Infekterad skoldebatt i Vimmerby

Vimmerby Tidnings redaktionschef, Alf Wesik, kommenterar skoldebatten: "Får känslan av att Birgitha Sahlin har tappat kontrollen."

Ledaren2015-09-23 09:41
Detta är en ledare.

Om förvaltningschefen vid barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby, Birgitha Sahlin, behandlar alla åsiktsskillnader, som hon behandlar Gudrun Brunegårds och hennes divergerande uppfattning om cheforganisationen inom förvaltningen - så får man onekligen känslan av att hon tappat kontrollen.

Vi står för närvarande inför stora ekonomiska problem inom kommunen och många förvaltningar, bland annat barn- och utbildningsförvaltningen, BUN. Det är många otroligt jobbiga beslut som måste tas - och det innebär en hel massa ännu jobbigare diskussioner.

När det dessutom handlar om frågor där skolor är inblandade i allmänhet, och skolbarn i synnerhet, så blir det extra känsligt.

I det läget fungerar det inte att som Sahlin, beskylla en ledande politiker i kommunen - i detta fallet Gudrun Brunegård, för att brista i respekt och kunskap.
Jag tycker det är mycket bra att Birgitha Sahlin belyser fakta om saker och ting kring hennes ansvarsområde, och på så sätt belyser den svåra debatten i ämnet som pågår.
Men att därifrån tippa över gränsen och hänge sig åt personliga åsikter anstår inte en ledande kommunal tjänsteman.

Ordningen är sådan inom den kommunala organisationen att väljarna väljer politiska partier och i en förlängning politiker. Dessa politiker har bland annat som uppgift att slå fast vilken organisation kommunen ska ha, från ledande tjänstemän och vidare till varje medarbetare.

Dessa beslut ska grundas i hårt fastslagna processer som ska säkra att de demokratiska spelreglerna följs. Tjänstemännen ska därefter göra vad de kan för att på olika sätt dels sköta de jobb de har fått sig ålagda, dels serva politikerna med erforderliga fakta om utvecklingen.

Det åligger således inte tjänstemännen att försöka påverka den demokratiska processen med personliga politiska värderingar. Däremot uppskattas som sagt att fakta presenteras och att rena felaktigheter kommer upp i ljuset.
Denna gång nöjde sig inte Birgitha Sahlin med detta, utan "kryddade" sina faktauppgifter med personliga åsikter om politikern i fråga. Hon säger sig bli ledsen över den "brist på kunskap och respekt som Gudrun Brunegård visar genom att offentligt gå ut och föreslå att ta bort ett antal mellanchefer".
Gudrun Brunegård har all rätt i världen att tycka vad hon vill.
Jag har ingen uppfattning om det i sakfrågan är Sahlin eller Brunegård som har rätt. Det råder säkert massor av olika åsikter om den saken.

Däremot hoppas jag verkligen att inte alla beslut på chefnivå kryddas med personliga åsikter om förslagsställare, underchefer och förvaltningens personal. Om så är fallet är det svårt att ta några fakta alls, som lagts fram i den svåra processen om bantning av skolantalet i kransorterna - på något som helst allvar.

Birgitha Sahlin skriver att "i de framgångsrika skolkommunerna har man bra ledare, bland både politiker och chefer".

Absolut. Så är det. Något för Sahlin att tänka på.

Alf Wesik