Jodå, demokratin fungerar och Båtbyggarskolan får vara kvar

Det demokratiska systemet i Sverige är sådant att vi väljer olika personer att företräda oss andra i olika nämnder och styrelser. I deras uppgift ingår att sätta sig in i saker och ting, inhämta fakta och väga olika alternativ mot varandra. Ibland innebär detta att politikerna tvingas ta obekväma beslut just därför att de har en kunskap som många av oss andra saknar.

Ledaren2004-03-29 07:29
Detta är en ledare.

En duktig politiker måste hela tiden vara öppen och lägga nya fakta till de gamla. Ibland kanske det till och med faller så många fakta och argument på plats att de ändrar sig, att de faktiskt tar ett nytt beslut.
Det är bra. Det visar att demokratin fungerar.
Vi kan idag konstatera att majoriteten i Bildningsnämnden i Vimmerby ändrat sig, åtminstone tagit ett halvt steg åt sidan, eller bakåt om man så vill. På Båtbyggarskolan uttrycker de säkert saken som att politikerna girat, gjort en kursändring.
För så är det politikerna har funderat ännu en gång och kommit till ett nytt beslut. Nu ska skolan satsa på en ordentlig marknadsföring och se till att Båtbyggarskolan får nytt liv. Vi önskar dem lycka till - alla chanser finns.

En professionell säljare

Förslaget som nu ska rulla vidare i den kommunala tågordningen är sådant att skolan gör en liten Sahlin, en "time-out". De två elever som sökt till ettan får vänta ett år. Skolan fortsätter med årskurs två och tre nästa år som vanligt, och inriktar sig på en ordentlig nysatsning med nya ettor ytterligare ett år framåt.
Vi vet att Båtbyggarskolan i Storebro alltid "gått med vinst".
Visserligen ett mycket relativt begrepp men ändå fullt relevant i detta sammanhang. Kommunen kasserar in mellan 120000 och 130000 per elev och skolår, i så kallade interkommunala ersättningar. Samtidigt är den totala kostnaden, driftsbudgeten för skolan, cirka 1,2 miljoner kronor. Det krävs alltså cirka tio elever totalt på skolan för att den ska slå runt, förlåt - gå runt.
Tio elever totalt per år bör vara en baggis. En broschyr med hurtfriska bilder på elever som värmer spant och handhyvlar bord är säkert bra, särskilt tryckt på glättat papper.
Det var ju just en sådan skolpolitikerna hänvisade till på frågan hur den anrika skolan marknadsförts. Men en förutsättning är ju naturligtvis att broschyrerna når sina adressater innan det är för sent.
Vi hörde att årets sändning inte nådde de båtbyggarsugna eleverna förrän ansökningstiden gått ut. Men så kan det väl inte ha varit? Det måste väl ha varit en skröna!?
Nå, det skulle ju i så fall vara en förklaring till att endast två elever sökte.
Nu ska det satsas på en professionell marknadsförare.
Vi välkomnar detta och önskar återigen kommunen, skolan och denne skolsäljare lycka till.

Slut på makaber kombination

Vi noterar dessutom med tillfredsställelse att kommunstyrelsen och dess arbetsutskott även har lyssnat på nya fakta och argument vad gäller Astrid Lindgrens minnesmärke. Alla tiders projekt kunde det ha blivit av det hela, det vill säga pågående i alla tider, utan något resultat. Vi började så smått frukta.
Men nu är en tidsplan spikad och det var då för väl. Vi är också mycket glada att politikerna tagit beslut om en porträttliknande staty på torget. Att sedan placera Källa Astrid vid Näs, i omedelbar närhet till Astrids födelsehem kan ju inte heller vara fel.
Bra beslut. År 2007, lagom till Astrid Lindgrens 100-åriga födelseår, ska det hela stå färdigt.
Dessutom har politikerna lovat att ta fram en helhetslösning vad gäller torgets utformning. När det gäller just detta beslut, finns ingen anledning att ändra sig på det sättet kanske vi slipper den makabra kombinationen Småländsk hägnad gärdesgård bredvid vajande palmer i framtiden.
Till slut noterar vi Vänsterpartiets stolta utrop på riksplanet, att dessa vänsterpolitiker antagit som partimotion att alla svenska hotell ska vara porrfria senast år 2007.
Tja, vi kan inget annat än önska dem lycka till! Eller, vänta nu?

Alf Wesik