Ja till arena Krön, nej till andra

Få frågor har diskuterats så mycket under senare år som placeringen av idrottsarena för främst fotboll. Alternativen har varit placering angränsande till Idrottshallen och när detta skippats har det blivit Ceosvallen. Nu kommer ett tredje alternativ som det är mycket märkligt att ingen annan mig veterligen har tänkt på. Ju mer man blivit insatt i ärendet desto klarare är det att det är det enda rätta att arenan placeras vid Krönvägen.

Lämplig planering av Krönområdet. 1 Idrottsarena, 2 Bostäder, 3 Industriområde.

Lämplig planering av Krönområdet. 1 Idrottsarena, 2 Bostäder, 3 Industriområde.

Foto:

Ledaren2009-04-04 04:05
Detta är en ledare.


I torsdagens tidning presenterade Vimmerby kommuns mångårige och före detta mätningschef Ingvar Bäckman förslaget att placera idrottsarenan vid Krönvägen.
Ingvar Bäckman har under sin tid som ansvarig vid kommunen haft hand om i princip alla fastighetsaffärer och hans kunskap är imponerande.

Förkrossande argument
Markfrågan är inte löst vid Ceosvallen. Verkar helt hopplöst. Enligt uppgift begär man ca 20 kr per kvm medan gängse pris är 4 - 5 kr. Om man för fotbollsplan köper endast en liten del av de stora markerna vid Ceosvallen för 20 kr per kvm för några milj. kr lär det bli juridiskt prejudicerande för att all mark i området skall kosta 20 kr. Det har varken Vimmerby kommun eller invånarna råd med. Att kommunen betalade ett alldeles för högt pris vid Arla-affären var ju att antingen etablerade sig Arla på denna mark eller inte. Kommunen var vid denna affär alltså helt bakbunden.

Tvivelaktig mark
Marken är tvivelaktig. En fotbollsplan skall vara bra dränerad och därför helst finnas på sandjord. I andra hand viss matjord, men absolut inte torvblandad jord. För att få en fin fotbollsplan måste man alltså gräva ut kraftigt och alla minns väl debatten kring VTT Grafiska där utgrävningskostnaderna blev 20 milj kr för en begränsad bit mark.

Felplacerad
Ceosvallen är helt felplacerad både vad gäller tillgänglighet och säkerhet. Planen ligger långt från de stora bostadsområdena samtidigt som det blir mycket kostsamt att gräva tunnel eller tunnlar under vägen för säker ankomst till arenan. Speciellt viktigt när det gäller barn.
Grundvattnet finns ju också nära jordytan. En uppgift är att grundvattennivån endast 1,6 m under markytan. Innebörden blir att man torde få samma problem som vid Hallandsåsen om man gräver tunnel i närheten av denna nivå.

Positivt
I kontakt med idrottsintresserade framstår Krönalternativet som något mycket positivt. Man riskerar inte på samma sätt vattensjuka, hala fotbollsplaner och det finns plats för framtida utbyggnader samtidigt som anläggningen på ett vackert sätt kan bäddas in i skogsområdet.
Det är bara att tacka Ingvar Bäckman för förslaget. Speciellt som han med sin kunnighet vet att alternativet sparar 10-tals miljoner. Pengar som så väl behöver sparas beroende på kommunens tråkiga skuldutveckling.

Storlek
Tidningen har tagit fram hur många fotbollsplaner som finns nära Vimmerby. Förteckningen finns nedan.
Om man beräknar att på varje 11-mannaplan kan rymmas 2 stycken 7-mannaplaner finns det en enorm mängd fotbollsplaner för Bullerby Cup i Vimmerbys närområde. Vi behöver alltså inte bygga någon jätteanläggning med många planer eftersom Bullerby Cup spelas på 12 7-mannaplaner, d.v.s. 6 stycken 11-mannaplaner.
Det blir mycket billigare att skjutsa runt ungdomarna med buss speciellt som man redan skjutsar ungdomarna från omgivande orters inkvarteringsplatser. Bullerby Cup spelas ju dessutom under en mycket kort tidsperiod. Någon menade att man borde jämföra med den ännu större fotbollsturneringen Gotia Cup där ungdomarna slussas på mycket större avstånd runt Göteborg. Varför skulle det inte då också fungera så nära Vimmerby?

Övrigt om Krön-området
Krönområdet borde vara en naturlig utbyggnadsdel av Vimmerby. Bostäder runt om fotbollsarenan och väl tilltagna markområden för framtida utbyggnad av arenan. Till höger om Krönvägen finns också perfekt industriområde. Allt på betryggande avstånd från kraftledningsgatan såvida inte den, som så ofta görs runt om i landet nu, grävs ner i jorden.
Kyrkan är säkert resonabla och vi får vackra områden med relativt ung skog för rekreation.
Krönområdet är fantastiskt beroende på stadig grusmark för industrier, torr grusmark för fotbollsplan och lätt att anlägga vad det än må vara. Dessutom finns Stångån och sjön Krön nära. Inte alls någon nackdel.
Välkommen med Dina synpunkter på mail:
Bengt Ingemarsson
Chefredaktör
Fotnot:
Tidsperspektiv
Om förhandlingar snabbt kommer igång med kyrkan är det enligt Ingvar Bäckmans utsago mycket möjligt att ny fotbollsanläggning finns klar till sommaren 2010 med konstgräs. Om inte konstgräs bör marken stabiliseras under ett år innan spel kan ske.
Ett förslag kan vara att Ingvar Bäckman, som är van att förhandla med kyrkan, får fullmakt av kommunen och därefter presenterar ett köpeavtal för ev. godkännande av kommunledningen.
Efter alla, alla år kan det alltså gå mycket snabbt om inga stoppklossar finns.