Inget motiverar ytterligare ett kommunalråd i Vimmerby

Det går att analysera valresultatet exakt hur mycket som helst. De så kallade experterna står i kö för att i alla medier kommentera procentsatser och förändringar - och vilka som byter partier, från vem till vem. Och varför. Det märkliga är dock att experterna just efter valet verkar veta exakt vad respektive parti gjorde för fel i valrörelsen. De har plötsligt fått en drös av insikter, som de veckan innan valet inte hade en aning om.

Ledaren2006-09-22 06:53
Detta är en ledare.

Men de har en ganska tacksam roll också, experterna, för vad de än säger, så kan ingen säga emot och med objektiva fakta överbevisa dem. Tack vare valhemligheten i detta land - alltså förfarandet att samtliga medborgare röstar anonymt, att ingen kan se på valsedeln vem som lämnat dem, eller hur personen har röstat - så kan ingen heller säga hundraprocentigt vad som är rätt eller fel.

Fick stå tillbaka
Ta alltså alla tvärsäkra analyser med en nypa salt. Exempelvis följande lilla "faktaredovisning";
Vi kan dra några direkta slutsatser av valresultatet i vår region. I Vimmerby exempelvis, tror jag vi kan se en skillnad gentemot tidigare val. Partitillhörigheten är inte lika helig längre och politikerna måste förstå att även de "små frågorna", de som av ambitiösa och ideologiska politiker inte upplevs som de allra största och viktigaste - spelar stor roll. I Vimmerby har folkopinionen under gånga mandatperioden tydligt sagt ifrån vad gäller Astrid-statyer, kommunala flyttkaruseller - varav turistbyråflytten var viktigast - torgutformningen, kylmat-frågan, Södra Vi-infarten, Näs-frågan, med mera, med mera. Det går inte längre att strunta i dessa frågor och hoppas att partitrogenheten vinner i det långa loppet.
Folk minns och folk visar sitt missnöje betydligt mer öppet i dagens samhälle. Och det ska vi vara glada för. Politikerna är medborgarnas ombud och det är därför deras skyldighet att lyssna på sina "uppdragsgivare".
Samma sak i landstinget. De "stora, tunga" frågorna som ekonomi, budget i balans, vårdköer och liknande fick stå tillbaka i Vimmerby för mindre och lokala frågor, som utökad jourtillgång till akut sjukvård, vilket utlovades i valrörelsen inför 2002 års val, men alltså icke infriades.

Bredare inflytande
Således har socialdemokraterna lokalt i Vimmerby lyckats profilera sig i de frågor där opinionen varit tydligt framträdande. Visst är det så att det alltid är lättare att vara i opposition eftersom man då oftast inte "tvingas" genomföra och finansiera sina förslag. Men så enkelt ska väl inte sossarnas engagemang i de aktuella frågorna avfärdas.
När samma parti nu suktar efter en kommunalrådspost, ofta kallade oppositionsråd, är det däremot annorlunda. I den frågan tror jag bestämt inte partiet har läst av den folkliga opinionen på ett riktigt sätt. Allt talar för att Vimmerbyborna inte vill ha en svällande budget och fler utgifter att finansiera - med all sannolikhet är det precis tvärt om.
Med årets valresultat tror jag inte heller att ärendena kommer att vandra helt spikrakt genom de politiska korridorerna. Jag tror att det blir betydligt vanligare att kommunstyrelsens arbetsutskott tvingas konstatera att deras majoritetsförslag oftare ifrågasätts och kanske röstas ner i högre instans såsom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Och det är bra att fler politiker får större inflytande - och därmed en större väljarkrets. Läs fler invånare och mer inflytande.

Igår, idag och imorgon
Ett fortsatt lokalt krav på en kommunalrådspost, till säg 75 procent, som det talats om, kommer således att slå tillbaka på partiet. Dessutom kan ju en del av årets goda valresultat direkt tillskrivas det faktum att Vimmerbypartiet samt Arbetarlistan helt upphört. Utan att göra anspråk på några expertkunskaper kan konstateras att Arbetarlistans cirka 200 väljare så gott som samtliga gått till antingen vänsterpartiet eller socialdemokraterna. Och Vimmerbypartiets cirka 600 röster har säkert spridits över hela den politiska blomsterfloran. Men eftersom partiet kan kategoriseras under rubriken "Missnöjesparti", så gick förmodligen en majoritet till motsatt sida än den för stunden styrande.
I valet 2002 fick de fyra borgerliga partierna 4 890 röster, och i valet 2006 fick de fyra borgerliga partierna 4 907 röster. Visserligen var det 130 fler röstberättigade i detta val, jämfört med 2002, men å andra sidan var det hela 160 flera blanka och ogiltiga röster.
Det finns icke något i dessa uppgifter som motiverar en kommun i Vimmerbys storlek att ha ytterligare ett kommunalt finansierat kommunalråd/oppositionsråd. Min fasta övertygelse är att inte ens de socialdemokratiska väljarna i Vimmerby kommun vill ha två kommunalt arvoderade råd - som i slutändan finansieras på bekostnad av andra kommunala angelägenheter.
Observera att de ovan redovisade synpunkterna uttrycks idag, men är desamma som för en vecka sedan och kommer att vara desamma om en vecka.

Alf Wesik