Ifrågasätt alltid utgifter, nyanställningar och projekt med engelskklingande namn

"På sikt tror jag att Itsam är bra för för Vimmerby". Ja, så avslutar oppositionsrådet Helen Nilsson (s) i Vimmerby, sina kommentarer kring partiets ställningstagande i direktionsbråket. Sedan alla märkliga turer inom kommunalförbundet Itsam uppdagats, framför allt i denna tidning, har kommentarerna varit många. Och bittra.

Ledaren2013-12-12 07:54
Detta är en ledare.

Det är många som höjt sina röster och krävt fler och fler syndabockar, i takt med att skandalerna avslöjats en efter en. Och visst, det är väldigt lätt att passa på att dra egna synergieffekter mellan skandalerna i Itsam, direktionens ansvar och styrelse, snedstreck, direktionsledamöter. Att göra det hela till personliga vendettor.

Ifrågasätt alltid
Man ska dock akta sig för att dra för långtgående affärsmässigt praktiska slutsatser av vad som inträffat. Vi ska noga hålla isär Itsams verksamhet i stort, och vissa personer i ledningens förehavanden. Jag är inte beredd att avfärda hela bolagets verksamhet i dåtid nutid och i framtid - endast på grund av de fakta som flutit upp till ytan.

Det finns dock vissa saker som såväl alla i direktionen måste ta med sig i sitt fortsatta arbete, liksom alla andra politiker och ansvariga - och det är att ständigt vara mer källkritisk, att ständigt ifrågasätta det som först verkar vettigt och klokt. Bara för att någon är medryckande, karismatisk, vältalig och allmänt tjusig - så betyder det inte att han eller hon är framtiden personifierad.

Därvidlag har alla ett särskilt ansvar, alla som har fått mandat att pyssla med skattebetalarnas pengar. Ifrågasätt alltid alla utgifter, ifrågasätt alltid alla nyanställningar och alla nya projekt.
Särskilt om utgifterna är små, nyanställningarna är få och projekten har svårbegripliga engelskklingande namn.

Olika branscher
Man kan ändå dra slutsatsen att minst ett dussin, eller till och med ett tjog, politiker, revisorer och tjänstemän, borde ha dragit hårt i handbromsen långt tidigare. Och den här handbromsen kan förresten komma väl till pass även inom andra kommunala verksamheter.

Vi har alla dessa bolag inom de kommunala hägnen som jag verkligen vill höja ett varningens finger inför. Det har på senaste tiden formligen exploderat av interkommunala samarbeten. Förr i tiden var det i stort sett endast samarbete mellan olika kommuner på skolans område, där det inte fungerade att ha exakt alla utbildningar inom exakt alla kommuner, och att man därför korsvis betalade varandra för att at emot varandra elever.

Det var helt okej, även om även detta ganska ofta var en källa till diskussioner. Sedan dess samarbetas det dock inom en massa områden. Såväl inom möjliga branscher, som inom fullständigt omöjliga.

Accelererande problem
Jag är skeptisk. De kommunala bolag som verkar inom den egna kommunen, hukar sig allt oftare för offentlig insyn. De tar skydd bakom aktiebolagslagens insynsskydd. Allt medan de så vackert, så ögonen tåras, pratar om att bolagen minsann ska ha samma insyn som vilken kommunal förvaltning som helst.

Vi kan bara konstatera att bolagen påfallande ofta vänder kappan efter vinden. Är vidöppna för insyn när det passar sig, och är stängda som en mussla, när det är ljusskygga granskningar på G.

Problemet med de kommunala förbunden accelererar, det vill säga bolag som utöver tidigare direktiv, även samarbetar tvärs över en eller fler kommungränser. Som i Itsams fall. Det är olika bolagsdirektiv i olika kommuner, olika arbetssätt, olika politiska majoriteter osv., osv.

Blotta misstanken
Jag tror tyvärr det är så att vi förlorar mer på karusellerna, än vi vinner på gungorna. Med större bolag blir det längre bort till finansiärerna, det vill säga skattebetalarna. Det blir allt mer luddiga direktiv. Kort sagt, minskar kravet på personligt ansvar.

Och bara misstanken att det kan finnas oegentligheter, av ekonomiska, praktiska eller moraliska arter, bör stämma till eftertanke. Jag tänker exempelvis, som bara ett exempel i högen, på den effektiviserade inköpshanteringen, som förlagts till Västerviks kommun.

Jag misstror inte de tjänstemän som jobbar inom verksamheten. Men blotta misstanken att Vimmerbyföretag missgynnas räcker för mig. Eller Hultsfredsföretag. Inköpsavdelningar, liksom utvärderingar av upphandlingar bör ske inom den egna kommunens gränser.

Detta gäller särskilt inom verksamheter som inte enbart bygger på kalla fakta och regler, eller enkelt jämförbara kostnader och priser. Jag tror tyvärr vi kommer att få anledning att ytterligare kritiskt granska kommunala bolag, kommunala förbund, samt interkommunala samarbeten i framtiden.

Bra så, Nilsson
Då gäller det att politikerna står på fast mark, med ett ordentligt bärlager som stöd. Gungfly och gyttjig lermark, som i fallet Itsam, duger verkligen inte...

Helen Nilsson tror att Itsam på sikt är bra för Vimmerby. Bra att hon tycker så.

Sätt för all del dit alla stenhårt, varendaste en, som skott sig själva på skattebetalarnas bekostnad. Men låt oss ge bolaget en chans, med en ny jordnära och riktigt snål och bondförnuftig ledning. Låt det pågående exemplet på okontrollerat pengaflöde bli en dyrköpt läxa.

Alf Wesik