Jättekäk i Hultsfred, Näsvisa frågor, turister och Södra Vi

Djupt rörda noterar vi att Hultsfreds kommun uppenbarligen har tagit fasta på alla protester angående den framtida matorganisationen. Det är friskt att kommunen ständigt provar nya grepp, i detta fall handlade det om att istället för tillagningskök på alla orter i kommunen bygga en gigantisk anläggning i mitten någonstans. Och ge detta en enda uppgift - fixa jättekäk i ett jättekök.

Ledaren2005-03-04 08:47
Detta är en ledare.

Friskt att kommunen provar - och smart att kommunen avstår, tar intryck och förmodligen hamnar på det så kallade nollalternativet, alltså att jobba vidare på dagens organisation. En bred mittfåra av politiker i kommunen, respektive ytterkanter i form av vänsterpartister och moderater undantagna, verkar få gehör för sitt förslag. Därmed hamnar förslaget att inrätta ett himla stort centralkök i någon pärm någonstans.
Som matexperten och kemisten Jan Boris Möller sade vid en kostkonferens i Vimmerby nyligen, "visst kan det vara bra att tillaga, värma, kyla, transportera, värma igen, men det ger ingen personal- eller kostnadsbesparing".
Och dessutom är ju närlagad mat allra bäst, det vet alla som haft förmånen att jämföra en härligt saftig raggmunkstallrik direkt från spisen, med torra makaroner i en unikabox. Dessutom så mycket trevligare. Våra äldre och våra yngre i samhället är sannerligen värda den uppskattningen.

Vaktmästare sökes till Näs
Friskt också att Vimmerby kommuns Astrid Lindgren-expert, Lena Törnqvist, äntligen tagit bladet från mun och kommenterat den senaste tidens turbulens kring Näs-projektet i allmänhet och hennes egen person i synnerhet. Hon erkänner att hon blev arg i samband med planeringsmötet på Linköpings Universitet, att hon kan vara hetsig.
Det var starkt gjort av Törnqvist att erkänna sin bristande förhandlingsförmåga, men samtidigt alarmerande. Tydligen var en bidragande orsak till Törnqvists vredesutbrott, enligt egen utsago, att några universitetsprofessorer uppfattade Astrid Lindgrens författarskap som "litteratur" istället för "bara barnlitteratur".
Ja, om detta var kriterier för Törnqvists hastigt påkomna temperaturhöjning, så är det onekligen läge för alla inblandade i Näs-projektet att hålla i hatten. Men det kanske blir bra ändå, vi väntar med spänning på nästa sändning. När miljoner efter miljoner satsas av en redan hårt ansatt kommun är det trots allt viktigast att projektet blir lyckat - och vad är väl egentligen ett par universitetsprofessorers åsikter värda då...?
För närvarande pågår planeringsarbetet för fulla muggar. Med att söka efter och anställa en museielärare och en vaktmästare.
Hembakade turistbullar
I tidigare ledarstick har påtalats det vansinniga i den flyttkarusell som har pågått, pågår och kommer att pågå i Vimmerby kommun. Snart sagt varenda förvaltning har flyttat hit och dit, till förvirring både för invånarna och för ekonomiavdelningen. Men nu föreslås en flyttning som jag tycker vara vettig - trots att många invånare anför det motsatta. Det handlar alltså om Turistbyrån. Och det handlar ju trots allt bara om att flytta tillbaka byrån till en vacker och central kulturbyggnad, till Rådhuset.
I sammanhanget har kritiker anfört trafikföringen som ett problem. Och jag kan hålla med, det blir ett parkeringsproblem i centrum. Men å andra sidan är fördelarna så många fler. Ett tungt vägande argument för Rådhuset är att turisterna tvingas upp i centrum, att stadens tyngdpunkt väger tillbaka en smula.
Nu vill vi se Turistbyrå i Rådhuset, gärna i kombination med en utställningslokal, precis som på den gamla goda tiden i Grankvistgården. Med plats för lokala konstnärer och hantverkare. Lägg samtidigt planerna på en kommunal konferensanläggning i den soptunna där de hör hemma, arrendera ut ett hörn av Rådhuset till café, med krav på hembakade turistbullar.
Någon borde skämmas
Såväl Turistbyråns lokalisering som föräldraprotester i Södra Vi angående säkerhetsfrågor kring Ljunghällsinfarten och kring skolan, väcker återigen behovet av en Trafiknämnd. I ett ständigt pågående sparbeting trodde sig kommunen tjäna 70 000 kronor årligen på att skrota Trafiknämnden. Men som nästan alltid bedrar snålheten visheten. Kostnaderna flyttades istället över till dåvarande Tekniska utskottet. Inte en spänn sparades och besluten blev bara darrigare. Tidigare hade Trafiknämnden föredömligt styrts av Staffan Samuelsson och väl underbyggda argument om trafikfrågor, stora som små. Polisen fanns med i Trafiknämnden på en så kallad adjungerande plats, alltså inte som politiker utan som expert. Vägverket i Jönköping sände kostnadsfritt experter till stöd, till i stort sett varje möte.
Numera får man helt klart uppfattningen att trafikfrågorna tas när det finns lite tid över, om någon orkar bry sig. Hur kan det vara möjligt att skolgården i Södra Vi inte är inhägnad och att hastigheten förbi skolan inte är nedsatt till 30 km i timmen?
Någon i kommunledningen borde skämmas och någon borde ta fullt ansvar. Tillsätt en Trafiknämnd åter.

Alf Wesik
Läs mer om