I Hultsfred hörs applåderna från 30 000 besökare året om

"Kommunen ska säga hej istället för nej". Orden kommer från Rock Citys vd Putte Svensson i Hultsfred och beskriver hur han ser på Sveriges kommuners engagemang i ungdomsfrågor. Han ser dock hoppfullt på situationen i den egna hemkommunen Hultsfred.

Ledaren2006-05-13 04:18
Detta är en ledare.

Och detta trots att befolkningsutvecklingen varit i det närmaste katastrofal sedan kommunsammanslagningen. Vid tiden för den stora omläggningen, i början av 1970-talet var det nästan 19 500 invånare i samhället. År 1987 var det 16 689 och år 2005 var det 14 456. Eftersom invånarna både direkt och indirekt genererar inkomster till kommunen, kan vem som helst räkna ut att effekten av en sådan minskning är dramatisk. Direkt genom riktade statsbidrag och indirekt genom att invånarna bor och verkar inom gränserna.
Hur kan då Putte Svensson se positivt på tillvaron när befolkningsutvecklingen varit så negativ under de fyra senaste decennierna?
Jo, anledningen stavas ungdomar, anledning stavas rockfestivalen, som återigen är nära förestående, anledningen stavas positiva synergieffekter.

Varumärket
När några pigga ungdomar i mitten av 1980-talet fick idén att arrangera en musikfestival, så var det många som skakade på huvudet. Många Hultsfredsbor ville helt enkelt inte ha en massa skränande ungdomar i det lilla fridfulla samhället. Dessutom trodde många att det inte skulle gå, det skulle vara omöjligt att locka ungdomar till det allra mörkaste Småland.
Men redan första året dök det upp 7 500 musiktörstande ungdomar och succén var given. Nu 20 år senare kommer det årligen cirka 30 000 människor, nu i alla åldrar, till festivalen.
De kommer till Hultsfred och de spenderar en massa sköna kronor i kommunen, till nytta för i princip alla invånare. Mången kommuninnevånare får en betydande del av sin årsinkomst under den där intensiva juniveckan varje sommar.
Men vad som är ännu mer intressant, och det är på detta Putte Svensson, grundar sin positiva framtidstro, är att Hultsfred har blivit ett varumärke att räkna med. Ur festivalens skrikande åskådarmassor har bildats en mängd åretrunt-verksamhet.
Rock City har skapats och i dess kölvatten hittar vi konsertlokal, restaurang, högskoleutbildningar och musikföretag. Det formligen bubblar av energi, framtidstro och företagande i och omkring rockmetropolen. Mängder av företag har dessutom startats som har mer eller mindre indirekt koppling till Rock City.
Fortsatt expansion
I höst startas ett friskolegymnasium inom Rock Citys väggar. Eleverna ska komma från hela landet och från kommunens sida applåderas satsningen. Rock City drivs av ett bolag som till hälften ägs av kommunen, till hälften av den ideella föreningen Rockparty.
Det finns fortfarande misstänksamma invånare i Hultsfred, men de blir färre för varje dag som går. Cirka 70 personer sysselsätts dagligen inom anläggningens väggar.
Men är det egentligen rätt att vara så positiv, siffror fortsätter ju att peka nedåt för kommunen, och andelen äldre invånare är långt över riksgenomsnittet. 23 procent av invånarna är över 65 år, mot 17 i riket. Under 2004 flyttade 252 personer mellan 18 och 24 ut från kommunen, medan endast 209 flyttade in.
Jo, det finns anledning till de glada minerna. För det första hade utflyttningen i den här kanske allra känsligaste åldern, för kommunens framtid, varit långt större utan Rock City - och för det andra är verksamheten under fortsatt expansion.
Dessutom är det så att det stigande intresset för Hultsfred, som bostads- och arbetsort, året runt, bidrar till att rekryteringen hos andra, befintliga företag, kan stimuleras. En trend kan ses att allt fler av de ungdomar som studerar i Hultsfred stannar kvar. De tas om hand bland annat i det "business-lab" som skapats. Där finns plats, kalla det gärna en kuvös, där företagsidéer tas om hand och stimuleras bli verklighet. Vi har redan sett att minskningstakten markant minskat under de senaste åren, bland ungdomar i den aktuella åldern.
Applåderna hörs
Kommunens näringslivsutvecklare Lasse Rönnlund jobbar mot tydliga mätbara parametrar där målet är stabilitet i befolkningsutvecklingen och stabil ekonomi. För att nå dit ska fler företag skapas, fler högskoleutbildningar inrättas, gymnasieskolan utvecklas, kulturutbudet breddas, samt fortsatt utveckling av epitetet "Hultsfred - Musikkommunen", ge nya klirrande intäkter från turister och upplevelsesugna besökare.
Det som startade som ett halvobskyrt musikprojekt, har vuxit till en viktig tindustri. Applåderna från 30 000 besökare, hörs året runt. Klart och tydligt. Eller som Putte Svensson föredrar att uttrycka saken;
"Kommunen ska säga hej istället för nej".
Lägre omsättning
I Västervik ska politikerna ompröva sitt beslut att stänga av Fiskaretorget för biltrafik under fyra semesterveckor, som förra året. Anledningen är att köpmännen är kritiska och säger att jobben hotas i deras butiker. "Tillgängligheten är jätteviktig", säger köpmännen. En mätning under de senaste veckorna, när Fiskaretorget varit delvis avstängt på grund av ombyggnationer, visar att försäljningen sjunkit med 25 procent jämfört med april förra året. "Fortsätter de göra våra butikslägen mindre attraktiva, tvingas vi flytta ut till externa lägen där tillgängligheten är bättre", säger handlarna.
Kalaspingla
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist tror att pinglor i jakthundarnas halsband skyddar mot vargangrepp. Hon går på miljöpartiets linje och talar sig varm för pinglor, som alternativ till vapen. Vad är det med dessa pinglor - i Kalmar ville man införa klingande i pinglor när någon gjort något bra. Eftersom det inte hörts så värst många plingeling från Kalmarhållet, kanske Jordbruksverket kan köpa in dem billigt. Om inte annat kan ju en hängas om halsen på Nykvist själv, så vi andra vet var hon håller hus, i alla fall.

Alf Wesik