Inte ett ord om landets motor

I en ledare den gångna veckan påtalade vi att regeringen Göran Persson måste söka sig mot de borgerliga partierna för att få stöd för en lokaliseringspolitik som ger tillväxt i landet. Sverige har inte längre råd med att låta extrempartier, som miljöpartiet, ha inflytande över landets ekonomi. Detta har föranlett miljöpartisten Krister Segergren i Locknevi utanför Vimmerby att i en insändare föra partipropaganda för sitt parti.

Ledaren2003-09-30 07:31
Detta är en ledare.

Men inte med ett enda ord nämner han hur landet ska få ordning på ekonomin. Han struntar blankt i om kommuner och landsting inte klarar att ge medborgarna en bra service.
Han struntar blankt i om småföretag drabbas av nya bördor. Han vill införa nya sociala reformer, något vi idag inte har råd med. Vi har inte ens råd att leva upp till de reformer som redan finns.

Drabbar glesbygden
I stället vill han ha skatteväxling, som främst drabbar människor i glesbygden, människor som är beroende av egna bilar och hårt drabbar småföretag i glesbygden. I skatteväxlingen ligger bland annat en kraftig höjd skatt på bensin och olja.
Krister Segergren vill införa friår, en ny reform som visserligen prövats på ett fåtal platser, men som kostar pengar som idag inte finns.
Tillväxt bygger på att det finns jobb åt alla. Att människor med starta-eget-idéer får stöd och hjälp för att förverkliga sina idéer. Lättnader för småföretagen så att de får råd att bygga ut och därmed också anställda fler.
Näringslivet är vår ryggrad, utan den kommer vi inte att klara alla de sociala reformer som redan finns, typ omsorg, men också skolan.
Nej, Krister Segergren, Sverige skulle klara sig bra mycket bättre utan miljöpartiets inflytande. Därför bör statsministerns säga upp ingångna samarbetsavtal med miljöpartiet och vända sig till partier som har ekonomiskt ansvar.

Statliga jobb till Kalmar län
Riksdagsman Agne Hansson (c) i Gamleby har allt sedan han första gången invaldes i riksdagen kämpat för att Kalmar län också ska få del av all den statliga verksamhet som finns.
Han var en av tillskyndarna för riksdagens beslut om utlokalisering av statliga verk. Exempel på sådana är Vägverket till Borlänge, Jordbruksverket och skogsstyrelsen i Jönköping.
Men Kalmar län har de senaste tio åren inte fått ett enda verk. Detta trots att 88 nya verk tillkommit eller gamla verk gjorts om.
Nu kräver Agne Hansson att riksdagen ska ta ett beslut om att Kalmar län de kommande fem åren ska få 2 000 nya statliga jobb till sig.
Det är ett rimligt krav och Hanssons förslag verkar vara väl underbyggda.

Rolf Johnzon

Läs mer om