Inte ens chansen för högvinst finns kvar

Jag kan visst förstå att även de små utgifterna förskräcker i det skick Vimmerby kommuns ekonomi för närvarande befinner sig i. Men när man ser olika satsningar och olika utgifter, alla anställda och ideliga flyttkalas runt de kommunala boningarna, ter sig ändå avslaget till flygplatssatsningen i Hultsfred märklig. Och defensiv i överkant.

Ledaren2004-06-30 07:15
Detta är en ledare.

Kommunalrådet Leif Larsson, (c), utryckte sig mycket starkt och bra för ett fortsatt obrutet samarbete med Hultsfreds kommun när det gäller flygplatssatsningen. Men alla hans argument föll platt till golvet när det var dags för omröstning, cirka fem i tolv på natten.
Fem i tolv, symboliken kunde inte ha varit tydligare. Nu får Hultsfreds kommun själv ta investeringar för att försöka hålla flygplatsen vid liv - och detta i ett ekonomiskt läge som om möjligt är etter värre än i grannkommunen Vimmerby.

Fruktansvärt kortsiktigt
Det känns verkligen bakåtsträvande att inte satsa dessa fåtal miljoner på flygplatsen i Hultsfred. Den vänstra flygeln i kommunfullmäktige var så gott som enigt emot fortsatta investeringar i Hultsfred och den borgerliga gruppen var splittrad.
Miljonbelopp på utgiftssidan svider visserligen om uttag redan gjorts i större omfattning än insättningar presterats, men om inte kommunerna och regionen satsar något, finns inte heller chansen att vinna.
I ett kärvt läge för en industri kanske det känns frestande att dra ner på utvecklings- och projekteringsavdelningarna för att "köra på i samma gamla fotspår" som alltid. Men det är fruktansvärt kortsiktigt och oerhört dumdristigt att tänka så. Produktutvecklingen är alltid ett företags viktigaste investering, i mot- och medgång.
Helt steg tillbaka
Satsningen på en flygplats i Vimmerby- och Hultsfredsregionen kan jämföras med en produktutveckling. Det är inte säkert att all satsad möda betalar sig i form av en succéprodukt, men chansen finns i alla fall. När Vimmerby kommun så taffligt säger nej till grannkommunen Hultsfred att fortsätta "produktutvecklingen" som består av en egen flygplats, så skärs snabbt men effektivt, den lilla chansen att vinna, som finns, helt av. Det handlar inte om några stora pengar och som Leif Larsson så riktigt sade i debatten inför omröstningen; "inga infrastruktursatsningar i Sverige går med vinst, och den enda flygplats överhuvudtaget, som kan uppvisa vinster, är faktiskt Arlanda".
Det är en sorglig dag för näringslivet i Vimmerby och i Hultsfred, det är en sorglig dag för samarbetet över kommungränserna. Inte ett halvt steg tillbaka i utvecklingen, utan ett helt.

Alf Wesik
Läs mer om