Ihålig demokrati när de som sitter med mandatet inte ens vill lyssna

Jag kan inte se agerandet från ledande partier och politiker i Kinda som annat än nonchalant och oförskämt. Jag kan faktiskt inte förstå hur de ska komma undan med någon sorts heder i behåll.

Ledaren2014-03-21 08:18
Detta är en ledare.

Horn- och Hycklingebor och andra invånare i södra Östergötland och norra Småland är med rätta mycket oroade för sin framtid. De får chansen att säga sin mening och diskutera den kanske viktigaste frågan för bygden inom de närmaste 20-30 åren.

De är typ en suck från att få en av Sveriges större vindkraftsparker bokstavligen rakt över sina huvuden, 18 vindkraftverk, vart och ett 200 meter höga.

Vad svarar politikerna på denna djupa oro - jo, de vägrar ens träffa dem. Förmodligen mycket eftersom det är Lars Karlsson, Folkpartiet, som tagit initiativet till mötet. Så nu blir resultatet att det endast är Lars Karlsson och Folkpartiet som ställer upp och diskuterar frågan på det offentliga mötet i Höganlid, liksom Sverigedemokraterna.

Tjuriga småbarn
Lars Karlsson har redan tidigare utmärkt sig i Kinda. För att vara en stark och mycket rakryggad politiker.

Han vägrar att låta sig spela med i beslut där demokratin sätts ur spel. Därför fick han ta konsekvenserna genom att stängas ute från den politiska majoriteten.

Jag menar, vad är det för agerande, att vägra ställa upp på ett möte där det ska diskuteras den uppgivenhet och vanmakt som återspeglas i insändare, debattartiklar, köksbordsdiskussioner, i hemmen på arbetsplatser?

Vad är det för politiker som inte vågar ställa upp och diskutera sina ståndpunkter? Vad är det för demokrati?

Som tjuriga småbarn, skulle jag vilja säga. En riktigt lättsinnig och överlägsen inställning till sina väljare och skattebetalare.

Alldeles för sent
Det här mötet, som jag talar om, hölls igår kväll, på torsdagskvällen. Jag vet inte när detta skrives, om politikerna från kristdemokraterna, miljöpartiet, moderaterna, centerpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, ändrade sig under torsdagseftermiddagen, och beslutade sig för att möta förskräckta Horn- och Hycklingebor öga mot öga, trots allt.

Men troligtvis inte. Varpå grundar jag denna till förvissning gränsande tro?

Jo, på det faktum att det på torsdagsförmiddagen damp ner ett mail här på redaktionen, ett mail från kommunstyrelsens ordförande Pia Tingvall (C).

Missförstå inte, det är bra att hon deltar i debatten så mycket som det bara går. Och vi publicerar givetvis hennes åsikter. Inlägget kan läsas i sin helhet på annan plats på denna sida.

Det märkliga är att tidsbegreppen inte stämmer. Hon har tillsammans med ett knippe ledande partier i Kinda skrivit ett "bemötande av debattinlägg från Folkpartiet tisdagen den 18 mars i denna tidning". Det är ju faktiskt alldeles för sent, att rada upp en kravlista, som tidigast i fredagstidningen - med tanke på att mötet var på torsdagen.

Nåväl, i "bemötandet" skriver hon att hon inte ämnar delta eftersom hon tycker att 1) hon inte i god tid fått korrekt information om vad den ska handla om och var, samt 2) att alla som ska delta gemensamt kommer överens om formerna, liksom slutligen 3) att den moderator som ska leda debatten är neutral.

Motarbetar invånarna
Hon skriver att det sättet på vilket Folkpartiet i Kinda agerat i denna fråga är odemokratisk och visar bristande respekt för såväl medborgare som för förtroendevalda. Sedan avslutar Tingvall kärnfullt "ingen av oss avser delta".

Återigen, tidigaste tekniskt möjliga publicering är i fredagstidningen. Mötet var alltså dagen innan.

När det gäller hennes avslutning om att Folkpartiet agerar odemokratiskt och visar bristande respekt - så överlämnar jag avgörandet till Horn- och Hycklingeborna. Vem är det som agerar odemokratiskt, de som deltar i mötet, eller de som stannar hemma?

Det är ju märkligt att det ska vara så förtvivlat svårt för politiker att inse att deras primära uppdrag är att tillgodose invånarnas intressen, inte motarbeta dem.

Det är mycket märkligt att kommunalrådet Tingvall och hennes bundsförvanter tar så lättvindigt på Horn- och Hycklingebornas oro. Agerandet kan närmast rubriceras som nonchalant.

Folkpartiets debattinlägg var förutom Lars Karlsson, underskrivet av partikollegorna Jörgen Nord och Marie Levin. De förtjänar alla stort beröm för att de vill ta alla chanser som bjudes, för att ytterligare höra vad den allra närmast berörda befolkningen säger.

Ihålig demokrati
När det gäller sakfrågan så får jag inte ihop det alls. Vi har å ena sidan Kungliga Vetenskapsakademien, som av de allra flesta anses vara den organisation i landet som vet mest och bäst om vetenskaplig forskning. Akademien som förresten stiftades år 1739, har även som huvuduppgift att "sprida vetenskaplig information i alla former". Det gör nu ledamöterna via dess energiutskott, de är oroade för den massiva utbyggnaden av väderberoende vindkraft och har uttryckt det i såväl rapporter som debattartiklar.

Vi har å andra sidan politikerna i Kinda som är så säkra på att de har rätt, att de inte ens behöver diskutera saken. De kör över den lokala opinionen utan pardon, utan att ställa upp på mötet, utan att lyssna på deras åsikter.

Det finns tyvärr flera stora frågor i vår värld för närvarande, där demokratin visserligen följs, men där resultatet kan ifrågasättas. Detta är en sådan fråga.

Irritationsmoment
Ska man bygga ett trädgårdsskjul får det inte placeras för nära tomtgränsen eftersom grannens utsikt kan störas. Vindkraftverk är okej.

Om fladdermöss kan komma till skada så stoppas vindkraftsparker. Om Hornbor löper risk för skada spelar mindre roll.

Strandskyddet i Sverige är massivt. Alla svenskar ska få chansen att njuta av vår gemensamma natur. Vindkraftverk, stora inhägnade skogsytor, gigantiska betongkollosser till fundament, blinkande ljus och ständigt murrande ljud... tja, det är helt okej.

Jag anser det vara en ihålig demokrati när de närmaste drabbade inte själva har något sorts veto mot liknande ingrepp i sin vardag. Vetot har istället politiker som inte ens vill delta och diskutera mandatet. En riktigt otäck sanning. Alla vet vi hur en liten vardagshändelse kan irritera så till den milda grad. Tänk att tvingas leva resten av livet med 18 gigantiska irritationsmoment inpå knuten.

Alf Wesik