Inte mindre solidariskt att stanna i Kinda över vintern

Rosmarie Nelson Ekerå ikläder sig rollen av demokratins försvarare när hon på denna sida i gårdagens tidning, försvarar den Afrikaresa, som ett gäng glada politiker och kommunanställda i Kinda, ska bege sig ut på.

Ledaren2007-02-03 05:28
Detta är en ledare.

Nelson Ekerå är centerpartist och förste vice ordförande i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige. Men den positionens självklarhet skrädde hon verkligen inte orden, när hon påminde socialdemokraterna i Kinda, om Olof Palme solidaritetsarbete ute i världen. Hon sade sig helt enkelt bli skrämd över de åsikter som motståndarna till resan förfäktar. Eller som hon själv uttrycker saken; "Vad har hänt med socialdemokraternas solidaritetstankar och intresse för demokrati, bistånd och internationella kontakter?"

Svepande formulering
Tyvärr övertygar inte de starka orden, eller de ännu starkare liknelserna. Tyvärr ekar de ihåligt och i vissa fall dessutom falskt.
Det handlar inte om någon tävling om vem som är noblast, eller mest solidarisk i tanke och gärning. Varken undertecknad eller Nelson Ekerå kan naturligtvis svara på vad invånarna i Kenya och Kimilili verkligen vill. Tyvärr är det ytterst svårt att få svar på de frågorna eftersom de som är mest nödlidande och de som är mest utsatta sällan, läs aldrig, får tillfälle att komma till tals.
Nelson Ekerå menar att "det visat sig att kontakter på styrandenivå starkt bidragit till att motverka korruption och vanstyre". Det är en ytterst svepande formulering som fler än jag ställer mig tveksam till. Särskilt med tanke på de förhållande som råder i landet.
Utan vattentoa
Men ännu mer oroande är att Rosmarie Nelson Ekerå tycks tro att resan är gratis - bara för att Sala Ida står för notan. Nelson Ekerå borde som borgerlig politiker veta bättre. Det är SIDA som står för fiolerna och Sala Ida fördelar dem. Men skattepengar lika fullt, inbetalade av dig och mig, och alla andra Kindabor, bland annat.
Det som är märkligt i detta ärende är att det är socialdemokraterna i Kinda som tycker att Afrikaresan faller utanför den kommunala kompetensen. Annars brukar det vara just vänstersidan som brukar applådera aktiviteter betalade via skattsedeln.
Att sedan Rosmarie Nelson Ekerå betonar att det verkligen inte rör sig om någon semestertripp "med lång resa och primitivt boende utan vare sig el och med torrtoa", gör inte saken bättre.
Tuffa resor
Avslutningsvis säger hon sig skämmas över att vara Kindabo "om detta är socialdemokraternas i Kinda syn på hur vi ska förhålla oss till globala problem". Det står naturligtvis all fritt at skämmas över vad de vill - själv tackar jag högre makter för att inte politiker och tjänstemän i alla svenska kommuner och landsting bestämmer sig för att bedriva nödhjälp och solidaritet genom resor fram och tillbaka över jordklotet.
Biståndsminister Gunilla Carlsson får kritik för att hon reste till Afrika för att träffa lokala politiker. Notan blev 600 000 kronor för skattebetalarna. Hon säger också att själva resan var svår och tog cirka 25 timmar.
Andra projekt som SIDA varit inblandade i är ett välgörenhetsjippo i Sydafrika hösten 1999. I ett miljonprojekt uppträdde Dr Alban och The Real Group på Orlanda Stadium i Soweto. Publiken var entusiastisk - dock något blygsam, endast tre betalade.
Nu senast fick vi veta att SIDA via svenska skattebetalare finansierat räkningen av antalet kommunanställda i Kongo-Kinshasa. 22 miljoner skattekronor användes till ändamålet. 15 miljoner kronor användes till ospecificerade konsultuppdrag. Inget resultat av folkräkningen har redovisats och landet är fortfarande lika korrumperat - trots den svenska storoffensiven.
All sådan form av biståndsarbete måste stoppas - trots att de ihärdigt försvaras av sådana som själva deltar. Vi måste se till att vi som bor i ett överflöd hjälper dem som har det tufft - men det sker inte genom resor, besök, utvärderingar och återbesök.

Alf Wesik