Jag saknar gnistan och känslan för hemorten - jag saknar båtbyggarna

Å, vad jag saknar Rolf Dahlqvist, socialdemokratisk politiker från Storebro. Vad jag saknar Lasse Karlsson i Dabbetorp och Göran Hultkvist i Frödinge, båda c. Å, vad jag saknar Nils Svensson i Fjälster, moderaten. För att inte tala om socialdemokraten Birgit Lyckman i Gullringen. Eller Ivan Isaksson i Tuna, centerpartisten. Eller fantastiske Kalle Karlsson i Grinderum. Jag saknar dem så in i vassen.

Ledaren2009-10-30 05:05
Detta är en ledare.

Varför, jo för att de kämpade för sina intressen, för sina väljare, för sina hemorter. Till varje pris. Vem kan glömma fru Lyckmans känslomässiga utspel i plenisalens talarstol, när hon med kraft i rösten kämoade för allt vad Gullringen och Brännebro heter. Hon hade svårt att kontrollera rösten när hon beskyllde resten av politikerkollektivet för att skriva om den geografiska kartan, gång på gång. "För er slutar Vimmerby kommun vid Korka".
Och visst hade hon rätt, fru Lyckman. Visst hade Dahlkvist och hans partikollega fru Bottner rätt när de slog vakt om Storebros intressen.
För hur ska en kommun utvecklas när småorterna ständigt negligeras. När partiledarnas vilja och åsikter ständigt får stå ohotade.
Då förknippades nästan alla politiker med sin hemort. Idag förknippas de med sin partipiska.

Behandlas med respekt
För det kan väl inte vara så att samtliga politiker i Vimmerby kommun bor inom centralortens gränser? Inte kan det väl vara så?
Nej, självklart inte. Men trots det hör vi aldrig, aldrig några kritiska röster från utsocknes politiker. Som ställer sig passionerat upp i talarstolen och uttrycker sin ilska över att just deras hemort ständigt puttas ut, bort i det stora tomma intet.
Nu får det sannerligen vara nog. Vi vet att det hela tiden förekomer frågor som retar ortsborna i Södra Vi, Djursdala, Tuna, Rumskulla och Storebro och alla de andra småorterna till vansinne. Hur kan det exempelvis vara så att fjärrvärmen i Södra Vi och Storebro kostar mer än fjärrvärmen i Vimmerby?
Det strider ju mot alla principer, det strider mot den kommunala grundstrategin, som faktiskt är lagstadgad, att alla, exakt alla invånare, ska behandlas lika.
Hur kan det komma sig att de små fina skolorna med personligt engagemang och personligt kokad älskad mat försvinner en efter en. På bekostnad av huvudlösa 100-miljonerssatsningar i Vimmerby. På centralkök som inom tio år kommer att vara så ute rent politiskt att de kommer att raderas ett efter ett från jordens yta.
Missnöjet har börjat sprida sig och inom kort kommer alltsammans att brissera. Folk inser att mat inte ska köras fram och tillbaka och kokas och kylas och kokas igen och köras igen. Elever och äldre och sjuka ska behandlas med respekt, inte som siffror och statistik.
Varför kan kommunen inte ta beslutet att satsa på en ny infart till Ljunghälls i Södra Vi. Och varför protesterar inte Södra Vi-politikerna högljutt. Vad jag saknar Lasse i Dabbetorp och Karl-Erik Svensson i Kåreda.
Vad händer med badet i Gullringen? Vad hade fru Lyckman sagt om det?

