I Vimmerby ställs det förslag snabbare än någon hinner tänka

Var det inte Lucky Luke, han hette, han som sköt snabbare än sin egen skugga. Tyvärr verkar vi ha fått en del snabbskjutare bland politiker och tjänstemän i Vimmerby kommun också, sådana som föreslår saker och ting snabbare än de hinner tänka.

Ledaren2005-03-31 06:48
Detta är en ledare.

Vi har ju en del förslag som inte är riktigt färdigtänkta. Jag tänker bland annat på fastigheten Vidar 5. Där gick politikerna helt frankt in och sparkade ut två privata företag för att kunna lägga beslag på hela fastigheten.
Men riktigt så enkelt visade det sig förstås inte vara. Den viktigaste invändningen mot hela upplägget kan sägas vara att kommunen över huvud taget tänker i de banorna, alltså att slänga ut privata företagare på gatan till förmån för egen kommunal verksamhet. Den person som kommer på en sådan tanke har inte riktigt fattat en av kommunens absoluta primära uppgifter - nämligen att serva näringslivet på allra bästa sätt. Eller också är det någon som föreslagit snabbare än han, eller hon, tänkt. Inte riktigt färdigtänkt alltså. Som att såga av den gren han, eller hon, själv sitter på.

Ingen bärande idé
Nåväl, först sparkades Holmen Skog och Sydved Energileveranser ut, därför att det skulle bli bostäder åt ALV:s teaterfolk under några sommarmånader. Sedan ändrade sig kommunen plötsligt och ville ha detta "Skogens hus" till förskola istället.
Men inget händer därute. Inte ett jota. Kan det kanske vara så att någon tekniker på kommun upptäckt att fastigheten som Domänverket en gång byggde är konstruerat med ett så kallat modulsystem. Det består av fabriksbyggda moduler innehållande korridorer och 16 kontor. Varje modul är självbärande och det kan bli en himla soppa om någon får för sig att försöka flytta, eller helt enkelt ta bort, en vägg. Det vet varenda hemmapulare, att man ska akta sig noga för bärande väggar. Knappast färdigtänkt där. Alternativet är att starta Sveriges enda förskola med eget kontor till varje barn.
Nattliga rum på Näs
Sedan har vi de här sakerna med Näs-projektet och med Rådhuset. I båda fallen återstår säkert en hel del frågor att lösa innan det blir riktigt bra. Ska Turistbyrån flytta och hur blir det med parkeringen? Vad ska in i Turistbyrån istället och varför behöver biblioteket större yta? Ska det bli övernattningsmöjligheter på Näs och vem ska få bo där? Hur mycket kommer ett rum att kosta per natt och vem ska sköta bokningen?
Estetutbildning, för ingen
Nu kan vi späda på den långa frågelistan med ännu en rad konstifikationer. Ledande politiker i Vimmerby funderar på fullt allvar att slanta upp ett antal miljoner för den så kallade Tvättman-fastigheten, som ägs av landstinget.
Det är ju ytterst passande för landstinget att bli av med hela huset i exakt samma ögonblick som hyresgästen Berendsen Textil Service AB, lägger ned sin verksamhet. Men hur passande är det för kommuninvånarna?
Det föreslås i så fall bli ett jättehus för kultur och fritid. Jamen hallå, halva stan är ju snart en enda stor kultur- och fritidsanläggning. Och hela klabbet ägt av kommunen och därmed skattebetalarna.
Den enda privata teaterföreningen i Vimmerby, Vimmerby Teaterförening, hotas däremot av nedläggning. Intresset från publikens sida har varit minimalt under hösten - inte ens kulturnämndens ledamöter har dykt upp på föreställningarna, inte ens de politiker som vill starta estetutbildningen vid Stångådalens gymnasium har varit där. Knappast riktigt färdigtänkt där heller. Lite Lucky Luke över det.
Lag mot konstkupper
Absolut inget fel på varken kultur eller fritid, vi behöver båda för att överleva, men den småpetige kanske tycker att kommunen borde lösa några andra småfrågor först; som det där med vård, skola och omsorg.
Vi har i vår tidning på den senaste tiden läst häpnadsväckande historier skrivna av anhöriga till boende på servicehus i Vimmerby - och stämmer bara en bråkdel av innehållet så är det alarmerande. Eftersom även anställda inom vårdinrättningarna kommit med liknande uppgifter så har vi absolut ingen anledning att tveka på uppgifternas sanningshalt.
Och det allra värsta är att den personal som nu får skäll genom att deras arbetsplats angrips är samma personer som jobbar så att ryggen värker och själen skriker. De gör sitt absolut yttersta men har otillräckliga resurser i form av personalstyrka och budget. Det borde finnas en lag på att kommuner inte får ägna sig åt miljonkonstkupper, fastighetsaffärer, omflyttningar och dimmiga visioner, om det samtidigt finns brister inom vård, skola och omsorg.
Det finns säkert en sådan lag också. Men vem bryr sig?
Inte Lucky Luke, i alla fall.

Alf Wesik
Läs mer om