Ingen får vara nöjd med en övertrassering på 3,5 miljoner

När detta skrives har centern i Vimmerby inte haft sitt planerade tisdagsmöte för styrelsen ännu, där bland annat olika viktiga valfrågor ska diskuteras. När detta läses, har mötet hållits.

Ledaren2010-03-03 07:37
Detta är en ledare.

Jag hoppas att centern tagit de senaste dagarnas alarmerande opinionsrapporter på fullaste allvar. I det fall centern har för avsikt att behålla makten i Vimmerby, duger det absolut inte att blunda för verkligheten - och ständigt hänvisa till att riksdagsvalet är en sak, och kommunvalet är en annan.
Självklart är det två olika val, men människors åsikter spiller alltid över från det ena till det andra.
Jag har uppfattningen att centern vinner sina flesta röster på att vara ett klokt parti. På att tänka först och handla sedan. Lite vanvördigt kan denna livsfilosofi kallas för sunt bondförnuft. Men det är sannerligen inget att skämmas för, det är en jordnära och förnuftig inställning som vinner i längden.

Prioriterade satsningar
En grund till förnuftigt kommunstyre är återhållsamhet. Och då menar jag inte på något annat plan, än det kommunalekonomiska.
Det går upp och ner för de kommunala inkomsterna, som ju kommer i form av skatter, statsbidrag och avgifter. Det går upp och ner med de kommunala utgifterna.
Därför är det bättre för politikerna att komma till styrelserummen iförd arbetsoverall, än spenderbyxor. En sak är att som kommunal majoritet ta beslut om att lägga ut massor av miljoner på gymnasierenoveringar och liknande, om det är så att alla andra kommunala basbehov är uppfyllda är avklarade. Som till exempel kultursatsningar, barn- och äldresomsorg, sociala trygghetsplikter, konsumentrådgivning, grundskolesatsningar, hemtjänstpersonal, näringslovssatsningar som lokal- och markexploatering, med mera, med mera.
Jag uppfattar tyvärr inte situationen som sådan. Jag får så gott som dagligen olika propåer mig berättade eller inskickade, som talar om brister på än det ena, än det andra. Någon ansvarig kanske protesterar och menar att det inte går att ena stunden tala om ekonomisk återhållsamhet, andra stunden om att en massa olika kommunala verksamheter måste tillföras mer pengar.
Jodå, det går alldeles utmärkt. Detta genom att följa den ytterst enkla politiken att kommunens grundåtaganden måste klaras av först. Till det finns det alltid pengar nog. Sedan får politikerna ta beslut om andra satsningar, om extravaganser, om det finns något över.

Politiskt självmål
Jag blir således mycket bekymrad när vi nu kan summera renoveringen av gymnasieskolan. Det är för mig helt obegripligt att en renovering av en fastighet i den här storleksordningen kan få kosta ett sådant enormt belopp som 110,5 miljoner kronor - utan att kommunens för den skulle får ett landmärke att verkligen vara stolt över, en byggnad som i arkitektur och stil och utstrålning kan locka med bara sin uppenbarelse.
Jag blir ännu mer bekymrad när den garanterade slutsumman, trots att den är gigantiskt, inte klaras. Övertrasseringen ligger redovisat på drygt 3,5 miljoner kronor.
Som mest bekymrad för centerns del i allmänhet och kommunens del i synnerhet blir jag när Bo Svensson, nämndansvarig centerpolitiker, avfärdar de 3,5 miljoner kronorna på följande vis; "Jag är absolut nöjd, vi är mycket nöjda med byggnationen".
Jo, visserligen kan Bo Svensson och övriga politiker som beslutat om gymnasierenoveringen vara nöjda med själva byggnationen, men det ekonomiska överdraget kan ingen vara nöjd med.
Det är politiskt självmål.
Särskilt som maxbeloppet garanterades gång på gång av ansvariga, mest på grund av att kritiken mot byggbeslutet var så massiv inför byggstarten. Alla hänsyn hade tagits, utlovades det.

Inga extravaganser
Övertrasseringen på 3,5 miljoner kronor skulle räcka till en massa varmkorvar till våra små dagbarn, de skulle räcka till TV-apparater på vartenda äldreboende, de skulle räcka till sju ytterligare anställda inom hemtjänsten under ett år, bara räntekostnaden på denna icke budgeterade merkostnad skulle räcka till en permanent hemtjänstanställd.
Det är verkligen inte sunt bondförnuft att resonera som så att ifall den totala summan är gigantisk, så kan merkostnaden också få tillåtas vara stor.
Det är helt enkelt ansvarslöst att resonera på det sättet - och tyvärr tror jag inte procentsatser och totalsummor, och jättenöjda miner, imponerar särskilt stort på väljarna i höstens val.
Om just detta, och liknande högtflygande drömplaner, hoppas jag verkligen gårdagens styrelsemöte i centern handlade.
I annat fall är det nog dags att kalla in ytterligare ett snabbt sammanträde.
Dra på arbetsoverallen, se till att få ut skutan på djupt vatten och hissa alla segel, istället för att försöka paddla runt bland grynnor och skär.
Eftersom Vimmerby är en utpräglad landbygdskommun, med en otroligt god potential när det gäller näringsliv, handel och turism, är det avgörande att centern och övriga borgerliga allianspartier lyckas behålla sitt grepp om majoriteten.
Det finns ett mycket enkelt sätt att åter nå denna position, det gäller bara att lyssna på invånarnas önskemål, och framför allt se till att kommunala basåtaganden är avklarade innan det ges utrymme för några som helst extravaganser.

Alf Wesik