Chansen sumpas
Skolan i Vimmerby är ett sorgligt kapitel för sig. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att skolpolitikerna har förlorat greppet över situationen. Var finns strategierna? På vilka områden ska gymnasieskolan i Vimmerby bli bäst i landet? Finns det ens någon enstaka utbildning som på något minsta lilla sätt är nischat? Som sticker ut och lockar elever från ett upptagningsområde större än kommunen i sig själv.
Nej. Svaret är nej.
Jo, vi har en utbildning förresten. En utbildning som verkligen sticker ut. Båtbyggarskolan i Storebro sticker ut desto mer.
Den är känd i hela båtsverige. Och det säger inte litet. Sverige är det båttätaste landet i Europa och intresset bara växer. För såväl nya plastbåtar som veteranbåtar, träbåtar och äkta hantverk.
Den är känd för alla, för alla utom politikerna i barn- och utbildningsnämnden.
Nu ska Båtbyggarskolan läggas ner. Motiven är tre. Dels är det för få elever på skolan och för få sökande, dels misstänker skolpolitikerna att skolan ska mista sitt riksintag - det vill säga att elevers utbildning i Storebro bekostas av respektive hemkommun, dels att skolans utbildningsplan är otidsenlig.
Detta är ju kvalificerat struntprat. När skolpolitikerna för en gång skull har en gyllene chans att skapa en attraktiv nischutbildning, så sumpas den.
Enhälligt. Ingen protesterar. Det är ju fasansfullt. Det blir underbetyg - icke godkänt. Gå om!

Ihåliga argument
Om vi granskar skälen till nedläggning så är de så ihåliga att man häpnar. Det går inte att tolka på annat sätt än att Storebroborna ska tryckas ner i skorna. Jag kan inte se det på annat sätt än att skolan bantas bort för att kommunen förbyggt sig å det grövsta på 115-miljonerssatsningen på gymnasiet.
Punkt ett; det är väl inte så konstigt att det saknas sökande när skolpolitikerna i tio år gjort allt för att gömma undan utbildningen under grenar, program och linjer. De har helt enkelt hemlighållit utbildningen. Den enda marknadsföring som gjorts har bekostats och utförts av lärarna själva. Det är skamligt.
Punkt två; att politikerna misstänker att skolan i den nya gymnasiereformen ska mista rätten till riksintag. Jamen, varför inte vänta och se om vi mister riksintaget. Varför inte jobba lite istället för att bara lägga sig ner och dö? Varför inte protestera hos Skolstyrelsen, eller Utbildningsdepartementet? Ta en resa till Stockholm. Lobba för att den anrika skolan ska få behålla sitt riksintag.
Punkt 3; att utbildningen är otidsenlig. Vems är felet för det? Elevernas? Lärarnas? Vaktmästarns? Nej, självklart ansvariga politiker och tjänstemän.
Varför inte istället skapa Sveriges bästa båtbyggeriutbildning. Krydda själva grunden, själva träbåtbyggarutbildningen med plastkunskap, båtkonstruktionstbildning, navigations- och förarutbildningar, kustskepparutbildning, motorbåtsmanövrering, aluminiumteknik, båtteknikerutbildning.
Alltsammans under ett fantastiskt samlingsnamn: Storebro Båtbyggarskola.
Varför görs inte detta? Jo, för att skolan förbyggt sig i Vimmerby och för att gnistan slocknat. Idéerna saknas och initiativkraften och modet.

Gör något fräscht
Helt nyligen hade Sveriges största båttidning en test där en Storebrobåt ställdes mot andra europeiska lyxbåtar. Resultatet var enhälligt; de europeiska och engelska lyxbåtarna kunde i princip användas som jollar till Storebrobåten.
Och denna världskända båt byggs i Vimmerby kommun. Detta varumärke som är starkast av alla i båtsverige finns i Vimmerby kommun.
Hur ska gymnasieskolan kunna utvecklas när politikerna ständigt missar öppna mål, missar straffsparkar..!
Jag undrar vad Rolf Dahlqvist eller fru Bottner skulle sagt i fullmäktige om att Båtbyggarskolan ska läggas ner, liksom köket i Storebro. Kyrkan är i farozonen, posten, banken, macken, polisen och? och, jag skulle kunna hålla på över hela Allhelgonahelgen.
Vi måste helt enkelt kräva av våra politiker att hela kommunen ska få leva och utvecklas. Att skatteintäkterna används solidariskt och framför allt att vi verkligen tar tillvara och vårdar våra kommunala tillgångar. Våra pärlor.
Och för Guds skull. Hitta på något fräscht. Med en överhärlig nybyggd gymnasieskola för 115 miljoner måste läget utnyttjas.
Varför inte en Turistskola? Sverige bästa Turistskola, där de som utbildas förmår inse värdet av varumärken.
Exempelvis av Storebrobåtarnas inneboende marknadsvärde.

Alf Wesik