Investeringsplanerna genererar massor av goda synergieffekter

En dag som denna är det verkligen på sin plats att brista ut i spontana glädjeyttringar. Vimmerbys alla möjligheter och kvalitéer har spridit sig inte bara inom landets gränser.

Ledaren2007-04-27 06:46
Detta är en ledare.

Danskarna har redan investerat stora pengar i handeln med Jem & Fix och till vissa delar danska Arla Foods och nu investerar norrmännen i boendet, genom den norskägda hotellkedjan Choice Hotels Skandinavia AS.
En kvarts till en halv miljard ska investeras och näst efter den stora Arla-etableringen är detta den enskilt största investeringen som någonsin företagits i kommunen. Hotellbyggnationen kommer att generera en massa positiva synergieffekter inte bara under själva byggnationen, utan även senare under driften.
Förutom att 50-60 personer får sysselsättningen vid anläggningen, breddas arbetsmarknaden med vissa helt nya branscher och yrkeskompetenser. Dessutom kommer verksamheten som sådan att generera sysselsättning åt redan befintliga företag i regionen.
Det kanske viktigaste är att hela besöksnäringen kommer att få ett ordentligt lyft. Det finns stora chanser att Vimmerby kan etablera sig som en mycket attraktiv konferensort året runt - och givetvis med författaren Astrid Lindgren som kraftfullt lok för hela besökståget.

Hålla isär alltsammans

Men samtidigt som vi gläds åt alla storslagna planer måste vi stilla oss en smula. Fundera över vilka följder etableringen kan få.
Det är i sammanhanget ytterst viktigt att hotellanläggningen drivs helt fristående så att eventuella kopplingar med Astrid Lindgrens Värld och därigenom indirekt ALV-ägaren Vimmerby kommun minimeras.
Givetvis är det självklart så att Astrid Lindgrens Värld har valt att sälja den aktuella marken i direkt anslutning till parken med den klara avsikten att hotellet ska locka ännu fler besökare. Och det är ju bra.
Men det gäller att alla håller isär hotellet och Astrid Lindgrens Värld. Kommunen får inte varken direkt eller indirekt vis sitt bolag Astrid Lindgrens Värld bedriva hotellverksamhet. Eftersom det redan finns andra hotell i Vimmerby så strider det mot kommunallagen om så sker. Det blir så kallad osund konkurrens, alltså drift på olika villkor.
Upphandlingsregler

Vi kunde i denna tidning avslöja byggplanerna redan i onsdagens tidning. Uppgifterna bekräftades på torsdagen i samband med en presskonferens. Redan någon timme därefter gick Sveriges Television ut med nyheten att Astrid Lindgrens Värld växer.
Jodå, ALV kommer med de planer som föreligger att växa, men hotellet är privatägt och måste så förbli om vi ska se till att upprätthålla konkurrensreglerna gentemot alla de andra hotellen i regionen.
Om verksamheterna vid exempelvis Näs, vid Astrid Lindgrens Värld och hotellet knyts ihop alltför mycket med paketlösningar och där olika upphandlingar inte blir tillgängliga för exempelvis Vimmerby Stadshotell., Hotell Ronja, Björkbackens Karaktärhotell, Pippis Hotell, Hotell Karl IX, Fredensborgs Herrgård - så kommer det att bli uppenbara lönsamhetsproblem hos vissa privata aktörer.
Men följs bara alla upphandlingsregler så har ju alla lika stor chans att skapa olika samarbetsformer och affärsuppgörelser gentemot Astrid Lindgrens Värld. Och då är ju allt frid och fröjd.
Friska planer

Återigen, planerna som presenteras är fantastiska och anläggningen kan vara den slutgiltiga puffen Vimmerby behöver för att ta det avgörande steget att bli en av landets verkligt stora turistorter.
Och med de friska planer Astrid Lindgrens Värld har att utöka verksamheten till att bli året runt-omfattande, kommer hela regionen att tjäna kosing på saken.
Redan idag presenteras smått fantastiska siffror på vad besöksnäringen omsätter och vad det innebär omräknat i antalet sysselsättningstillfällen.
Med en stor privat aktör i ryggen riskeras inga skattepengar.
Det är sannerligen en glädjens dag i Vimmerby - ja, i hela regionen. Vi har under den senaste tiden tagit del av verkligt storslagna planer i Glasriket, i Kalmarregionen och i Västervik.
Från att regionen befunnit sig någonstans i allra mörkaste, mörka Småland, har regionen flyttat fram till den ljusa paradsidan.
Här finns helt klart en ljus framtid - och vad är väl härligare än att vi närmar oss de goda tiderna med barnen i centrum!?
Alf Wesik