Ingen partipolitisk fråga - mycket viktigare än så

Det går inte riktigt ihop att ena stunden hävda att likviditeten är god, att det blev finfint tillskott i kassan när Näs Prästgård och Målen såldes, och i andra stunden påstå att skatten, eller avgiften som det så vackert heter, måtte höjas med 40 öre.

Ledaren2006-05-18 06:58
Detta är en ledare.

Det går inte ihop att säga att kyrkan ska bygga ett nytt församlingshem för 21 miljoner och för detta ändamål uppta ett lån på 14 miljoner, och samtidigt hävda att en eventuell skattehöjning inte har något med församlingshemsbygget att göra.
Inget fel att ha högtflygande planer, men så världsliga ting som att bygga nya administrativa lokaler bör stanna på marknivå. I tider när kyrkan är utsatt för stora påfrestningar och det diskuteras utträde till höger och vänster är det oklokt att utmana ödet, på detta sätt.

Fick krypa
Det började med illavarslande planer på att riva en flygelbyggnad till församlingshemmet därför att delar av den drabbats av mögelangrepp. Många reagerade starkt på de radikala planer som vissa kyrkopolitiker omedelbart förde fram, det vill säga; riv hela flygeln och bygg ut församlingshemmet istället. Detta istället för det vi andra upplever som självklart, nämligen att renovera det mögelangripna partiet och sedan vara nöjda med att åter få tillträde till gamla anrika, vackra lokaler.
Opinionen blev alltför massiv och kyrkopolitikerna fick krypa till korset, om uttrycket tillåtes. Men detta först sedan länsrätten och länsstyrelsen motsatt sig rivningen av kulturella skäl. Det är oroväckande dels att kyrkopolitikerna inte verkar inse hur stort det kulturella värdet är särskilt inom kyrkans område, dels den stora dragkraft som materiella ting och byggnader verkar ha.
Ingen partipolitik
I detta läge är det naturligtvis viktigt för kyrkan att med alla medel försöka behålla de själar som står för fiolerna. Det kan synas som om 40 öres skattejusteringar, eller avgiftsjustering, uppåt eller nedåt inte har någon större betydelse. Men i tider när så många lever på marginalerna kan det bli högst kännbart och det direkt avgörande steget. Ett steg som kan vara rent förödande för församlingen. Och det blir ändå hundralappar varje månad efter skatt, även för familjer med normala inkomster.
Vissa personer har bestämt sig för av ideologiska eller andra skäl, att träda ur den svenska kyrkan, när den möjligheten uppenbarade sig. Dessa personer kanske inte kan räddas kvar genom att kyrkan hushållar bättre med byggplaner och ekonomi, men övriga, de som så att säga står och väger. De med ena foten kvar i kyrkorummet, och den andra utanför.
Allvarlig fråga
Det är givetvis inget fel i tankarna på en förnyelse och utveckling av kyrkans verksamhet. Inte heller i planerna på bättre arbetsmiljö för de anställda, men sättet - det är sättet och satsningen som väcker känslor.
När ledamöterna i kyrkonämnden ställer sig eniga bakom planerna på renovering av församlingshemmet och flyglarna, samt nybyggnad av nya administrativa lokaler, så kommer det sålunda inte att bli någon direkt partipolitisk valfråga, men så brukar det vara inom kyrkan, att frågorna och åsikterna skär rakt igenom partier och allianser. Nej, detta är en betydligt allvarligare fråga än så, här står hela trovärdigheten för kyrkans nuvarande politiker på spel, och därmed kanske kyrkans framtid i Vimmerby.

Alf Wesik