Kassaservice i hela landet

Minst 200 orter på lands- och glesbygden riskerar att stå utan manuella kassaservicetjänster om samhället inte tar sitt ansvar på allvar. Post- och kassaserviceutredningen har haft i uppdrag att tillse att även lands- och glesbygden får tillgång till manuella betal- och kassaservicetjänster, inkl hantering av dagskassor, när nu Posten AB i rask takt avvecklar icke lönsamma kontor inom Svensk Kassaservice.

Ledaren2004-05-11 07:36
Detta är en ledare.

- Vi hävdar bestämt att rikstäckande tillgång till grundläggande betaltjänster till rimligt pris för den enskilda medborgaren och för företagaren är ett självklart samhällsansvar, som Posten AB tidigare anförtrotts men nu sålededs vill göra sig av med.
Vi delar utredningens nyligen framlagda förslag att staten, genom Post- och telestyrelsen, får i uppdrag att upphandla dessa tjänster på alla de orter som riskerar att annars stå utanför manuell service.
Priserna på dessa tjänster ska inte vara högre än i storstaden.
En årlig nedgång med ca 15 procent iantalet manuella transaktioner naturligtvis måste mötas medeffektivisering. Sen kan ju en orsak till denna nedgång vara att öppethållandetiderna är allt annat än tillfredställande. Hur som helstär det inte rimligt att en effektivisering sker på sådant sätt att lands- och glesbygden står utan manuell service till rimligt pris.

Strejk på Arlabygget
På måndagen inledde Elektrikerförbundet en strejk vid ett antal större arbetsplatser i landet. sedan arbetsgivarsidan förkastat ett medlingsbud.
Bland de uttagna arbetsplatserna ingår Arlabygget av en torrmjölksfabrik i Vimmerby.
Denna fabrik måste vara klar att tas i drift före årsskiftet och tid ges att provköra anläggningen innan dess.
Nu är det stor risk att tio elektrikers strejk, bland över 300 som arbetar med bygget, kan försena tillkomsten av torrmjölksfabriken. Låt oss hoppas att entreprenörerna löser detta problem så att Arla Food inte drabbas av försening.

Fler Vimmerbybor
Samtidigt som Västervik, Kinda, Eksjö och Hultsfred tappar invånare visar Vimmerby upp positiva siffror för det första kvartalet 2004. Det är i sig glädjande att inflyttningen ökar i Vimmerby, men vad hjälper det regionen när samtliga kommuner runt Vimmerby tappar.
Man kan utgå ifrån att det är Vimmerby kommuns mångåriga satsning på att hjälpa näringslivet i kommunen som bidrar till att Vimmerby särskiljer sig från regionen i övrigt.
Vision Vimmerby har anpassat sin kostym till efterfrågan av tjänster, lyssnat på näringslivet behov och försökt anpassa sin verksamhet efter dessa önskemål.
Ett recept som nu visar sig vara en riktig väg.

Rolf Johnzon
Läs mer om