I Kinda sätter politikerna munkavle på debatten

Det är inte bara ett tjockt snölager som tystar mycket av verksamheten i Kinda för närvarande. Nu finns även ett samarbetsavtal mellan de ledande politikerna som formligen tar krokben på alla demokratiska spelregler i kommunen.

Ledaren2011-01-13 07:35
Detta är en ledare.

Två ledande represententer från varje parti i den nyligen tillträdda alliansen har skrivit under ett A4-papper med sju punkter som är så häpnadsväckande långt ifrån ett demokratiskt och upplyst samhälle av år 2011 att det är svårt att ta på allvar.
När en av de naturliga allianspartierna, Folkpartiet, genom sin ordförande Lars Karlsson, vägrade att skriva under avtalet, under höstens regeringsbildning, kastades han ut i kylan och ersattes av Miljöpartiet, som genom sin partiledare Pontus Wessman, gladeligen skrev på tysthetslöftet.
Och därmed signerade en bit av maktens härlighet. Tillsammans med centern, moderaterna, kristdemokraterna.

Anmärkningsvärda punkter
Det är absolut inget fel att allianser av alla de slag kommer överens om riktlinjer för sina samarbeten. Men normalt sker detta i någon sorts muntlig konsensus där det just handlar om riktlinjer och inget annat. Där sunt förnuft får råda, där inga övertramp vad gäller juridiska eller demokratiska spelregler sker.
Vi ska understryka att Kinda kommuns samarbetsavtal i juridisk mening knappast kan fällas i någon domstol.
Men i stollighetsdomstolen handlar det om livstid, åtminstone fyra år tills det är dags för nytt val igen.
Avtalet innehåller sju punkter. Och det är framför allt Pkt 3, som är anmärkningsvärd. Där står att "Avvikande synpunkter i ett ärende före beslut ej ska avhandlas i medier".
Vidare i Pkt 5, att "?skulle det oeniga partiet, eller dess företrädare av personliga skäl, inte kunna dela Alliansens ställningstagande i ärendet, skall ersättare kallas till beslutstillfället. Är det inte möjligt skall partiet ta konsekvenserna av detta genom kompromisser beroende på frågans betydelse".
Dessa rader kan inte tolkas på annat sätt än hela den demokratiska processen i Kinda kommun kan stänga igen butiken under den närmaste fyraårsperioden. Spikat upp en skylt på fullmäktigedörren; Stängt pga av allt för stor enighet, var god återkom 2014.

Inte ens värt papperet
Eftersom alliansen, tack vare miljöpartiets bistånd "i en demokratisk, saklig och lojal anda, enligt borgerliga värderingar", som det står i Pkt 2, redan från start har en majoritet i alla nämnder, styrelser och fullmäktige, är det ingen mening att minoritetspartierna, inklusive folkpartiet gör sig några besvär eller förhoppningar.
I de fall en votering skulle begäras, är det enkelt att räkna ut resultatet, redan på förhand.
Om exempelvis Anders Ljung (c), som är en av dem som skrivit under samarbetsavtalet, "tvingas" mot sin och centerpartiets vilja rösta tvärtemot vad han och partiet egentligen tycker - allt enligt avtalet - så uppstår det ett frågetecken den dagen pressen ringer till honom och frågar vad han egentligen tycker.
Då kan han tala ut, för då omfattas han av meddelarfriheten, som garanterar honom anonymitet. Då är inte politikernas samarbetsavtal värt papperet det är skrivet på ens?

Mår bra av granskning
Som en upplysning till Kinda kommuns ledande politiker kan upplysas om att det i Sverige finns något som heter grundlagar. En av grundlagarna heter Tryckfrihetsförordningen. En av svensk demokratis hörnstenar - ja, det känns verkligen märkligt att år 2011 behöva skriva dessa rader till kommunpolitiker - är offentlighetsprincipen. Den innebär att myndigheternas verksamhet ska så långt det är möjligt, ske i öppna former.
Jag har visat ledande jurister inom detta specifika område, Kinda kommuns avtal. De uttrycker samstämmigt förvåning över vilka former som kommande fyra års politik i Kinda kommer att bedrivas. En av dem sade sig vara chockad att en borgerlig politiker kickades ut från alliansen som en konsekvens av att han ville följa offentlighetsprincipen fullt ut.
Varför har vi över huvud taget något som tryckfrihetsförordningen i Sverige?
Jo, helt enkelt därför att demokratin mår bra av att granskas. Insyn i myndigheternas verksamhet skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjligheter att påverka.

Skotta rent igen
Myndigheternas verksamhet angår oss alla - medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad myndigheterna själva väljer att informera om.
Offentlighetsprincipen innebär också att tjänstemän och andra som arbetar i staten eller kommunerna har stor frihet att berätta vad de vet om ett ärende för massmedier och andra utomstående.
Jodå, det finns frågor där de ledande politikerna i Kinda också ska hålla inne med sina åsikter och beslut - och det är om de exempelvis fattar beslut rörande rikets säkerhet eller rikets finanspolitik.
Gängse praxis är även att kommuner inte avslöjar affärshemligheter, pågående upphandlingar osv - helt enkelt för att det skulle drabba invånarna negativt.
Mitt råd är att skotta rent från snön framför kommunhuset. Släpp in invånarna igen.

Alf Wesik