I Göteborg kämpar Rasmus och Andreas för skolan som inte finns

Ett penndrag. Det var vad som behövdes för att sopa bort alla spår efter Båtbyggarskolan i Storebro. Visst alla som bor i Storebro vet att den fortfarande finns kvar. Alla som är på den stora Båtmässan i Göteborg vet att den finns kvar. För de besökarna står just nu och beundrar två stycken oerhört duktiga kulturarbetare i fullt arbete. Rasmus Söderholm från Öregrund och Andreas Hermansson från Vimmerby är föremålet för alla uppskattande blickar.

Ledaren2011-02-09 07:39
Detta är en ledare.

De är elever på Båtbyggarskolan, på sitt tredje år, de har i månader och veckor förberett dagens uppgift, slipat stämjärnen till perfektion och vässat snickarpennorna.
De ska försvara Storebros färger på den årliga Båtbyggartävlingen på mässan.
Och läraren Håkan Phalén sitter i publiken är och är minst lika stolt han. "De andra får att göra om de ska slå Rasmus och Andreas.
Håkan Phalén vet vad han talar om. Hemma på väggen på Båtbyggarskolan i Storebro hänger diplom som bevisar att han knappast snackar i nattmössan.
Totaltvinst bland Sveriges båtbyggarskolor 2005, 2006 och 2009. Och flera andra medaljplatser.

Slag i ansiktet
Men i Vimmerby är det någon ytterst otaktisk person som genom ett penndrag beslutat att sopa undan mattan för Håkan, Rasmus och Andreas. Skolan är helt enkelt bortplockad från Vimmerby kommuns hemsida. Den finns inte heller att hitta på Vimmerby Gymnasiums egen hemsida.
Det finns en flik på gymnasiets hemsida där andra duktiga elever som gått på skolan och vunnit olika priser hedras med namn och utbildning. Mycket välförtjänt.
Där finns namn på elever som gått fordonsprogrammet. Där finns namn på elever som gått mediautbildning och elever som gått hotell- och restaurangutbildning.
Prydligt uppställda och i sanning värda all uppmärksamhet.
Men 50 års prisvinnande elever från båtbyggarskolan i Storebro är helt enkelt bortsopade från hemsidan, från alla arkiv.
Beslut har visserligen tagits om nedläggning av skolan, grundade på skeva uppfattningar om verkligheten. Men ännu så länge finns ju skolan, de försvarar idag och i morgon Storebros och Vimmerbys kommuns färger på en av de mer välbesökta mässorna i Sverige.
Jag tycker att detta är pinsamt och beskriver bara vilken märklig status skolan har bland politiker och tjänstemän i Vimmerby.
Denna okunnighet måste betraktas som ett slag i ansiktet på Rasmus och Andreas, på läraren Håkan Phalén och hans kollega Kenth Alexandersson.

Bäst anseende
Det är ett mindre lustigt sammanträffande att den båtbyggartävling som inleds idag bland annat arrangeras av båtbranschens organisation Sweboat, med syfte att slå ett slag för de marina utbildningarna i Sverige.
Det råder nämligen brist på duktiga båtbryggare. Jag läste ett fint reportage i senaste numret av Båtnytt om ett reparationsbåtbyggeri för träbåtar. Hugade kunder fick vänta i flera år bara att att få in sina båtar i behov av renovering.
Och så är det överallt. Få utbildningar som båtbyggarnas har en så hög status. Givetvis har Storebroeleverna Rasmus och Andreas sina anställningar klara redan nu, när fortfarande en termin återstår.
Precis som alla andra som de allra flesta som genomgått utbildningen på Båtbyggeriet. För bland svenska båtbyggarskolor inte bara vinner Storebros flest priser - den har möjligtvis bäst anseende också.
Men på Vimmerby kommuns hemsida finns ingen plats för dem. Vinnaren av årets tävling tillkännages på fredag. Om Storebro Båtbyggarskola vinner, och oddsen är ganska bra, så kommer det förmodligen att hållas hemligt av Vimmerby kommun och gymnasieskolan.
Men lugn bara, vi kommer att berätta det. Och vi kommer att hylla grabbarna. Jodå, utbildningen har genom årens lopp även lockat många duktiga tjejer, men i år är det Rasmus och Andreas som putsar träbitarna till perfektion.

Vimmerbys Grythyttan
Vad händer nu med Storebro Båtbyggarskola?
Det är verkligen dystert. Jag blev uppringd av Lasse Genberg, en ledande båtjournalist i Sverige. Han kunde inte förstå hur varumärket Storebro på detta sätt slarvas bort.
När Vimmerby gymnasium sparkat ut Båtbyggarskolan med fören först, så insåg Vimmerby folkhögskola potentialen. Men tyvärr blev det nyligen nej från berörda myndigheter att starta en tvåårig yrkeshögskoleutbildning.
På nuvarande kommunalrådets blogg kunde vi den 9 mars förra året läsa följande; "När Börje Fors nu lägger en motion om att barn- och ungdomsnämndens nedläggningsbeslut ska upphävas, har han mitt stöd. Jag tycker som Fors, att man bör utveckla Storebro Marintekniska Gymnasium och trycka på marknadsföringsknappen."
Ett halvår senare valdes Micael Glennfalk till kommunalråd med ett oerhört brett folkligt stöd bakom sig. Ytterligare några månader senare har Båtbyggarskolan i Storebro varken upplevt några positiva åtgärder, något försök til marknadsåtgärder? tja egentligen inget.
Det har varit tyst som i Marianergraven. Och nu är till och med alla spår avlägsnats från kommunens officiella hemsidor.
Vad var rubriken på kommunalrådets blogginlägg? Jo; "Storebro - Vimmerbys Grythyttan".

Nytt gymnasium
I uppländska Tierp kom i dagarna klartecken från beslutande myndighet att starta ett motorsportgymnasium. Ett 60-tal elever kan välja programmen Samhällsvetenskap, Fordons- och transportprogram med inriktning Transport, samt Teknikprogram med inriktning Design- och produktutveckling.
De lyckades få dessa utbildningar från och med nästa höst. Lokalerna har ännu inte börjat byggas. Jag önskar dem lycka till, men med en bitter eftersmak av avundsjuka. Kanske använde de sig av devisen "Tierp - Upplands Grythyttan"?

Alf Wesik