Inte värdigt Vimmerby att börja jaga efter korvören

Visserligen har kommunerna i Sverige i allmänhet haft ett mycket bra år rent ekonomiskt. Detta skapar ett politiskt andrum för fler än en majoritetskoalition.

Ledaren2017-03-14 14:43
Detta är en ledare.

Men det finns därför ingen som helst anledning att slå sig till ro. Det föreligger ett stort investeringsunderskott i många svenska kommuner.

Inte minst när det gäller infrastruktur i form av i första hand bredbandsutbyggnad till alla avkrokar och hörn i respektive kommun. Likaså är det i allmänhet stora brister på byggsidan.

Kommuner har i många fall dyra och mycket tidskrävande uppgifter framför sig att ta fram lämpliga områden för bostadsbyggande, för villor och flerbostäder, liksom för industrier.

Vi vet därmed att det är riktigt stora investeringar som ligger i pipelinen, vare sig politikerna vill eller inte. Vare sig de är röda, gröna, blå, gröna eller färglösa. Vare sig det ekonomiska utfallet för just 2016 blev bra eller skitdåligt.

Själva skyldiga

Att i detta läge göra, som allt fler kommuner, börja jaga kaffepengar genom att försöka vara dumsnåla, är ingen bra lösning. Jag ser allt oftare exempel på att kommunerna försöker spara på sina utgifter genom att ostbackehyvla sina organisationer, såväl på tjänstemannasidan, när det gäller förvaltningar och administrationer, som på den politiska sidan, med antalet nämnder och styrelser.

I Vimmerby finns det tankar från den blå-röda majoritetens sida att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige från nuvarande 49 till... ja, det vet vi inte. Max antal ledamöter i kommunfullmäktige är 61 och miniantalet är 21. Reglerna säger att en kommun i Vimmerbys storlek får ha som minst 31 ledamöter.

De argument som förs fram i bantarlägret, är att det ändå bara är ett fåtal ledamöter som debatterar i samband med sammanträdena. Det stämmer, men det är ett faktum som oftast de som snackar hela tiden själva är skyldiga till.

Det blir inte ett dugg bättre förrän partierna själva skärper sig. Vi har alla olika intresse- och kunskapsområde.

Sprid era gracer, låt ledamöterna bli talespersoner i frågor som engagerar just dem, istället för att de vanliga linslusarna ska klampa in och ta över.

Allt för lika

Jag själv är som exempel väldigt intresserad av snooker, samt bilföretaget Volvos allra tidigaste historia, från 1919 och fram till 1927, när den första serietillverkade bilen såg Göteborgs ljus.

Jag skulle bli riktigt sur om jag vid ett middagsbord, inte tilläts tala om Ronnie O´Sullivan eller Assar Gabrielsson, om något av ämnena kom på tal, bara så där.

Jag tror dessutom att det skulle bli ännu svårare att locka nya personer, unga som gamla, damer som herrar, att engagera sig politiskt. Varför? Jo, därför att det med färre politiker och färre förvaltningar, blir ännu färre personer som får på sin lott att sköta allt mer av snacket.

Enligt min mening är det alldeles för lika kommunorganisationer runt om i landet. Detta trots att kommunerna i allmänhet utvecklas åt helt olika håll. En del kommuner blir boendekommuner, där pendling och infrastruktur är viktigast, andra blir turismkommuner, med allt vad det innebär, en del blir servicecentrum för en stor landsbygd runt omkring, en del blir industriorter, och så vidare.

Det är dags nu, nästan ett halvt sekel efter kommunreformen, att kliva ur denna one-size-fits-all, och tänka mer individuellt.

Mer specialiserade

Kommunerna bör därför, istället för att jaga korvöre genom att minska antalet ledamöter, analysera sina framtida tillgångar och brister. Det bör inledas ett omfattande remissarbete genom att varje kommun slår fast vad den är bäst på på vilka områden den kan expandera, på vilka områden den kan bli bäst i landet, i den helt avgörande konkurrensen om framtida själar.

Detta är något som bör diskuteras i alla instanser. Detta är något som bör bli lika viktigt för kommunerna som de långsiktiga planarbeten. Och jo då, jag vet att det slarvas även med den saken.

När alla kommuner väl har analyserat sina tillgångar är det dags att forma förvaltningsorganisationerna efter detta.

När detta har skett följer sedan de politiska nämnderna som ska bestämma över respektive förvaltningen, på köpet.

I detta läge bör blicken inte fästas blint på nästa mandatperiod, utan istället 15-20 år framåt i tiden. Jag tror att Sverige i framtiden kommer att bestå av mer specialiserade kommuner, och jag tror på en framtid på landsbygden.

Varumärke

Att bara haspla ur sig att "vi kan spara x antal hundra- och tusenlappar" på att göra högsta beslutande församlingen mindre, luktar bara desperation. Det är inte värdigt Vimmerby för här finns definitivt ingen som helst anledning till desperata hastverk.

Ingela Nilsson Nachtweij (C), har helt rätt när hon ställer sig tveksam till Helen Nilssons (S) och Tomas Petersons (M), 5:2 diet.

Vimmerby har unika förutsättningar att bli en av orterna som klarar sig finfint. Vi har en underbar handel, vi har extremt finfina industrier, vi har en pittoresk och mysig stadskärna, vi har turismen som bara växer och vi har dessutom Sveriges allra bästa varumärke.

Fullt i klass med Volvo.