Wesik